Khamis, 12 Disember 2019

Murtabak Maggi yang Mudah dan Sedap

Menu savouri pilihan untuk breakfast atau minum petang. Mudah dan sedap! Sesuai juga untuk dihidangkan kepada tetamu yang muncul tanpa dijangka! 😋😋😋



Sejak cuti sekolah ni, semua bergoreng sudah dimasak. Bihun goreng, maggi goreng, nasi goreng, macaroni goreng dan spaghetti goreng. Habis bahan dah nak goreng. Hihihi 😆😆😆

Beberapa hari lepas, terpandang murtabak maggi di Wall FB. Terus mentol lampu menyala terang-benderang untuk menyediakannya.

Jadi, tunggu apa lagi..


RESEPI MURTABAK MAGGI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 keping maggi - dicelur dan ditoskan
6 biji telur
7 helai daun sup - dihiris halus
1 biji lada merah - dicincang. Kalau suka pedas boleh tambah cili padi
1/2 biji bawang besar - dicincang
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk cukup rasa maggi
1/2 sudu kecil garam
Sedikit minyak untuk melengser pada kuali.

Cara-cara membuatnya

Jom.. Jom.. Jom kita ke dapur

Mula-mula kau buat dulu persediaan awal sebelum memasak. Atau dalam bahasa Perancis disebut mise en place.

Jom..


Celur maggi sampai lembut dan toskan air.


Telur 5 biji lepas tu tambah lagi sebiji. Jadi berapa? Kau pikir ambiklah sendiri. ðŸĪŠðŸĪŠ


Hiris daun sup, cincang bawang besar Holland, cincang lada merah, serbuk perasa maggi, serbuk lada sulah, serbuk lada hitam dan sedikit garam.


Sedikit daging yang telah direbus empuk dan dicincang.

Kalau kau rasa tak suka daging, boleh ajer ditukarkan kepada sumber protein lain macam ayam ke udang ke.. Atau tak nak letak sumber protein pun tak perr


Langkah 1

Dalam bekas yang sesuai, satu kan semua benda kecuali minyak masak tu. Sebab minyak tu untuk disapu pada kuali.


Godek dengan garpu sehingga sebati.


Langkah 2

Sediakan pan, sapu sedikit minyak. Kalau nak senang hidup kau, guna kuali non stick. Biarkan panas sekejap.

Tuang adunan secukupnya ke dalam pan. Tutup dengan tudung periuk. Biarkan sehingga telur berubah ke warna keperangan.


Langkah 3

Balikkan murtabak dan biarkan ia masak sempurna.


Langkah 4

Apabila sudah masak, kau jangan biar dia jadi rentung pula. Cepat-cepatlah kau angkat masuk ke dalam pinggan.

Lepas ulang langkah 2 hingga 4 untuk murtabak maggi yang kedua dan ketiga.


Langkah 5

Murtabak maggi dalam pinggan tu kita hiaslah dengan sos cili dan dan mayonnaise. Eh.. Eh.. Eh.. Asal kita lak? Kau lah yang hias.. Kau yang buatkannnnnm . 😜😜😜


Ambillah sekeping untuk dirasa. Kau rasalah.. Sedap ke tidak?

Bismillah..

Mmmm.. Sedapnya. Eh! Aku pulak yang rasa. Hahaha 😂😂😂

Rabu, 11 Disember 2019

Cara Tajamkan Mata Pisau Blender

3 Cara Mudah Tajamkan Kembali Pisau Blender Yang Tumpul


Blender atau mesin pengisar bila dah lama digunakan mata pisaunya mungkin akan jadi tumpul.

Kalau dah lama kisar tapi bawang tak juga hancur malah ada yang berketul walau sudah ditambah air maknanya mata pisau pengisar sudah tak lagi tajam.

Jangan terus fikir untuk ganti pengisar baru sebab ada saja cara untuk tajamkan kembali mata pisau yang sudah tumpul ini.

Tiga cara untuk menajamkan pisau pengisar yang tumpul.

1. Garam kasar

Cara ni paling senang, ambil garam kasar lebih kurang segenggam kemudian masuk dalam blender.

