Isnin, 22 Jun 2020

Roti Jala Tanpa Telur

Nampak warna pun dah menarik. Jalinan kasih antara jalur kuning dan merah jambu..

Macam mana..? Awak tak suka ke? Takkan saya ajerr yang jatuh cinta.. 😅😅😅


ROTI JALA TANPA TELUR
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 cawan tepung gandum
1 cawan susu segar atau santan
2 cawan air
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar minyak masak
Pewarna merah jambu dan kuning
Sedikit minyak untuk melengser pada kuali

Cara-cara membuatnya.

🌷Dalam mesin pengisar, masukkan 1 cawan susu segar dan 2 cawan air. Masukkan pula 3 cawan tepung gandum, 1 sudu kecil garam, 1 sudu kecil esen vanilla dan 2 sudu besar minyak masak, kisar sehingga rata dan tiada tepung gandum berbintil.

🌷Kalau tak ada susu segar atau santan, boleh jer gantikan dengan air.


🌷Bila adunan sudah rata, bahagian kepada dua bahagian. Satu warna kuning dan lagi satu warna merah jambu.

🌷Mak Hencik buat 2 cawan kaler kuning dan 1 cawan kaler merah jambu.

🌷Masukkan ke dalam bekas berasingan mengikut warna.


🌷Seterusnya panaskan kuali leper dan sapu sedikit minyak. Seeloknya guna kuali non stick.

🌷Kiraikan roti jala. Mula-mula kirai dahulu adunan warna kuning kemudian kirai pula adunan warna pink kat atasnya.

🌷Bila roti jala dah lekang dari pan, tandanya roti jala sudah masak maka bolehlah diangkat.


🌷Letakkan atas pinggan yang rata. Mak Hencik letak atas chopping board supaya saiz untuk Mak Hencik lipat jadi sama. Sebab Mak Hencik lipat ikut garisan tu. Ermmm.
Abaikan ya chopping board yang antik tu. Hi3. Inilah realiti sebenar di dapur.. Ha3

🌷Lepas tu kirai lagi roti jala sehingga masak dan sehingga habis adunan.


🌷Lipat dan gulung roti jala sehingga kemas.


🌷Masukkan ke dalam mangkuk hidang dan buatlah sampai habis.


🌷Roti jala sedap dimakan dengan kuah durian atau kuah kari.

🌷Hari ini Mak Hencik sediakan kari ayam. Jom makan roti jala dan kaki ayam

🌷Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan