Sabtu, 11 April 2020

Kek Marble Jelita

Marble jelita.. Sesedap namamu yang indah. Dengan bahan yang serba sederhana ni, boleh menghasilkan sebiji kek yang mengenyangkan.



Kalau muak dengan lelehan coklat dan lelehan cheese, inilah pilihan kek yang boleh dicuba. Kek marble ni adalah pilihan untuk golongan dewasa. Rasa lemak dan manis bersulam rasa sedap menambat selera. Dijamu pula dengan teh atau teh bujang, terasa nikmat syukur tak terkira.

Gunakan sahaja bahan-bahan asas yang ada di rumah kita. Tepung gandum, telur, gula susu segar, ovallete dan esen vanila. Selepas sejam, terhasillah kek marble jelita ini. Kalau nak lebih jelita, korang make up kan dia cantik-cantik ya. Hihihi.


RESEPI KEK MARBLE JELITA
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : FB Azlina Ina

Bahan-bahan

6 biji telur (Mak hencik bubuh 5 biji jer, nak jimat la katakan)
1 sudu besar ovallette
1 cawan gula halus (boleh kurangkan sikit jika suka kurang manis)
3 sudu besar susu pekat
1/4 cawan susu segar
150 gm mentega - dicairkan
2 cawan tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder - diayak (Mak Hencik guna tepung naik sendiri)
1 sudu kecil vanilla

Cara-cara membuatnya,

Jom..Jom.. Jom kita ke dapur.



Gris acuan dengan mentega atau minyak, alas dengan baking paper. Ketepikan.


Cairkan 150gm mentega. Ketepikan.


Dalam. bekas miver, campurkan semua bahan kecuali mentega cair. Mix volume perlahan 2-3 saat baru buat high speed sampai gebu.

Mix sampai gebu ya.


Bila sudah gebu, berhentikan mixer. Masukkan mentega yang dicairkan tadi. 


Kacau rata.

Masa ni kita dah boleh panaskan oven pada suhu 180 C selama 10 minit.


Cedok 2 ke 3 sudu besar adunan kek dan warnakan. Ini untuk buat corak kat atasnya nanti.


Selebihnya tuang adunan kek ke dalam loyang yang sudah siap dialas tadi. Lepas tu titikkan dengan adunan berwarna di atasnya.


Kita corakkanlah kek kita tadi menjadi sejelita kita jugak ya, dan mestilah mengikut kreativiti kita yang berseni tahap universe. Hahaha


Masukkan ke dalam oven. dan bakar pada suhu 170 C selama 40 minit atau korang ikutlan oven orang kerana hanya jauhari sahajalah yang mengenal manikam. Hihihi


Mengintai di tepi jendela oven.. wanginya bau..Menerawang ke serata bandar ni agaknya. Adoiiilaa!


Bila sudah masak, keluarkan dari oven dan terus terbalikkan di atas redai.


Bila dah sejuk sikit, bolehlah dipotong dengan kemas dan rapi.

Sedia untuk dimakan.

Jom kawan-kawan kita minum petang.

Bismillah..

Isnin, 6 April 2020

Resepi Nasi Bujang Ringkas Tapi Sedap

Hanya ada nasi putih, kuah sup daging, telur dadar,  seeping timun dan sambal belacan. Perghhh.. Sedap rupanya.



Harga yang biasa orang jual ialah Rm2. 50 sen sebungkus. Budak-budak asrama ramai yang beli. Kalau ikutkan lauk asrama tu gred A, tapi itulah.. Nak jugak makan kat luar. Nak jugak makan nasi bujang ni.. Sedap bak hang, kata depa.. 😂 😂


Mula-mula kita masak nasi dulu.

Bahan-bahan  Nasi

3 cawan beras
3 1/2 cawan air, air ni ikut beras korang ya..

Masak macam biasa jer. Kalau nak bagi wangi, boleh letak dua atau tiga helai daun pandan. Kalau tak letak pun tak per.

Cara masak sup bujang



Bahan-bahan  Sup Bujang

1 genggam daging tetel
1 liter air
2 biji bawang putih - dihiris
2 biji bawang merah kecil - dihiris
1 inci halia - diketuk
1/2 sudu kecil lada hitam - tumbuk halus

1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Garam, gula dan serbuk perasa
Sedikit minyak untuk menumis

Hirisan daun sup - hiasan
Bawang goreng - hiasan

Cara-cara membuatnya

1. Rebus daging tetel dengan 1 liter air dan halia yang diketuk. Biarkan daging empuk. Tambah air jika perlu.

2. Dalam kuali, panaskan minyak masak. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga.

3. Masukkan pula bawang putih dan bawang merah. Kacau sehingga keperangan.

4. Bila sudah kekuningan terus tutup api.

5. Masukkan bahan tumis beserta minyak ke dalam air rebusan daging.

6. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa. Biarkan sehingga ia mendidih.

