Sabtu, 20 Jun 2020

Kek Marble Jelita

Rasa lemak, manis dan lembab. Mmm.. Sedap sungguh. Rugi kalau tak cuba.


Hari ni kita tak ke mana-mana. Cuma bergerak ke sana.. bergerak ke sini.. dalam rumah jer.


Sementara menunggu orang tu balik outstation, saya pun baking kek favouritenya, kek mentega. Tapi kali ni kita touch up sikit dengan corak dari tangan kerasku.


Corak ni corak baharu, tak pernah orang buat lagi.. Kira pioneer la ni.. Corak diberi nama corak pokok bunga semalu. Kikiki
#terimakasihAllah❤️


KEK MARBLE JELITA
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

250 gm mentega - ambil 100gm dan cairkan
6 biji telur Gred B
1 cawan gula kastor
3 sudu besar susu pekat manis
1/4 cawan susu segar atau susu sejat
1 sudu besar ovallete
2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu kecil esen vanilla
Pewarna hijau dan merah

Cara-cara membuatnya


Ambik 100gm mentega dan cairkan guna dapur gas. Nak guna microwave pun boleh. Dah cair menteganya, biarkan dahulu.


Dalam mangkuk besar, masukkan semua bahan seperti
150gm mentega
1 cawan gula kastor,
1 sudu besar ovallete,
3 sudu besar susu pekat manis,
1/4 cawan susu segar atau susu sejat,
2 cawan tepung naik sendiri dan
6 biji telur dan
1 sudu kecil esen vanilla.


Putar sehingga kembang dan putih. Mula-mula slow dulu, lepas tu lajukan pemutar.


Bila sudah kembang dan putih, tuang mentega cair tadi. Kaup-balikkan sahaja menggunakan spatula atau sudip kayu.


Lepas tu bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian tidak dibubuh pewarna, satu lagi dibubuh warna merah jambu.

Warna tu ikut korang la nak bubuh kaler apa pun.. Kek korang. Hihihi


Ambil satu sudu besar adunan warna pink dan satu sudu besar adunan tanpa warna diwarnakan pula dengan warna hijau. Masukkan dalam plastik berasingan.


Loyang empat segi 9'X9' terlebih dahulu disapu dengan mentega di bahagian bawah dan tepinya. Kemudian dialas dengan baking paper.

Baking paper tu alas bahagian dasar sahaja. Tepi dinding loyang tu cukup sapu dengan butter jer.

Masa ni dah boleh panaskan oven pada suhu 150 C selama 10 minit.

Kembali kepada kek kita tadi, mula-mula tuang dulu adunan tanpa warna diikuti dengan adunan warna merah jambu. Buat sampai habis secara berselang-seli.

Bila sudah siap, hentak-hentak manja sikit adunan. Adunan akan jadi rata.


Lepas tu bolehlah kita corakkan kek marble kita sejelita yang mungkin. Mak Hencik buat batang pokok dengan kaler hijau. Kaler pink pula untuk bunganya . Hi3

Gitu la jadinya corak dari keras tangan Mak Hencik. Hahaha


Akhirnya masukkan ke dalam oven. Letak loyang di tingkat paling bawah.

Pada tingkat atas pula di letakkan aluminium foil supaya bahagian atas tidak hangus. Kalau hangus, corak yang kita lukis tadi tu akan hilang. Dah jadi tak jelita la nanti. Kikiki

Bakar pada suhu 140 C selama 45 minit.


Bila sudah masak, keluarkan dari loyang dan terbalikkan atas redai. Biar dia sejuk sedikit barulah dipindahkan ke atas dulang kek.


Jangan lama sangat dok atas redai takut permukaan kek melekat pada redai pula.


Pastu bolehlah dipotong. Boleh dinikmati dengan minuman kegemaran.

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan