Untuk penggemar bihun sup utara, ini cara untuk membuatnya. Senang dan sangat sedap!
BIHUN SUP UTARA
Oleh Dapur Cempakasari
1 kg daging lembu + tulang
2 liter air
10 ulas bawang putih - diketuk
3 biji bawang merah besar ,- dihiris halus
(Bawang putih dan bawang merah hiris ditumis sehingga garing)
1 inci halia - diketuk
Rempah empat sekawan seperti:
1 batang kulit kayu Manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
1/2 sudu kecil bunga cengkih-ditumbuk kasar
1 sudu kecil Lada hitam - ditumbuk halus
4 pohon daun sup - bahagian bawah dipotong. Bahagian atas dihiris halus untuk ditabur dalam bihun
Bahan bihun
1 bungkus bihun - direndam dengan air yang dimasukkan dengan 1 sudu kecil pewarna kuning, kemudian dicelur.
Bahan sambal merah
15 tangkai Lada kering - dibuang biji, dipotong kasat dan direndam dengan air panas.
2 ulas bawang putih
1 biji bawang merah besar
Semua bahan di atas dikisar halus
Cara-cara membuatnya
Jom..jom..kita memasak!
Daging dihiris nipis, ketepikan.
Bila dah cukup rasa. Matikan api.
Mari kita sediakan bihun pula. Boleh jer tukar bihun dengan kuew tiaw ke.. mee gemuk ke..Janji yang kita suka makan. Hihihi
Bila air sudah mendidih, masukkan bihun. Biarkan berapa minit sehingga bihun lembut kemudian baharulah matikan api.
Cara masak sambal merah.
Nak bagi rasa pedas pada bihun kita tu, haruslah letak cili. Ya dak?
Masukkan sedikit air dan bahan perasa seperti garam dan gula.
Masak sehingga hampir kering kemudian bolehlah tutup api.
Masukkan dalam mangkuk hidang. Siaplah sudah..
Jom ler ambik mangkuk. Jom kita makan.
Bismillah...