7. Bila daging sudah empuk, rasa pun sudah sedap bolehlah kita matikan api.

8. Tabur kan daun sup hiris dan bawang goreng. Siap.

Jom goreng telur dadar pula.



Telur Dadar Bujang

Bahan-bahan

1 biji telur
1 sudu kecil lada kering kisar
1 hiris bawang besar Holland
Sedikit garam
Mintak masak untuk menggoreng secukupnya.

Cara-cara menyediakannya

1. Pecahkan sebiji telur ke dalam sebuah mangkuk. Masukkan 1 sudu kecil cili kering kisar, sehiris bawang besar Holland dan sedikit garam secukup rasa. Godek guna whisk.

2. Panaskan minyak. Pastikan minyak betul-betul panas baharulah di masukkan telur yang digodek tadi.

3. Cara masukkan telur ialah tuang dari bawah kemudian naikkan ke atas.

4. Bila sudah garing bahagian bawah, balikkan telur supaya masak sekata..

5. Sudah masak, angkat.

6. Goreng pula telur dadar yang kedua, ketiga, keempat dan ulangi proses sehingga habis.

Cara buat sambal belacan.


Resepi Sambal Belacan Bujang

Bahan-bahan

20 tangkai cili padi
1/2 biji tomato - di potong dadu
2 inci belacan
1 sudu besar jus limau nipis
Sangat sedikit air
Garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya

Kisar jer semua bahan di atas sehingga hancur lumat.

Masukkan ke dalam mangkuk hidang.

Cara hidangan


Nak bagi sedap, better bungkus nasi dengan daun pisang.

Bubuh nasi, bubuh telur dadar bubuh sambal belacan.

Kalau ada timun, bubuh sekali. Lepas tu bungkus kemas-kemas.


Ni 6 bungkus untuk 6 ahli.


Oleh kerana kami makan kat rumah, sup tu kami bubuh dalam mangkuk besar. Kalau jual pastilah sup dibungkus asing, kan. 😁😁😁

Jemput makan semua..

Bismillah..

Ahad, 5 April 2020

Puding Karamel Tanpa Telur

Mmmmm.. Sedap bagai nak gila! Hahahaha


Ya betul, Mel. Aku gilakan kau. Sekali jer ku rasa kemanisanmu buat aku teringat-ingat dan rindu pada mu selalu. Mel.. Mel.. Jangan habis...



Adoiii. Begitulah dialog drama Puding Karamel yang sedap giler katanya.
 😂😂😂

Asal terjadinya puding karamel tanpa telur ni ialah apabila terjumpa sepaket agar-agar. Mak Hencik pun tak tau bila Mak Hencik beli. Tambah lagi warna agar-agar tu hijau. Hairan pula rasanya kenapa laa dibeli kaler hijau.




Nasib baik ada PKP ni, sempatlah buat stock take kat dalam stor kering. Ada beberapa barang tu nampaknya dah expired, terpaksalah dengan berat hatinya dibuang. Mak Hencik cepat-cepat buang takut Pak Hencik nampak tentulah kena bebel nanti. 
😂😂😂


RESEPI PUDING KARAMEL TANPA TELUR
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan karamel

1 cawan gula
1  cawan air panas

Bahan-bahan  puding

1 paket agar-agar serbuk
1 liter air
1 tin susu sejat
1/2 cawan susu pekat (saya tambah 2 sudu besar susu pekat) 
3 sudu besar tepung kastard
Secubit garam


Cara-cara membuatnya.

Mula-mula kita buat karamel dia dulu.



🍥Ambil pan, buka api. Masukkan 3/4 cawan gula. Biarkan gula cair.



🍥Kacau menggunakan whisk sehingga gula cair sepenuhnya.



🍥Bila gula sudah cair sepenuhnya, tutup api.

🍥Dengan cermat dan perlahan-lahan masukkan secawan air panas. Kacau sehingga rata.

🍥Buka api dapur semula dan masak sehingga gula hancur sepenuhnya.

🍥Bila gula dah hancur sepenuhnya, tutup api dan sejukkan.



🍥Bila sudah sejuk, masukkan ke dalam bekas kecil.



🍥Inilah dia sebungkus serbuk agar-agar



🍥Di atas dapur, letakkan periuk. Masukkan satu liter air.

🍥Masukkan 3 sudu besar tepung  dan kastard dan kacau rata. 



🍥Kemudian masukkan pula bahan-bahan lain seperti serbuk agar-agar, 1 tin susu sejat, 1/2 cawan susu pekat manis dan secubit garam. Biarkan sehingga mendidih dan serbuk agar-agar hancur.



🍥Biarkan mendidih  sekejap, kemudian  bolehlah tutup api



🍥Kemudian bolehlah ambik senduk dan tuang puding ke dalam bekas yang mengandungi karamel tadi.



🍥Tuang sampai habis.

🍥Biarkan ia sejuk sedikit baharulah kita boleh masukkan ke dalam peti sejuk.



🍥Puding karamel ni sedap dimakan sejuk-sejuk.

🍥Jemput makan kawan-kawan.

🍥Bismillah..

Sabtu, 4 April 2020

Lempeng Pandan yang Sedap

Bau daun pandan yang wangi membangkitkan rasa lapar di pagi hari.


Walaupun hanya sekadar lempeng biasa, tapi bersyukurlah. Ini sahaja lah rezeki yang ada untuk kita nikmati pada pagi yang indah ini.

Lempeng pandan ini kita padankan dengan kuah kari jimat-cermat. Kenapa ya dipanggil kari jimat-cermat? 😀😀😀

Bertemankan lempeng pandan dan kari jimat-cermat ini pula ialah secawan teh O suam, melengkapkan lagi hidangan pagi pada hari yang bermakna ini.

Semoga Perintah Kawalan Pergerakan ini akan berakhir dengan segera.. Aamiin ya Rab.


RESEPI LEMPENG PANDAN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air daun pandan
1 biji telur
2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil pewarna hijau
Sedikit minyak masak atau mentega untuk dilengser pada kuali

Cara-cara menyediakannya. Semudah ABC!



Sediakan air daun pandan. Caranya ialah kita ambil 5 helai daun pandan, potong kasar dan kisar bersama 2 setengah cawan air.

Lepas tu kita tapiskan dia. Ketepikan.


Sediakan sebuah bekas. Masukkan air daun pandan tadi, 2 cawan tepung gandum, pecahkan sebiji telur, masukkan 2 sudu besar minyak masak, 1 sudu besar gula dan 1 sudu kecil garam. Gaul sebati.


Nak bagi cantik, masukkan 1/2 sudu kecil pewarna hijau.

Kacau lagi sehingga tidak ada tepung yang berbintil.


Sediakan minyak masak atau mentega untuk dilengser pada kuali leper.

Panaskan kuali leper. Lengserkan dengan minyak masak atau mentega.


Ambil 1 senduk bancuhan lempeng dan masukkan ke dalam pan leper.


Pegang tangkai kuali dan pusingkan supaya bancuhan tepung mengalir ke serata pan.


Tunggu sehingga lempeng bertukar warna sepenuhnya seperti di atas☝️.

Kemudian, balikkan dia.

Tunggu lagi sehingga lapisan bertukar ke warna perang-perang sikit, barulah boleh diangkat.


Masukkan ke dalam pinggan.

Buatlah sampai habis.

Kemudian kita buat kuahnya pula. Walaupun kuah kari ni hasil jimat-cermat, tetapi rasanya sedap juga sebab kita bubuh serbuk cukup rasa Maggi. Jangan kata Mak Hencik tak payung!! 😀😀

Jom teruskan.


KARI DAGING JIMAT-CERMAT
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 ketul kecil daging lembu (sebab tu lah namanya jimat cermat, guna 3 ketul jek 😀😀😀)
1 biji bawang putih
3 biji bawang merah kecil
1/2 inci halia
1 biji lada besar hijau - dipotong serong
3 cawan air
3 sudu besar serbuk tempah kari daging - dibancuh dengan 1/2 cawan air
1 sudu kecil serbuk cukup rasa maggi
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
(garam, gula bubuh secukup rasa)
1 biji ubi kentang dipotong dadu
1 tangkai daun kari
Sedikit air asam jawa

Cara-cara membuatnya.


Daging dibasuh bersih. Ambil 3 ketul jer. Daging yang selebihnya tu nak dibuat lauk untuk tengahari nanti.

Bukan apa.. Musim ni kena hadkan nak keluar ke pasaraya. Kadang-kadang daging habis pun ada juga.


Kentang dipotong dadu.


Bawang putih, bawang merah dan halia.


Tumbuk bawang putih dan halia, diikuti oleh bawang merah sehingga hancur.


Sediakan 3 sudu besar serbuk rempah kari daging yang dibancuh dengan 1/2 cawan air.


Sediakan air asam jawa secukupnya.

Cara memasak.


Panaskan 3 sudu besar minyak dan tumiskan bahan tumbuk bersama lada besar yang di potong serong.

Tumis sehingga layu dan berwarna kekuningan.


Lepas tu masukkan bancuhan rempah kari. Kacau sehingga kering.


Apabila telah kering, masukkan daging dan kentang yang dipotong dadu.

Masukkan daun kari dan air asam jawa secukupnya.
Kacau sehingga sebati dan rata.


Masukkan pula 2 cawan air.


Masukkan pula bahan perasa sesedap rasa. Kalau tak salah, Mak Hencik bubuh 1 sudu kecil garam, 1 sudu kecil serbuk perasa Maggi dan 1 sudu besar gula. 


Biarkan kuah mereneh dan menjadi pekat sedikit.


Bila kuah sudah pekat, rasa pun sudah sedap, bolehlah tutup api.


Bolehlah dihidangkan bersama lempeng pandan.

Sedia untuk dinikmati.

Bismillah..