Khamis, 23 Mei 2024

Resepi Laksa Siam yang mudah dan sedap

Nampak pelik?! Jangan buruk sangka. Cuba rasa dulu baharu tahu langit itu tinggi atau rendah! Enak atau sedap?



LAKSA LEMAK ALA THAI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 kg laksa Siam atau jika tiada 
1 paket laksa kering (jenis yang paling halus) 

1 kg ikan kembung / selayang - direbus dan dikisar dengan sedikit air

10 biji cili padi merah* jika suka pedas. Kalau tidak suka, 2 sudu besar cili kisar yang digunakan sudah memadai.
10 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
4 batang serai* (2 dikisar, 2 diketuk)
2 inci lengkuas*
2 inci halia*
2 inci kunyit*
Belacan*

Nota: Bahan bertanda * untuk dikisar. Belacan tu taknak bubuh pun takpe.

2 sudu besar cili kisar
2-3 tangkai daun pudina
2-3 helai daun limau purut
1 kotak santan 200ml)
Air secukupnya

Bahan Ulaman

Daun pudina
Daun salad
Taugeh
Daun samak /pucuk janggus (kalau ada)
Timun

CARA-CARA

Ini cara nak membuatnya, memang senang sangat.

Jom... Jom kita ke dapur dan mulakan operasi memasak.


1. Rebus Ikan

Mula-mula, rebuskan 1 kg isi ikan kembung atau selayang. Bila dah masak, biarkan sejuk sedikit dan asingkan isinya daripada tulang.

Kalau tak nak kuah berwarna gelap, jangan ambil air tulang ikan ya. Nanti jenuh nak tambah serbuk kunyit bagi kuahya kuning.


2. Kisar Bahan tumisan seperti bawang merah, bawang putih, halia, kunyit, lengkuas dan serai.


3. Lepas itu boleh panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan tumisan yang dikisar tadi bersama 2 sudu besar cili kisar.

Kacau sampai naik bau. Pastikan cili kisar betul-betul masak


4. Bila bahan tumisan sudah betul-betul masak, masukkan isi ikan yang telah dikisar awal tadi. 

Jika kurang kuning, boleh tambah sedikit serbuk kunyit.


5. Masukkan asam keping, daun pudina, daun limau purut yang diramas sedikit dan serai yang diketuk.


6. Masukkan santan dan kacau sekejap. Lepas itu boleh masukkan air secukupnya. Agak-agaklah supaya kuah tak terlalu pekat atau terlalu cair.


7. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa, jika suka.

Masak sampai mendidih sambil dikacau. Ingat, kena kacau selalu supaya kuah tak berketul-ketul. 


8. Bila kuah sudah menggelegak, kepekatan kuah sudah menepati kehendak, rasa pun sudah menepati selera, boleh tutup api.

Kuah laksa siam sudah masak, sudah siap.


6. Lengkapkan hidangan dengan ulaman seperti kacang panjang, timun, tauge, bunga kantan, daun pudina dan daun salad.


7. Laksa siam yang siap dijual di pasar. Kepada yang tiada, boleh beli secara dalam talian atau boleh rebus laksa halus.

Sekilo laksa halus ni boleh dimakan oleh 10 orang.


8. Sudah boleh dihidangkan untuk menjamu selera.

Jom kawan-kawan.. bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan