Jumaat, 1 Mac 2019

Kuih Gegetas

Kuih yang liat-liat lembut dan manis disalut gula sira. Sedap juga rasanya. Pernah rasa?


Kuih ni kuih tradisional, kuih orang lama, kuih orang Melayu. Paling sedap makan masa hari hujan lebat.. Sebab masa tu perut lapar.. 😁😁😁

Kuih tradisional ni bahan asasnya adalah sedikit sahaja. Ia sangat mudah dan tidak rumit. Untuk rasa yang sedap, guna kelapa parut putih yang kulitnya masih hijau. Itu pun kalau kita duduk kat kampung...kalau duduk di bandar, kita beli dan dapat yang mana ada ajer.. Apa-apa pun syukur selalu..



KUIH GEGETAS
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 1/2 cawan kelapa parut putih (seeloknya pilih yang muda)
2 cawan tepung beras pulut
1 cawan tepung gandum
1 cawan air, atau secukupnya
1/2 sudu teh garam
Minyak untuk menggoreng

Bahan untuk sira

1/3 cawan gula
1/8 cawan air
(sukatan air adalah separuh dari sukatan gula)

Cara-cara membuatnya

Jom kita menguih..



Dalam bekas yang cantik, masukkan tepung beras pulut, tepung gandum, kelapa parut dan garam. Gaul sehingga sebati.



Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga membentuk adunan yang lembut. 


Haaa! Macam ni lah. 👆👆



Lepas tu, bentukkan bulat-bulat dan leperkan. Kalau uols rajin, buat bentuk empat segi ke.. tiga segi ke.. Suka hati uols la yea..



Lepas tu, panaskan minyak masak secukupnya dan goreng.



Balikkan biar dia masak sekata.



Lepas dah masak, angkat dan toskan minyak. Goreng lah yang lain-lain tu sampai habis..

Dah habis goreng, biarkan sebentar.

Jom menyira pula..



Letakkan kuali yang bersih dan bebas minyak. Pastikan sudip untuk mengacau juga bebas minyak.

Masukkan gula dan air. Biarkan dia berbuih sambil dikacau sekali-sekala.



Bila dah berbuih gitu, air gula pun dah melekit-lekit.. Jadi, bolehlah masukkan gegetas yang telah disejukkan tadi.



Kacaulah dengan sabar sehingga air gula melekat di kuih dan membentuk bunga gula.

Bila dah kering, bunga gula akan terbentuk pada kuih gegetas nih. Jadi manis lah kuih ni.. Macam kita juga.. 😂😂😂

Dah boleh hidang dah.. Selamat menjamu mulut..

Bismillah

Rabu, 6 Februari 2019

Kek Cawan Buahan @ Fruity Pastry Cup Cake sukatan cawan

Ada banyak biji buah kiwi dalam peti sejuk. Alang-alang ada buah tu, jom ler kita buat kek yang famous dan viral tu..


Kalau ada buah strawberi mesti lagi cantik, tapi ku tak derr.. 😅😅😅


Mudah gilos nak buat kek ni rupanya. Bahan-bahan pun simple, cuma perlu ada buah-buahan segar seperti kiwi, berry, strawberi dan lain-lain. Boleh juga guna buah-buahan dalam tin seperti peach.


KEK CAWAN FRUIT PASTRY
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi: FB Azlina Ina

Bahan-bahan

125gm mentega
3 biji telur
1 cawan gula (Mak Hencik kurangkan sikit)
2 1/2 cawan tepung gandum diayak dengan 1 sudu kecil baking powder
*1/4 cawan susu segar
*1 sudu kecil cuka
*1 sudu besar oren sunquick
Bahan-bahan bertanda * dicampur dan dikacau sebentar. Biarkan 5 minit
1 sudu kecil esen vanilla
Sedikit pewarna kuning
Sedikit snow powder, untuk hiasan
Sedikit buah kiwi atau strawberi atau buah-buahan kegemaran, untuk hiasan

Cara-cara menyediakannya.

Jom kita sediakan bahan-bahannya dahulu.


Campuran susu segar, cuka dan oren sunquick. Kacau sebentar dan biarkan 5 minit. Campuran ini akan menjadi pekat.


Tepung gandum diayak dengan baking powder.


Telur sebanyak 3 biji.


Buah kiwi, dikupas kulit dan dihiris nipis. Kemudian salut dengan gula halus.

Jom kita membuatnya.


Putar gula dan mentega sehingga kembang.


Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil diputar.


Kemudian masukkan campuran susu segar, cuka dan oren sunquick sedikit demi sedikit sambil diputar lagi.


