Isnin, 23 April 2018

Resepi Ikan Rebus Goreng Wallaweh Sedapnya

Kalau musim hujan, lauk ni lah yang menjadi pembuka selera. Asal jadi gitu eh? 😊😊😊


Pasal sedapla weh!
Ikan rebus ni boleh direbus banyak-banyak sekaligus. Lepas tu boleh dipanaskan setiap hari. Kalau air rebusan sudah hampir kering, tambahlah sedikit air dan rebus lagi. Semakin banyak kali dipanaskan, semakin sedap pula rasa dia. Tak caye?


RESEPI IKAN REBUS GORENG
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

8 ekor ikan selayang - boleh tukar dengan ikan lain yang digemari
4 keping asam gelugur
Garam secukupnya
Air secukupnya

Cara-cara


Langkah 1

Cara merebus ikan

i. Ikan yang digemari disiang, dibasuh bersih dan ditoskan.

ii. Ambil periuk, tabur sedikit garam dan letak dua keping asam gelugur. Ambil ikan dan letakkan di atas garam dan asam tadi.

iii. Tabur sedikit garam di atas ikan dan letak sekeping asam gelugur. Susun lagi ikan sehingga habis.

iv. Kalau ada lagi ikan, ulangi proses di (i).

v. Akhir sekali, tabur sedikit garam di atas ikan yang disusun tadi dan letak asam keping.

vi. Masukkan air sama aras dengan ikan.

vii. Letakkan periuk atas dapur. Tutup dengan tudung periuk dan buka api. Biarkan sehingga ikan masak
Tak perlu air kering.

viii. Bila sudah masak, tutup api.


Langkah 2

Cara goreng ikan rebus. Jeng.. jeng.. jeng..!

i. Panaskan minyak. Tak perlu panas sangat, teruskan masukkan ikan rebus ke dalam kuali.

ii. Tutup kuali dengan tudung periuk. Sebabnya ia akan meletup-letup. Nanti minyak merecik ke segenap dapur kita pula.


iii. Bila agak-agak dah masak, buka tudung periuk dan balikkan ikan. Tutup semula dengan tudung periuk.


vi. Bila sudah masak, tutup api dapur dan buka tudung periuk. Angkat ikan dan toskan minyak.


Inilah rupa ikan rebus goreng yang sedap dimakan panas-panas dengan nasi putih. Rasanya ikan ni adalah sepupu sebab saiz diaorang sama besar. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Jemput makan kenkawan semua..

Bismillah..

Ahad, 22 April 2018

Coleslaw Epal yang sedap

Sekali-sekala makan coleslaw ni memang sedap. Tambah parutan epal yang halus panjang ke dalam adunan.. adoiii mak.. sedap sangat!

Boleh makan dengan hidangan chop-chop tu. Kikiki. Boleh dimakan dengan hidangan barbeque juga untuk hilangkan muak daging dan ayam.. sedapnya..


COLESLAW EPAL
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1/4 biji kobis - dihiris halus
2 biji epal 🍎🍎- disagat
1 biji karot
1/2 cawan mayonaise
1/2 biji lemon πŸ‹
5 sudu besar susu pekat
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara membuatnya

Marilah mari.. marilah mari..


Kobis, epal merah dan karot


Hiris halus kobis


Basuh bersih kobis dan toskan.


Karot dikupas, dibasuh bersih dan disagat.


Epal dikupas, dibasuh bersih dan disagat.


Ambil bekas yang mengandungi kobis dan karot. Masukkan mayonaise, susu pekat dan garam.


Perah jus lemon ke dalamnya. Gaul hingga rata.


Kemudian, masukkan epal yang disagat tadi. Gaul lagi sehingga sebati.


Inilah rupa coleslaw kita hari ini. Rasa masam, masin dan manis semua ada. Sungguh sedap dimakan begitu sahaja.

Hari ni, kami makan coleslaw epal ini dengan chicken chop. Mmm..enaknya.


Jemput makan kenkawan semua..

Bismillah..

Sayur Pedas Labu Air yang sangat Sedap

Yang sangat sedap tu bukannya apa.. sebab saya sangat suka. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Sayur pedas ini bukan digoreng, tetapi direneh. Cara ni adalah cara yang mak masak. Tanpa kita sedari maklah guru pertama kita dalam mata pelajaran masakan. Terima kasih, mak.


Sayur pedas labu air ni sedap dimakan bersama ikan rebus goreng atau ikan goreng. Untuk anak-anak pula mestilah ayam goreng. Tapi hari ni Mak Hencik masakkan ayam paprik untuk diorang sebab dah dua hari makan ayam goreng berkari.


RESEPI SAYUR PEDAS LABU AIR
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 biji labu air - dikupas kulit dan dipotong kecil
1 ekor ikan rebus atau ikan panggang - ambil isinya
1/4 biji bawang merah besar
1 sudu kecil lada hitam
4 cawan air
1 sudu besar garam
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil serbuk perasa, jika suka

Cara-cara menyediakannya


Antara bahan-bahan yang diperlukan.


Labu air dikupas kulit, dipotong kecil dan direndam dalam air.


Ikan rebus diambi isinya. Tulang dibuang atau ditanam. Mana tau ia akan tumbuh pokok. Pokok ikan. Nanti senang kita petik ajer ikan tu.. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Mula-mula tumbuk lada hitam sampai lumat. Lepas tu masukkan bawang merah besar dan hayun alu lesung lagi dengan penuh kasih sayang sehingga lumat.


Sudah lumat bawang, masukkan pula isi ikan. Tumbuk lagi dengan penuh istiqamah dan berdedikasi. Tumbuk sehingga lumat.


Haaa... Inilah dia hasilnya. Yezzzz!