Kisar kering garam tadi, ulang beberapa kali. Cuba kisar bawang atau cili selepas itu anda akan dapati blender akan jadi lebih tajam.

2. Ketul ais atau air batu

Lagi satu cara, boleh guna air batu atau ais ketul. Elok guna air batu yang kita buat sendiri sebab lagi keras.

Hancurkan sikit sebelum masukkan ke dalam blender. Kemudian kisarkan macam kita nak buat ice blended tu. Kisarkan lebih kurang 10 minit dan mata blender akan menjadi lebih tajam.

3. Beras

Akhir sekali boleh juga gunakan beras untuk tajamkan mata pisau pengisar. Tak
Tak kisahlah beras jenis apa, ambil segenggam atau secawan dan kisar kasar selama beberapa minit.

Lepas tu, tengoklah hasilnya. Tentu lebih tajam macam baru beli!

Sumber : fb Vanilla Kismis

Selasa, 10 Disember 2019

Kuih Ketayap

Ada orang panggil kuih ni kuih bantal buruk. Korang panggil apa?


Rasanya dah lama sangat dah tak buat kuih ketayap ni. Seingat Mak Hencik first and last buat ialah semasa anak sulung dan anak kedua masih di bangku sekolah rendah. Dalam empat atau lima tahun lepas agaknya. 😆😆😆

Teringat pula dekat Syahmi, anak jiran rumah Desa Indah dulu tu. Dah form 4 dah dia sekarang. Sejak kami pindah rumah dan dia pula pindah rumah ayahnya di Terengganu, sejak tu lah tak tengok dia.

Masa tu Mak Hencik buat kuih ketayap ni dan dia ada datang bermain dengan abe dan kakak. Suka dia makan kuih ni. Lepas satu-satu di ulang ambil bawah saji untuk dimakan. Semoga kamu sihat dan bahagia selalu ya, Syahmi.


RESEPI KUIH KETAYAP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi - tak letak pun tak apa. Cuma fungsinya adalah untuk mengelakkan daripada pecah semasa menggulung.
2 3/4 cawan air pandan
1 biji telur
2 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil pewarna hijau epal


Bahan-bahan kelapa parut

1/2 biji kelapa parut putih
1 cawan air
8 sudu besar gula merah
5 sudu besar gula
Secubit garam
2 helai daun pandan - disimpul


Cara-cara membuatnya.

Jom.. Jom.. Jom kita ke dapur.

Mula-mula buat persediaan awal sebelum memasak dahulu.


Langkah 1

Cara memasak Inti Kelapa

1. Panaskan air dalam pan bersama gula merah, gula, garam dan daun pandan yang disimpul.

2. Bila gula merah dan gula sudah hancur, masukkan kelapa parut putih. Kacau sehingga sebati dan pekat.

3. Bila sudah pekat, tutup api dan sejukkan.


Langkah 2

Potong kecil lima helai daun pandan dan kisar bersama 2 3/4 cawan air. Tapi dan ambil airnya. Kuih ketayap akan berbau wangi pandan.

Tapi kalau korang tak berapa rajin, just guna air biasa jer pun boleh. Bohlah paste pandan sikit biar bau harum.


Langkah 3

Di dalam bekas, satukan air daun pandan, 2 cawan tepung gandum, sebiji telur, 2 sudu besar minyak masak dan sedikit garam. Kacau menggunakan whisk sehingga rata.

Tips: kalau nak senang, ko masukkan sahaja dalam blender dan kisar sehingga hancur.


Inilah hasilnya. Jangan sampai ada yang berbintil. Kalu ada.. Tak lulus! Amboiii garangnya.


Langkah 4

Sediakan minyak masak dan berus untuk melengser pada kuali.


Langkah 5

Panaskan pan dan sapu minyak supaya tidak melekat. Kalau ada kuali non stick lagi bagus tau. Heeee.. 😁😁

Tuang satu senduk kecil ke atas pan dan lenggangkan dia supaya menghasilkan lapisan nipis.

Tunggu sehingga masak dan angkat. Tak payah balik dah ya.

