Nampak pelik?! Jangan buruk sangka. Cuba rasa dulu baharu tahu langit itu tinggi atau rendah! Enak atau sedap?
8. Sudah boleh dihidangkan untuk menjamu selera.
Jom kawan-kawan.. bismillah..
Masakan Ringkas. Resepi Mudah. Rasa yang pasti Sedap. Berkongsi menu harian yang lazat dengan langkah bergambar.
Nampak pelik?! Jangan buruk sangka. Cuba rasa dulu baharu tahu langit itu tinggi atau rendah! Enak atau sedap?
8. Sudah boleh dihidangkan untuk menjamu selera.
Jom kawan-kawan.. bismillah..
Roti puri sedap dicicah kuah kari, sesuai untuk sarapan pagi dan minum petang. Untuk 'supper' pun boleh, tiada masalah jika kita suka.
Paling sedap kalau suka kari kambing, memang tak boleh bawa bincang ler. Lepas cicah, cicah. Lepas cicah, cicah.
Cicah kari ayam pun sedap. Cicah kari ikan tenggiri pun sedap. Hurmmm.. semua sedap nampaknya.
Hari ni Mak Hencik buat Roti Puri cicah dengan kari ayam, isi ayam tu kisar hancur dan dimasak kari.
Jom masak..
RESEPI ROTI PURI
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
4 cawan tepung gandum
1 cawan air panas mendidih
6 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
4 sudu makan gula
1 sudu keci yis segera
Air secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara membuatnya.
Jom.. jom kita ke dapur.
Tak tau nak agak nak masak banyak mana untuk 10 orang makan? 50 orang makan? 100 orang makan?
Ini tipsnya.. semoga bermanfaat buat semua, teristimewanya untuk kakak-kakak, adik-adik, abang-abang, mak-mak.. yang nak buat open house, kenduri-kendara, majlis makan kecil-kecilan bersama keluarga dan sebagainya..
Dari page Facebook peminat resepi.
1. Beras biasa- 1 kg 10 orang
2. Beras basmathi- 1 kg 12 orang
3. Daging lembu/kerbau/kambing- 1kg 10 orang
4. Ayam- ikut potong berapa. Contoh- seekor potong 16. Kalau 100 org mkn, 7 ekor cukup
5. Mee 1 peket-6 orang
6. Mihun 1 peket 350gm- 8 orang
7. Kuah- 1 liter 4 orang
8. Spagetti 1 peket 8 orang
9. Pulut 1kg 12 orang
Ini cuma anggaran sahaja. Terpulang kalau nk buat lebih. Yang penting jangan membazir.
kredit Rafeza Abd Razak
Bakwan Tok Wan.. pahala dikongsi bersama..
Bakwan atau tepung dibancuh dengan air dan dicampur dengan sayuran enak dimakan panas-panas di waktu petang. Di luarnya garing dan rangup bila dimakan panas-panas. Di dalamnya pula lembut.
RESEPI BAKWAN TOK WAN
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : Chanel YouTube Tok Wan
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1/2 cawan tepung beras
2 cawan air
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil yis segera
1 sudu kecil serbuk perasa
Sedikit karot - disagat
Daun bawang - dipotong kasar
Bawang merah - dihiris kasar
Lads merah besar - dibelah empat dan dipotong kasar.
3 batang sosej - dipanggang, dibelah dua dan dipotong kasar
Cara membuatnya.
Jom... Ke Dapur!
Bahan sayuran yang dipilih seperti karot, bawang merah, daun bawang, lada merah besar dan sosej yang telah dipotong.
Pilihan kuih bergoreng yang rangup di luar dan lembut di dalam.
Sedap dimakan ketika masih panas. Nak buat pun mudah. Sebahagian menyebutnya wadey dan sebahagian yang lain menyebutnya vadai. Awak semua sebut apa?