Kemudian, ambil periuk atau kuali kesayangan kita, masukkan 4 cawan air dan bahan tumbuk tadi. Buka api.


Biarkan sehingga menggelegak sambil dikacau sekali-sekala.

Sambil itu juga masukkan garam, gula dan serbuk perasa sesedap rasa.


Bila dah menggelegak, toskan labu air yang dibiarkan berenang di dalam air tadi.


Masukkan labu air ke dalam kuah yang sedang menggelegak.


Biarkan labu air masak sambil dikacau sekali-sekala. Kalau korang rajin nak kacau selalu pun tiada masalahnya.


Bila labu air dah masak, tutuplah api. Tanda labu air masak ialah warnanya dah berubah dan nampak layu sikit. Ya ke? πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Dah siap, masukkan ke dalam mangkuk hidang. Letak bawah tudung saji.


Inilah sahaja lauk pada hari ini. Sangat sederhana. Tapi bila makan dengan keluarga tercinta ni, semua jadi sedap belaka. πŸ˜πŸ˜€πŸ˜πŸ˜€

Jemput makan semua..

Bismillah..

Sabtu, 21 April 2018

Cara masak ikan Rebus

Cara masak ikan rebus adalah pelbagai, mengikut orang dan penduduk setempat. Ada yang  rebus ikan bubuh asam, lengkuas,  bawang putih hiris dan garam. Ada  yang bubuh gula melaka, ada bubuh cuka dan lain-lain.

Pendek kata lain orang, lain caranya. Mak Hencik pula merebus ikan ikut cara mak Mak Hencik. Caranya mudah sahaja. Cuma kena tahu mengagak asam dan garam supaya ikan ada rasa masam dan masin sesedapnya.


IKAN REBUS
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

8 ekor ikan
4 keping asam gelugur
Garam secukupnya
Air secukupnya

Cara-cara


Mak Hencik guna ikan selayang atau ikan sardin. Korang boleh juga tukar ikut ikan pebret korang. Ikan termenung, selar, selar kuning, ikan tamban, tongkol, ikan duri dan lain-lain lagi laa.

Ikan disiang, basuh bersih dan toskan airnya. Ketepikan.


Ambil periuk, taburkan sedikit garam dan letakkan dua keping asam gelugur.


Susun ikan di atas garam dan asam keping tadi. Kemudian tabur pula sedikit garam di atas ikan yang disusun tadi dan letakkan dua keping asam gelugur lagi.


Susun lagi ikan di atas lapisan ikan tadi. Kemudian tabur lagi sedikit garam di atas ikan yang kita susun tadi.

Kalau ada lagi ikan, maka kita pun susun macam tadi juga, iaitu dengan taburkan sedikit garam, letak asam keping dan ikan. Tabur garam, letak asam keping dan susun ikan. Begitulah seterusnya sehingga habis ikan disusun dalam periuk.

Pasal garam dan asam nak diletak banyak mana tu adalah anggaran macam nak goreng ikanlah. Agak-agak gitew..


Seterusnya kita masukkan air sama aras dengan ikan.


Lepas tu kita tutup periuk, biar terbuka sikit. Kemudian barulah buka dapur kita tu.
Tunggu sampai masak.


Dah masak tutup api. Air tak perlu kering, cukup sekadar ikan masak. πŸ‘†πŸ‘†Itulah hasilnya.

Ikan rebus ni kalau nak tahan lama, kita kenalah perhangatkan dia setiap hari. Masa nak panaskan tu, kalau air dah kering, tambahlah air lagi. Bila dah mendidih tutuplah api.

That's all guys. πŸ’žπŸ’™πŸ’šπŸ’›πŸ’œπŸ’


Jumaat, 20 April 2018

Pulut Tanak tanpa Sukatan Air guna dapur gas

Kalau nak makan pulut dalam jumlah yang sedikit, senang tanak ajer dalam periuk. Tenggek atas gas. Guna cara orang dulu-dulu. Cara ni Mak Hencik belajar dari Mak.

Biasanya kita tanak pulut ni kerana nak makan pulut durian, pulut mangga, pulut nyior ikan kering atau untuk dimakan dengan cendol.


PULUT TANAK
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 cawan pulut
Air yang banyak, lebih kurang 3 inci dari aras pulut atau lebih.

Cara-cara


Basuh bersih beras pulut dan rendam dengan pewarna yang disukai. Masukkan sekeping asam gelugur. Mak kata supaya warna tu melekat elok jer kat pulut kita.
Ya ke mak?

Kalau tak mau kaler, takyahlah pewarna, takyah letak asam keping tu. Rendam dengan air jer.


Masukkan beras pulut yang direndam tadi beserta airnya ke dalam periuk. Asam keping dikeluarkan dan dibuang. Mak Hencik buang ke dalam tong sampah. Oii itu pun nak bagitahu ke? Kikiki Lepas tu buka api.


Biarkan sehingga air menggelegak. Biarkan menggelegak selama 2-3 minit.

Lepas tu tutup api. Lepas tutup api buat apa pulak?

Ambil sarung tangan ketuhar, pegang periuk dan buang air dalam periuk. Biarlah kalau ada air sikit-sikit dalam tu. Nanti air tu akan membantu memasakkan pulut kita.


Lepas tu?

Lepas tu, letak semula periuk di atas dapur. Tutup periuk dan buka api perlahan.

Lepas tu?
Tunggulah sampai masak. Dalam lima minit kot ya. Macam kita masak nasi dengan dapur gas la lebih kurang

Lepas tu?
Dah masak tutuplah api.


Inilah hasilnya..


Hari ni kami makan cendol pulut, letak jagung dan kacang tanah cincang. Jom makan.. jom..

Bismillah..