Kalau nak senang, buat ajer lempengnya tu sampai habis. Lepas tu bolehlah proceed buat proses gulung-menggulung.


Langkah 6

Ambil inti kelapa secukupnya dan letak di atas lempeng tu. Gulung macam kita buat popia tu jer.


Langkah 7

Haaa..dah siap dah. Namanya terpaksa di tukar kepada kuih Ketayap debab. Kihkihkih. 😂😂😂

Jemput makan semua..

Bismillah..

Isnin, 9 Disember 2019

Tips Masak 8eras Basmathi

Tip Masak Beras Basmathi Supaya Nasi Lembut, Berderai Dan Masak Sekata


Masak nasi dari beras basmathi memang baik untuk kesihatan tapi harganya agak mahal. Disebabkan itu jugalah kalau nak masak beras jenis ini kena ikut cara yang betul supaya masak sekata dan beras yang panjang tak patah.

Boleh ikut petua yang dikongsi oleh Faizah Md Zain ini.

Tip masak beras basmathi supaya nasi lembut, berderai dan masak sekata

1. Basuh beras bersih n rendam 20 minit dalam air yg diletakkan dgn garam sedikit. Petua ni saya ikut dari guru lama saya untuk bagi nasi kita berderai dan lembut

2. Sukatan air nisbah 1 cawan beras bersamaan 1 cawan 1/2 air (1/2 tu susu atau santan) bergantung nasi apa yg kita nak masak.

3. Untuk memasak didihkan dulu air baru masukkan beras.

4. Kacau beras semasa air masih banyak, jika dah kering kacau sekali saja untuk mengelakkan beras patah…

5. Untuk mewarnakan nasi tunggu air kering baru titiskan pewarna dn biarkan sekejap barulah kacau.
Untuk nasi yang dimasak untuk tempahan akhir sekali saya akan letak dua sudu mentega.

Sumber dan gambar : Faizah Md Zain

Ahad, 8 Disember 2019

Roti John Telur dan Sosej Yang Sedap

Rasa yang sungguh sedap dan lazat!


Pagi ni kita tak perlu beratur panjang kat gerai roti John kat pasar pagi. Hari ni kita mencuba nasib. Kita buat sendiri lak roti John.

Jadi ke tak Jadi, perkara nombor dua. Yang penting.. Buat! Hahahaha.. Tapi sedap juga gais. Budak-budak memang suka!


RESEPI ROTI JOHN TELUR DAN SOSEJ
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

ðŸĩ️5 biji roti hotdog - di potong tepi tetapi tidak putus
ðŸĩ️4 biji telur
ðŸĩ️5 batang sosej - dipanggang atas kuali nonstick dan dihiris nipis
ðŸĩ️1 sudu kecil lada sulah
ðŸĩ️Sedikit garam
ðŸĩ️Sedikit mentega atau minyak masak - untuk melengser pada kuali
ðŸĩ️Sedikit salad - dihiris kasar
ðŸĩ️Sos cili
ðŸĩ️Mayonnaise

Cara-cara membuatnya

Jom.. Jom.. Jom kita ke dapur.

Persediaan awal sebelum memasak atau mise en place


Roti hotdog dibelah tepi tetapi jangan sampai putus.


Sosej yang telah dibakar atas kuali leper.


Hiris nipis sosej tersebut.


Hiris kasar daun salad.

Jom memasak pula.


Di dalam bekas, masukkan sosej hiris, lada sulah, secubit garam dan pecahkan telur. Godekkan ia supaya sebati.


Panaskan kuali non stick yang ajaib atau tak ajaib pun boleh. Sapu sedikit mentega atau minyak.

Tuang satu senduk adunan telur dan sosej tadi ke dalam kuali non stick.


Ambil sebiji roti dan tekapkan ke atas telur sosej tadi. Biarkan sehingga telur masak.


Bila telur sudah keperangan, balikkan roti dan biarkan sekejap sebelum diangkut.


Lepas tu masukkan ke dalam pinggan.


Paipkan sos cili dan taburkan daun salad. Akhir sekali paipkan mayonnaise dan sos cili lagi. Boleh juga paipkan sos lada hitam dan letak cheese keping jika suka.


