Roti puri sedap dicicah kuah kari, sesuai untuk sarapan pagi dan minum petang. Untuk 'supper' pun boleh, tiada masalah jika kita suka.
Paling sedap kalau suka kari kambing, memang tak boleh bawa bincang ler. Lepas cicah, cicah. Lepas cicah, cicah.
Cicah kari ayam pun sedap. Cicah kari ikan tenggiri pun sedap. Hurmmm.. semua sedap nampaknya.
Hari ni Mak Hencik buat Roti Puri cicah dengan kari ayam, isi ayam tu kisar hancur dan dimasak kari.
Jom masak..
RESEPI ROTI PURI
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
4 cawan tepung gandum
1 cawan air panas mendidih
6 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
4 sudu makan gula
1 sudu keci yis segera
Air secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara membuatnya.
Jom.. jom kita ke dapur.
🫶
Satukan tepung gandum, minyak masak, gula, yis dan garam dalam bekas. Gaul hingga sebati dan berderai.
🫶Masukkan secawan air panas mendidih.
🫶Gaul menggunakan sudip. Hati-hati kerana sangat panas.
🫶Bila dah sejuk sikit, baharulah digaul guna tangan.
🫶Gaul sehingga membentuk adunan.
🫶Begini la lebih kurang rupa adunan yang siap diuli.
🫶Canaikan adunan. Bahagikan kepada 12 bahagian.
🫶Bulat-bulatkan doh sebesar bola ping pong.
🫶Ambil sebji bebola, canai nipis menggunakan torak.
🫶Pastikan minyak betul-betul panas, baharulah masukkan adunan yang dicanai tadi.
🫶Simbahkan minyak ke atas adunan tadi sehingga ia gelembung
🫶Teruskan simbah sehingga ia gelembung cantik dan keperangan.
🫶Kemudian, bolehlah dibalik supaya ia masak sekata
🫶Dah masak, angkat dan toskan minyak.
🫶Bolehlah nak cicah dengan kuah kari ni..
🫶Jom makan.. bismillah
Tiada ulasan:
Catat Ulasan