Pedas-pedas manis. Sedap sangat! Buat menambah selera makan.
Tempe goreng sambal ni telah menjadi favourite Mak Hencik sekeluarga walaupun kami ni bukan orang Jawa.
Biasanya masakan tempe ni dijadikan hidangan tambahan. Tapi kalau nak dijadikan hidangan utama pun tak ada masalahnya. Yang jadi masalahnya ialah bila makan nasi bertambah-tambah sehingga bertambah-tambah berat badan..
😂😂😂
RESEPI TEMPE GORENG SAMBAL YANG RINGKAS DAN SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1 keping tempe - dihiris dan digoreng
Sedikit ikan bilis - digoreng
Sedikit kacang tanah - digoreng
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1/2 biji bawang merah besar - ditumbuk halus
3 sudu besar cili kering kisar
1/4 biji bawang besar Holland - dihiris
1 biji lada hijau - dipotong serong
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa.
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Cara-cara menyediakannya
Marilah kita ke dapur.. Jom..
Menyediakan bahan..
🌵Tempe dihiris nipis.
🌵Goreng tempe dengan minyak yang banyak sehingga keperangan. Kemudian angkat dan toskan.
🌵Goreng juga ikan bilis dan kacang tanah dengan minyak yang banyak. Bila sudah masak, angkat dan toskan.
🌵Sediakan cili kering kisar.
🌵Tumbuk bawang putih dan bawang merah sehingga lumat.
🌵Hiris bawang besar Holland dan lada hijau.
🌵Sediakan juga sedikit air asam jawa
Cara memasak. Ajom..
🌵Panaskan tiga sudu besar minyak masak.
🌵Tumiskan cili kering kisar dan bawang putih serta bawang merah yang telah ditumbuk tadi.
🌵Biarkan sehingga garing.
🌵Bila sudah garing, masukkan air asam jawa.
🌵Perasakan dengan sedikit garam dan gula secukupnya. Biar ada rasa manis-manis pedas gitew.
🌵Biarkan sehingga ia kering sedikit sambil dikacau sekali-sekala supaya tidak hangus.
🌵Bila sudah hampir kering, masukkan pula bawang besar Holland dan lada hijau yang telah dihiris.
🌵Gaul sehingga layu.
🌵Bila bawang dan lada hijau sudah layu, boleh tutup api.
🌵Tunggu biar sambal sejuk dahulu untuk mendapatkan tempe goreng yang rangup.
🌵Kalau nak tempe yang lembut, tak nak garing, boleh terus masukkan tempe, ikan bilis dan kacang tanah yang telah digoreng tadi.
🌵Akhir sekali bila sambal sudah sejuk, masukkan tempe, ikan bilis dan kacang tanah goreng.
🌵Gaul sehingga rata. Siap.
🌵Boleh dihidangkan dalam pinggan.
🌵Hidangan tengahari pada hari ini. Seadanya.. Jemput makan kawan-kawan semua..
🌵Bismillah..
Masakan Ringkas. Resepi Mudah. Rasa yang pasti Sedap. Berkongsi menu harian yang lazat dengan langkah bergambar.
Ahad, 22 Disember 2019
Sabtu, 21 Disember 2019
Cara Defrost Daging dalam 5 minit
Hanya perlu 5 minit saja!
Menggunakan cara ini, anda hanya perlu lima minit saja untuk menyahbekukan daging. Kaedah ini memang agak rare tapi cukup mudah. Apa yang diperlukan hanya dua buah periuk jenis steel. Caranya:
1. Terbalikkan periuk yang pertama.
2. Letakkan daging yang ingin dilembutkan atas permukaan belakang (bahagian punggung) periuk tadi.
3. Letakkan periuk yang satu lagi di atas daging tadi. (Kedudukan daging diapit oleh dua periuk)
4. Isikan air ke dalam periuk tersebut.
5. Tunggu sehingga daging beku tersebut menjadi lembut. Masa yang diambil bergantung kepada ketebalan daging. (Biasanya 5- 10 minit)
INFO
Kenapa periuk logam boleh lembutkan daging? Sebabnya logam khususnya aluminium adalah konduktor haba yang sangat baik. Dan haba yang dihasilkan melalui proses ni cukup kuat nak lembutkan daging tu. Lagi luas permukaan daging yang bersentuhan dengan konduktor (periuk) lebih cepat daging defrost
Sumber: http://www.womenshealthmag.com/food/defrost-meat-in-minutes
Sumber dan gambar : FB Vanilla Kismis
Menggunakan cara ini, anda hanya perlu lima minit saja untuk menyahbekukan daging. Kaedah ini memang agak rare tapi cukup mudah. Apa yang diperlukan hanya dua buah periuk jenis steel. Caranya:
1. Terbalikkan periuk yang pertama.
2. Letakkan daging yang ingin dilembutkan atas permukaan belakang (bahagian punggung) periuk tadi.
3. Letakkan periuk yang satu lagi di atas daging tadi. (Kedudukan daging diapit oleh dua periuk)
4. Isikan air ke dalam periuk tersebut.
5. Tunggu sehingga daging beku tersebut menjadi lembut. Masa yang diambil bergantung kepada ketebalan daging. (Biasanya 5- 10 minit)
INFO
Kenapa periuk logam boleh lembutkan daging? Sebabnya logam khususnya aluminium adalah konduktor haba yang sangat baik. Dan haba yang dihasilkan melalui proses ni cukup kuat nak lembutkan daging tu. Lagi luas permukaan daging yang bersentuhan dengan konduktor (periuk) lebih cepat daging defrost
Sumber: http://www.womenshealthmag.com/food/defrost-meat-in-minutes
Sumber dan gambar : FB Vanilla Kismis
Jumaat, 20 Disember 2019
Apam Balik Ekspress
Nampak sedap pula tengok orang buat apam balik di wall facebook!
Teringat pula pada seorang adik yang jual apam balik di pasar basah Taman Semarak. Dia baru jer lepas sekolah dah pandai buat dan jual apam balik ni. Apam balik dia pun sedap. Cukup ketebalan, cukup bahan tabur. Minat orang ni berbeza, cabang rezeki yang Allah berikan pun luas.
Resepi apam balik ni pada saya dah ok. Lembut dah cukup lembut, cuma pada tekak ni tidak ada rasa lemak. Untuk makan time terdesak tu bolehlah.. 😄😄😄 Dari pada tak ada benda nak makan musim hujan gaya gini, baiklah buat dan ada makanan Dapatlah makan! 😄😄😄
RESEPI APAM BALIK EKSPRESS
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 biji telur
1/2 cawan gula
1 1/2 cawan air
1 sudu teh esen vanilla
Sedikit garam
Sedikit marjerin atau minyak masak untuk melengser pada kuali
Bahan tabur
1/2 tin jagung krim
1/2 cawan kacang tanah hancur kasar
Gula, jika suka manis
Cara-cara membuatnya
Jom.. Jom.. Jom kita ke dapur.
🍁Mula-mula pukul 1 biji telur, 1 1/2 cawan air dan 1/2 cawan gula hingga kembang.
(boleh guna blender atau pengisar juga)
🍁Bila dah kembang, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit di selang-seli dengan baking powder dan soda bikarbonat.
🍁Bila adunan sudah berbuih seperti di atas, bolehlah berhenti mengisar.
🍁Perap adunan sekejap, dalam 15 minit gitew.. Sebab tu lah namanya ekspress. 😁😁😁
🍁Sediakan serbuk kasar kacang tanah dan jagung krim sebelum memulakan operasi. Jika sukakan manis, sediakan juga gula.
🍁Serbuk kacang tanah tu Mak Hencik beli yang sudah siap dijual di kedai bakeri atau pasaraya.
🍁Kalau tak ada kena lah buat. Hihihi. Kena goreng kacang tanpa minyak sehingga masak. Kemudian buang kulit dan tumbuk atau kisar kasar kacang tanah. Tapi macam jadi lambat la pulak.. Dah tak Jadi ekspress dah pulak dah.. 😄😄😄
🍁Jagung krim tu pun beli yang dah siap dalam tin.
🍁Panaskan kuali. Oles kuali dengan marjerin atau minyak masak
🍁Tuang satu senduk adunan. Biarkan ia separuh masak.
🍁Bila sudah separuh masak, taburkan serbuk kacang dan jagung. Jika suka manis, taburkan juga gula.
🍁Tutup kuali dengan tudung periuk.
🍁Bila sudah masak, lipat dua seperti di atas. ☝️☝️
🍁Boleh angkat dan masukkan ke dalam pinggan. Sapu kulitnya dengan marjerin.
🍁Boleh potong apam balik menggunakan pisau yang dibasahkan dengan air.
🍁Sedia untuk dimakan. Jom.. Apa ditunggu lagi.
🍁Bismillah..
Teringat pula pada seorang adik yang jual apam balik di pasar basah Taman Semarak. Dia baru jer lepas sekolah dah pandai buat dan jual apam balik ni. Apam balik dia pun sedap. Cukup ketebalan, cukup bahan tabur. Minat orang ni berbeza, cabang rezeki yang Allah berikan pun luas.
Resepi apam balik ni pada saya dah ok. Lembut dah cukup lembut, cuma pada tekak ni tidak ada rasa lemak. Untuk makan time terdesak tu bolehlah.. 😄😄😄 Dari pada tak ada benda nak makan musim hujan gaya gini, baiklah buat dan ada makanan Dapatlah makan! 😄😄😄
RESEPI APAM BALIK EKSPRESS
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 biji telur
1/2 cawan gula
1 1/2 cawan air
1 sudu teh esen vanilla
Sedikit garam
Sedikit marjerin atau minyak masak untuk melengser pada kuali
Bahan tabur
1/2 tin jagung krim
1/2 cawan kacang tanah hancur kasar
Gula, jika suka manis
Cara-cara membuatnya
Jom.. Jom.. Jom kita ke dapur.
🍁Mula-mula pukul 1 biji telur, 1 1/2 cawan air dan 1/2 cawan gula hingga kembang.
(boleh guna blender atau pengisar juga)
🍁Bila dah kembang, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit di selang-seli dengan baking powder dan soda bikarbonat.
🍁Bila adunan sudah berbuih seperti di atas, bolehlah berhenti mengisar.
🍁Perap adunan sekejap, dalam 15 minit gitew.. Sebab tu lah namanya ekspress. 😁😁😁
🍁Sediakan serbuk kasar kacang tanah dan jagung krim sebelum memulakan operasi. Jika sukakan manis, sediakan juga gula.
🍁Serbuk kacang tanah tu Mak Hencik beli yang sudah siap dijual di kedai bakeri atau pasaraya.
🍁Kalau tak ada kena lah buat. Hihihi. Kena goreng kacang tanpa minyak sehingga masak. Kemudian buang kulit dan tumbuk atau kisar kasar kacang tanah. Tapi macam jadi lambat la pulak.. Dah tak Jadi ekspress dah pulak dah.. 😄😄😄
🍁Jagung krim tu pun beli yang dah siap dalam tin.
🍁Panaskan kuali. Oles kuali dengan marjerin atau minyak masak
🍁Tuang satu senduk adunan. Biarkan ia separuh masak.
🍁Bila sudah separuh masak, taburkan serbuk kacang dan jagung. Jika suka manis, taburkan juga gula.
🍁Tutup kuali dengan tudung periuk.
🍁Bila sudah masak, lipat dua seperti di atas. ☝️☝️
🍁Boleh angkat dan masukkan ke dalam pinggan. Sapu kulitnya dengan marjerin.
🍁Boleh potong apam balik menggunakan pisau yang dibasahkan dengan air.
🍁Sedia untuk dimakan. Jom.. Apa ditunggu lagi.
🍁Bismillah..
Rabu, 18 Disember 2019
Bubur Pulut Hitam yang Sedap
Lemak dan manis. Mmm.. Sedap sangat!
Berkurun lama tak buat benda alah ni. Kebetulan pergi pasaraya hari tu ternampak berat pulut hitam siap bungkus. Jadi, Mak Hencik capai satu. Sebelum buat tu sempat lagi perap beras pulut hitam tu dua minggu. Hihihi 😆😆😆
Selepas tu pergi Aeon, pergi makan. Masa makan tu ada seorang budak perempuan datang dekat Mak Hencik jual kerepek ubi pedas. Pernah beli tapi kat Tesko rasanya. Sedap juga kerepek budak ni. Anak-anak pun suka makan, jadi Mak Hencik pun beli jer la.
Lepas tu anak-anak nak beli roti. Jadi, diorang pergi ke tempat roti. Mak Hencik pula pergi ke bahagian pasar raya. Sajer jer nak ronda-ronda. Masa tu ternampak beras pulut hitam. Cantik sangat kualiti berasnya. Tapi kat rumah dah ada, jadi tak lah beli. Hehehe😆😆😆
Hari ni terjadilah.. Jadi nyata..
😄😄😄
BUBUR PULUT HITAM
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1 cawan beras pulut hitam
3 cawan air
1/2 cawan gula
1 cawan santan pekat - Mak Hencik guna 1 kotak kecil santan segera
1 sudu kecil garam
Cara-cara membuatnya
Jom kita ke dapur
🌱Basuh bersih beras pulut hitam.
🌱Rebus bersama air.
🌱Biarkan sehingga beras pulut hitam lembut atau masak.
🌱Bila beras pulut hitam sudah lembut, masukkan gula, garam dan santan.
🌱Biarkan sehingga mendidik sambil dikacau sekali-"sekala
🌱Bila sudah mendidik, sempurnakan rasa dahulu sebelum tutup api.
🌱Boleh masukkan ke dalam mangkuk hidang.
🌱Sedia untuk dinikmati
🌱Bismillah..
Berkurun lama tak buat benda alah ni. Kebetulan pergi pasaraya hari tu ternampak berat pulut hitam siap bungkus. Jadi, Mak Hencik capai satu. Sebelum buat tu sempat lagi perap beras pulut hitam tu dua minggu. Hihihi 😆😆😆
Selepas tu pergi Aeon, pergi makan. Masa makan tu ada seorang budak perempuan datang dekat Mak Hencik jual kerepek ubi pedas. Pernah beli tapi kat Tesko rasanya. Sedap juga kerepek budak ni. Anak-anak pun suka makan, jadi Mak Hencik pun beli jer la.
Lepas tu anak-anak nak beli roti. Jadi, diorang pergi ke tempat roti. Mak Hencik pula pergi ke bahagian pasar raya. Sajer jer nak ronda-ronda. Masa tu ternampak beras pulut hitam. Cantik sangat kualiti berasnya. Tapi kat rumah dah ada, jadi tak lah beli. Hehehe😆😆😆
Hari ni terjadilah.. Jadi nyata..
😄😄😄
BUBUR PULUT HITAM
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1 cawan beras pulut hitam
3 cawan air
1/2 cawan gula
1 cawan santan pekat - Mak Hencik guna 1 kotak kecil santan segera
1 sudu kecil garam
Cara-cara membuatnya
Jom kita ke dapur
🌱Basuh bersih beras pulut hitam.
🌱Rebus bersama air.
🌱Biarkan sehingga beras pulut hitam lembut atau masak.
🌱Bila beras pulut hitam sudah lembut, masukkan gula, garam dan santan.
🌱Biarkan sehingga mendidik sambil dikacau sekali-"sekala
🌱Bila sudah mendidik, sempurnakan rasa dahulu sebelum tutup api.
🌱Boleh masukkan ke dalam mangkuk hidang.
🌱Sedia untuk dinikmati
🌱Bismillah..
Selasa, 17 Disember 2019
Roti Nan Cheese yang Sangat mudah Nak Buat
Mudah dibuat. Sedap dimakan!
Boleh buat sendiri sahaja di rumah dan boleh makan panas-panas juga macam kat kedai mamak. Rasa puas hati lak.
Dah buat nan cheese ni kita regukan pula dengan teh tarik atau teh tak tarik. Hihihi😆😆😆
Tapi makan sekeping pun dah kenyang. Serious kenyang. 😋😋😋Seronok juga layan karenah anak-anak musim cuti sekolah ni. 👍👍
ROTI NAN CHEESE
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
🌷850g tepung gandum (Mak Hencik guna sebungkus tepung gandum cap Ros)
🌷4 sudu besar minyak masak
🌷1 sudu besar garam
🌷5 sudu besar gula
🎄2 cawan air suam
🎄2 sudu besar yis segera
Cheese keping secukupnya
Bahan bertanda 🎄 disatukan dan kacau sedikit serta biarkan selama 30 minit sehingga berbuih dan kembang.
Bahan bertanda 🌷disatukan dan digaul hingga sebati menggunakan hujung jari.
Cara-cara membuatnya.
Moh ler kita ke dapur
🏵️Sediakan bancuhan yis dahulu.
🏵️Masukkan dua cawan air suam ke dalam bekas bersama 2 sudu besar yis segera.
🏵️Kacau sehingga sebati dan biarkan 30 minit atau sehingga yis berbuih dan kembang.
🏵️Dalam bekas yang sesuai, masukkan sepaket tepung gandum, 1 sudu besar garam, lima sudu besar gula dan 4 sudu besar minyak masak. Kacau guna hujung jari. Lepas tu buatkan lubang di tengah tepung.
🏵️Kemudian tuang bancuhan yis yang telah berbuih kembang ke bahagian tengah lubang tadi.
🏵️Gaul dan uli sehingga adunan menjadi doh yang lembut.
🏵️Tutup adunan dengan kain.
🏵️Biarkan doh menjadi kembang sekali ganda. Mak Hencik tunggu dalam 30 minit sahaja sebab budak-budak ni sibuk dok tanya bila nak siap.. Bila nak siap.. Hehehe
🏵️Sediakan cheese keping secukupnya.
🏵️Doh yang sudah kembang tadi ditumbuk sedikit untuk mengeluarkan angin.
🏵️Lepas tu bulatkan sebesar bola apa yea. Kalu bola ping pong kecil sangat. Bola tennis besar sangat lak. Agak-agak 2 biji bola ping pong boleh tak? Hehehe 😅😅😅
🏵️Ambil sebiji bola tu dan masukkan cheese kat dalamnya. Kemudian rapatkan semula dan bentukkan bulat. Lepas tu gelek atau nipiskan guna torak. Nak nipis, nak tebal ikut suka tuan-tuan dan puan-puan yang buat.
🏵️Lepas tu panaskan kuali yang disapu dengan minyak dan masukkan cheese nan tadi. Tutup kuali.
🏵️Bila dah keperangan, balikkan.
🏵️Angkat dan masukkan ke dalam pinggan.
🏵️Buatlah sampai habis. 😁😁😁
🏵️Masa untuk makan...
🏵️Hari ini roti nan cheese kita cicah kuah kari ayam.
🏵️Jom layan roti nan kawan-kawan.
🏵️Bismillah..
Boleh buat sendiri sahaja di rumah dan boleh makan panas-panas juga macam kat kedai mamak. Rasa puas hati lak.
Dah buat nan cheese ni kita regukan pula dengan teh tarik atau teh tak tarik. Hihihi😆😆😆
Tapi makan sekeping pun dah kenyang. Serious kenyang. 😋😋😋Seronok juga layan karenah anak-anak musim cuti sekolah ni. 👍👍
ROTI NAN CHEESE
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
🌷850g tepung gandum (Mak Hencik guna sebungkus tepung gandum cap Ros)
🌷4 sudu besar minyak masak
🌷1 sudu besar garam
🌷5 sudu besar gula
🎄2 cawan air suam
🎄2 sudu besar yis segera
Cheese keping secukupnya
Bahan bertanda 🎄 disatukan dan kacau sedikit serta biarkan selama 30 minit sehingga berbuih dan kembang.
Bahan bertanda 🌷disatukan dan digaul hingga sebati menggunakan hujung jari.
Cara-cara membuatnya.
Moh ler kita ke dapur
🏵️Sediakan bancuhan yis dahulu.
🏵️Masukkan dua cawan air suam ke dalam bekas bersama 2 sudu besar yis segera.
🏵️Kacau sehingga sebati dan biarkan 30 minit atau sehingga yis berbuih dan kembang.
🏵️Dalam bekas yang sesuai, masukkan sepaket tepung gandum, 1 sudu besar garam, lima sudu besar gula dan 4 sudu besar minyak masak. Kacau guna hujung jari. Lepas tu buatkan lubang di tengah tepung.
🏵️Kemudian tuang bancuhan yis yang telah berbuih kembang ke bahagian tengah lubang tadi.
🏵️Gaul dan uli sehingga adunan menjadi doh yang lembut.
🏵️Tutup adunan dengan kain.
🏵️Biarkan doh menjadi kembang sekali ganda. Mak Hencik tunggu dalam 30 minit sahaja sebab budak-budak ni sibuk dok tanya bila nak siap.. Bila nak siap.. Hehehe
🏵️Sediakan cheese keping secukupnya.
🏵️Doh yang sudah kembang tadi ditumbuk sedikit untuk mengeluarkan angin.
🏵️Lepas tu bulatkan sebesar bola apa yea. Kalu bola ping pong kecil sangat. Bola tennis besar sangat lak. Agak-agak 2 biji bola ping pong boleh tak? Hehehe 😅😅😅
🏵️Ambil sebiji bola tu dan masukkan cheese kat dalamnya. Kemudian rapatkan semula dan bentukkan bulat. Lepas tu gelek atau nipiskan guna torak. Nak nipis, nak tebal ikut suka tuan-tuan dan puan-puan yang buat.
🏵️Lepas tu panaskan kuali yang disapu dengan minyak dan masukkan cheese nan tadi. Tutup kuali.
🏵️Bila dah keperangan, balikkan.
🏵️Angkat dan masukkan ke dalam pinggan.
🏵️Buatlah sampai habis. 😁😁😁
🏵️Masa untuk makan...
🏵️Hari ini roti nan cheese kita cicah kuah kari ayam.
🏵️Jom layan roti nan kawan-kawan.
🏵️Bismillah..
Isnin, 16 Disember 2019
Cucur Jagung Kembung
Sangat sedap dimakan hot-hot!
Sehari dua ni hujan turun tidak berhenti. Maklumlah sekarangkan musim hujan. Dalam berita TV pun dah tunjuk kawasan-kawasan yang dilanda banjir. Mujurlah di sini tidak banjir. Semoga dipermudahkan urusan semua orang dan urusan kita sendiri ya..
Pagi ni pula hujan sudah berhenti setelah seharian dan semalaman hujan turun. Cuacanya redup sahaja. Angin pula sejuk dan nyaman. Jadi sesuai sangatlah pagi ni kita buat cekodok atau orang utara kata cucuq.
🌾RESEPI CUCUR JAGUNG KEMBUNG YANG MUDAH DAN SEDAP🌾
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
🌾2 cawan tepung gandum
🌾1 sudu kecil yis segera
🌾1 sudu kecil garam
🌾2 sudu besar gula, kalau tidak suka manis tak perlu bubuh
🌾1 sudu besar minyak masak
🌾1 1/4 cawan air
🌾1/2 cawan jagung rebus - dihiris
🌾Minyak masak secukupnya untuk menggoreng
Cara-cara menyediakannya
Marilah kita ke dapur .. Ajom!
🌾Di dalam bekas, satukan tepung gandum, garam, gula dan yis. Kemudian tuang air.
🌾Kacau sehingga rata dan masukkan minyak masak. Kacau lagi sehingga rata. Adunan menjadi sangat pekat dan melekit.
🌾Tutup bekas dengan kain maslin atau Mak Hencik guna pinggan jer.
😜😜
🌾Biarkan selama 30 minit.
🌾Bila masa nak menggoreng baharulah kita masukkan jagung hiris. Gaul hingga rata.
🌾Panaskan minyak dalam kuali.
🌾Basahkan hujung jari. Jemput sedikit adunan dan masukkan ke dalam kuali.
🌾Goreng sehingga masak dengan api sederhana.
🌾Balikkan ya supaya cekodok masak sekata.
🌾Bila sudah masak, angkat dan toskan minyak.
🌾Goreng sampai habis
🌾Masukkan ke dalam pinggan.
🌾Cukup tak untuk sekali makan tu?Hehehe
🌾Jom kita layan cekodok jagung ni. Cicah pula dengan sos pencicah made in Kelantan, brand burung Merak.
👍👍
🌾Jemput makan kawan-kawan semua..
🌾Bismillah..
Sehari dua ni hujan turun tidak berhenti. Maklumlah sekarangkan musim hujan. Dalam berita TV pun dah tunjuk kawasan-kawasan yang dilanda banjir. Mujurlah di sini tidak banjir. Semoga dipermudahkan urusan semua orang dan urusan kita sendiri ya..
Pagi ni pula hujan sudah berhenti setelah seharian dan semalaman hujan turun. Cuacanya redup sahaja. Angin pula sejuk dan nyaman. Jadi sesuai sangatlah pagi ni kita buat cekodok atau orang utara kata cucuq.
🌾RESEPI CUCUR JAGUNG KEMBUNG YANG MUDAH DAN SEDAP🌾
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
🌾2 cawan tepung gandum
🌾1 sudu kecil yis segera
🌾1 sudu kecil garam
🌾2 sudu besar gula, kalau tidak suka manis tak perlu bubuh
🌾1 sudu besar minyak masak
🌾1 1/4 cawan air
🌾1/2 cawan jagung rebus - dihiris
🌾Minyak masak secukupnya untuk menggoreng
Cara-cara menyediakannya
Marilah kita ke dapur .. Ajom!
🌾Di dalam bekas, satukan tepung gandum, garam, gula dan yis. Kemudian tuang air.
🌾Kacau sehingga rata dan masukkan minyak masak. Kacau lagi sehingga rata. Adunan menjadi sangat pekat dan melekit.
🌾Tutup bekas dengan kain maslin atau Mak Hencik guna pinggan jer.
😜😜
🌾Biarkan selama 30 minit.
🌾Bila masa nak menggoreng baharulah kita masukkan jagung hiris. Gaul hingga rata.
🌾Panaskan minyak dalam kuali.
🌾Basahkan hujung jari. Jemput sedikit adunan dan masukkan ke dalam kuali.
🌾Goreng sehingga masak dengan api sederhana.
🌾Balikkan ya supaya cekodok masak sekata.
🌾Bila sudah masak, angkat dan toskan minyak.
🌾Goreng sampai habis
🌾Masukkan ke dalam pinggan.
🌾Cukup tak untuk sekali makan tu?Hehehe
🌾Jom kita layan cekodok jagung ni. Cicah pula dengan sos pencicah made in Kelantan, brand burung Merak.
👍👍
🌾Jemput makan kawan-kawan semua..
🌾Bismillah..
Ahad, 15 Disember 2019
Petua Sihatkan Dalaman Wanita
4 PETUA SIHAT DALAMAN WANITA
.
1. Rebusan Serai dan Halia🌿
- 🌹Ambik 3 batang serai
- 🌹4cm halia @2 ketul
Diketuk kedua bahan di atas.
Direbus dgn 3 gelas air dijadikan sehingga 1gelas air . Tunggu suam diminum.
** Rebusan ini seeloknya dibuat seminggu 2 / 3 kali.
Sesuai diamalkan kepada sesiapa yang sentiasa letih dan lenguh2 badan. kolestrol tinggi dan sakit urat saraf. Disyorkan minum selepas makan di siang hari.
.
2. Rebusan Sireh🌿
- 🌷Ambik daun sireh 3 ke 5 helai.
Di rebuskan dengan 3 gelas air dan jadikan 1 gelas. Tunggu suam dan di minum.
**Tambahan : boleh dicampurkan dgn bunga cengkih 3 kuntum.
Untuk menghilangkan bau badan dan pulihkan segala sakit urat dan sengal-sengal badan.
**Rebusan ini seeloknya di amalkan setiap seminggu ke 10 hari sekali.
.
3 . Rebusan sireh dan daun Inai🌿
- 🥀3 ke 5 helai daun sireh.
- 🥀segenggam daun Inai.
Direbus dgn 3 gelas air dan jadikan sehingga 1 gelas air. Minum bila sudah suam.
**Rebusan ini sesuai paling sesuai digunakan bagi perempuan yang mengalami keputihan dan lendiran yang banyak. Juga berbau.
Elok di amalkan selepas haid.
.
4. Rebusan Halia Serai cengkih dan🌿 kunyit
- 🌻2 / 3 batang serai di ketuk
- 🌻3cm halia (tua/muda).di ketuk
- 🌻2cm kunyit di ketuk
- 🌻sedikit kulit kayu manis / bunga
cengkih /bunga lawang
- 🌻daun pandan sehelai
- 🌻sedikit gula batu.
.
*** gula batu boleh di ganti dgn
madu jika suka.
****Rebusan ini seeloknya di ambil setiap kali sebelum atau selepas haid.
.
Cukup sekali sebulan shj.
Bagi mewangikan kewanitaan anda dan menyegarkan badan.
Segala resepi dan ramuan di atas , anda boleh amalkan mengikut kepada keperluan dan kesesuaian badan anda.
.
🌲🎄🎄Sy tidak syorkan ambik setiap hari. Sila aturkan mengikut keperluan badan sendiri.
.
🌲🎄🎄Ini adalah amalan untuk penjagaan kesihatan terutama bagi menjaga dalaman badan dan menyegarkan urat saraf. Membuang toksik dan lemak . Dan tersangat banyak khasiat.
Jangan lupa follow fb mak Jah NoLi YaNa ye Uoolss
Sumber dan gambar : FB Resepi Kuih Muih dan Lauk-Pauk Melayu.
.
1. Rebusan Serai dan Halia🌿
- 🌹Ambik 3 batang serai
- 🌹4cm halia @2 ketul
Diketuk kedua bahan di atas.
Direbus dgn 3 gelas air dijadikan sehingga 1gelas air . Tunggu suam diminum.
** Rebusan ini seeloknya dibuat seminggu 2 / 3 kali.
Sesuai diamalkan kepada sesiapa yang sentiasa letih dan lenguh2 badan. kolestrol tinggi dan sakit urat saraf. Disyorkan minum selepas makan di siang hari.
.
2. Rebusan Sireh🌿
- 🌷Ambik daun sireh 3 ke 5 helai.
Di rebuskan dengan 3 gelas air dan jadikan 1 gelas. Tunggu suam dan di minum.
**Tambahan : boleh dicampurkan dgn bunga cengkih 3 kuntum.
Untuk menghilangkan bau badan dan pulihkan segala sakit urat dan sengal-sengal badan.
**Rebusan ini seeloknya di amalkan setiap seminggu ke 10 hari sekali.
.
3 . Rebusan sireh dan daun Inai🌿
- 🥀3 ke 5 helai daun sireh.
- 🥀segenggam daun Inai.
Direbus dgn 3 gelas air dan jadikan sehingga 1 gelas air. Minum bila sudah suam.
**Rebusan ini sesuai paling sesuai digunakan bagi perempuan yang mengalami keputihan dan lendiran yang banyak. Juga berbau.
Elok di amalkan selepas haid.
.
4. Rebusan Halia Serai cengkih dan🌿 kunyit
- 🌻2 / 3 batang serai di ketuk
- 🌻3cm halia (tua/muda).di ketuk
- 🌻2cm kunyit di ketuk
- 🌻sedikit kulit kayu manis / bunga
cengkih /bunga lawang
- 🌻daun pandan sehelai
- 🌻sedikit gula batu.
.
*** gula batu boleh di ganti dgn
madu jika suka.
****Rebusan ini seeloknya di ambil setiap kali sebelum atau selepas haid.
.
Cukup sekali sebulan shj.
Bagi mewangikan kewanitaan anda dan menyegarkan badan.
Segala resepi dan ramuan di atas , anda boleh amalkan mengikut kepada keperluan dan kesesuaian badan anda.
.
🌲🎄🎄Sy tidak syorkan ambik setiap hari. Sila aturkan mengikut keperluan badan sendiri.
.
🌲🎄🎄Ini adalah amalan untuk penjagaan kesihatan terutama bagi menjaga dalaman badan dan menyegarkan urat saraf. Membuang toksik dan lemak . Dan tersangat banyak khasiat.
Jangan lupa follow fb mak Jah NoLi YaNa ye Uoolss
Sumber dan gambar : FB Resepi Kuih Muih dan Lauk-Pauk Melayu.
Langgan:
Catatan (Atom)