Lipat roti dengan sempurna.


Buat sampai habis. Kemudian potong sikit supaya senang dimakan. Hehehe.

Atau pilihan kedua.. Kita bungkus dalam kertas pembungkus makanan.


Letakkan roti yang sudah disalut telur dan sosej. Letakkan daun salad. Paipkan sos cili dan.mayonaise.

Bungkus elok-elok. Nampak macam tak elok pun! Heeeeee..😁😁


Letak dalam pinggan. Ambillah sorang satu.

Jemput makan semua..

Bismillah

Sabtu, 7 Disember 2019

Kuah Yong Tau Fu yang Sedap

Hurm... Sedapnya! Rasa macam kat pasar malam. Huhuhu
Sejuk-sejuk macam malam ni memang sedap pekena Yong Tau Fu. Rasa macam lama dah tak beli yong tau fu kat pasar malam.
Ada yang suka tak?
Jom layannnn..


Tetiba anak bujang nak makan Yong Tau Fu. Kami anak-beranak pun pergilah ke kedai sejuk beku mencari bahan-bahan sejuk beku berasaskan ikan, ayam, sotong, ketam, udang, seaweed dan seumpamanya. Bahan-bahan sejuk beku tu Mak Hencik panggil harta karun. Hihihi

Lepas tu balik sampai sahaja di rumah terus Google cara nak buat kuah Yong Tau Fu pula.

Daripada beberapa resepi, diaduk dan dimasak menjadi seperti resepi di bawah 👇👇.


YONG TAU FU
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

Pelbagai makanan sejuk beku pilihan
1 ikat sayur kangkung
Sedikit bijan, jika suka.

Bahan-bahan Kuah Yong Tau Fu

Kuah Hitam

3 cawan air
2 sudu makan tepung jagung
2 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan taucu
3 sudu makan kicap manis
3 sudu makan sos tiram
5 sudu besar gula
1/2 cawan gula merah
1 inci belacan, jika suka

Semua bahan di atas dikisar sehingga taucu hancur.

Kuah Merah

2 ulas bawang putih - diketuk
3 sudu besar cili kering kisar
3 sudu besar minyak untuk menumis
3 cawan air
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung gandum
5 sudu besar gula
1/4 sudu kecil garam
1/2 cawan kacang tumbuk hancur

Cara-cara menyediakannya.


Langkah 1
Penyediaan kuah hitam.

Semua bahan dikisar sehingga taucu hancur.


Kemudian tuang bahan kisar ke dalam sauce pan dan masak sehingga mendidih dan likat. Tutup api. Masukkan ke dalam mangkuk hidang. Siap.


Langkah 2
Penyediaan kuah merah.

Di dalam bekas, satukan air, gula, tepung jagung dan tepung gandum.

Tips: Kalau guna kacang tanah yang disangai sendiri, masukkan jer dalam pengisar bersama air, gula, garam, tepung gandum dan tepung jagung lalu dikisar sehingga kacang tanah hancur tetapi tak perlu sampai lumat.


Langkah 3
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili kering kisar sehingga masak.


Langkah 4
Apabila sudah masak, tuang bancuhan air dan tepung tadi ke dalam sauce pan.


Masukkan juga kacang tanah kisar.


Masak sehingga mendidih dan pekat. Bila sudah pekat, tutup api.


Langkah 5
Kuah yang sudah siap dimasukkan ke dalam mangkuk hidang.


Langkah 6
Persediaan untuk makan. 😁😁😁

Kangkung dibasuh bersih dan dipotong 3 inci panjang. Agak-agak jer sebenarnya. Hehehe


Harta karun atau bahan-bahan sejuk beku.



Didihkan air dan celur kangkung serta harta karun. Bila sudah masak bolehlah diangkat dan ditoskan air.


Masukkan ke dalam mangkuk dan tuang kuah hitam dan kuah merah. Taburkan sedikit bijan jika suka.

Kalau nak pedas, lebih kan kuah merah.

Jadi.. Apa lagi.. Jemput makan kawan-kawan semua..

Bismillah..