Masukkan pula sedikit pewarna kuning. Kacau menggunakan sudip kayu.


Selepas itu, masukkan tepung gandum yang diayak tadi sedikit demi sedikit sambil dikaup balik dengan sudip kayu.

Wow.. Teruknya gambar-gambarku. 🙈🙈


Kaup balik adunan sehingga rata.


Masukkan ke dalam cawan kertas atau loyang saiz 8"X 8".

Sambil itu boleh panaskan oven pada suhu 180°C selamat 10 minit.


Letakkan kiwi atau buahan segar pilihan.


Bakar pada suhu 180°C selama 30 minit, atau sehingga masak. Nak tahu dah masak ke belum, boleh cucuk bahagian tengah kek dengan cake tester atau lidi atau pisau bersih. Kalau licin jer batangnya, haaa masaklah tu.


Bila sudah masak, keluarkan dari oven.


Taburkan dengan snow powder.


Boleh dimakan!


Hurm...

Jemput makan semua kawan-kawan..

Bismillah..

🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️

Selasa, 5 Februari 2019

Spaghetti Goreng Putih

Jom kita bersarapan dengan spaghetti goreng putih. Saper suka spaghetti goreng gaya gini, cer angkat tangan. 🙋‍♀️🙋‍♀️🙋‍♀️


Eh eh eh.. I sorang jer ker.. 😂😂😂


Berbanding mi atau bihun goreng, anak-anak lebih menggemari hidangan pasta goreng putih ni. Masakan ini tidak akan berbaki. Mereka akan ulang makan sampai licin! 🤣🤣🤣


SPAGHETTI GORENG PUTIH
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 paket spaghetti, dicelur sehingga lembut kemudian toskan airnya.
1 ketul isi ayam, dipotong dadu saiz kecil kemudian digaul dengan sedikit garam dan serbuk lada sulah.

2 sudu besar butter
2 biji bawang putih, dicincang
1/2 biji bawang besar Holland, dicincang
1 biji cili hijau, dicincang

2-3 keping cheese
1/2 batang karot, dipotong dadu
1 ketul kiub ayam
1 cawan air
1 sudu besar serbuk lada hitam kasar
Sedikit minyak zaitun
Garam dan gula secukupnya.

Cara-cara memasak.

Jom sediakan bahan-bahan.


Spaghetti dicelur bersama satu sudu besar minyak zaitun sehingga lembut. Bila sudah lembut, angkat dan toskan airnya.


Isi ayam dipotong dadu saiz kecil, digaul dengan sedikit garam dan serbuk lada sulah.

Isi ayam boleh di tukar dengan sumber protein lain yang menjadi kegemaran. Misalnya udang, sotong, kupang dan lain-lain lagi.


Bawang putih dicincang, bawang besar Holland dicincang, lada hijau dicincang dan karot yang dipotong dadu.

Boleh bubuh capsicum warna merah, kuning atau hijau yang disukai. Boleh letak cili padi jika suka pedas.


Kiub ayam dan cheese keping.

Jom kita mulakan memasak.


Mula-mula kita cairkan butter. Kemudian tumis bawang putih, bawang besar Holland dan lada hijau sehingga kekuningan.


Lepas tu, masukkan isi ayam. Kacau sehingga ayam masak.


Lepas tu masukkan pula karot yang dipotong dadu tadi. Kacau sehingga rata.


Lepas tu, masukkan air.


Masukkan kiub ayam, serbuk lada hitam kasar dan sedikit garam. Boleh bubuh sedikit gula jika suka.


Bila air telah mendidih, masukkan spaghetti yang telah dicelur tadi.


Gaul sehingga rata dan sebati.


Sambil itu, renjiskan pula sedikit minyak zaitun. Gaul lagi.


Akhir sekali, carik-carikkan cheese keping dan masukkan ke dalam kuali. Kacau lagi sehingga rata.


Bila sudah masak, tutup api. Bolehlah kita mula menghidang.


Jom sarapan bersama. Hidangan seadanya.

Bismillah...

🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒

Isnin, 4 Februari 2019

Gulai Lemak Ikan Keli dengan Daun Kesum dan Belimbing Buluh

Rasanya memang memukau habis!


Masakan gulai lemak yang sedap adalah terletak pada santannya. Gunakan santan segar untuk mendapatkan rasa lemak yang asli. 💖💖💖



Aroma daun kesum menghilangkan bau hanyir ikan darat seperti ikan keli. Kuah gulai lemak juga akan berbau wangi daun kesum.



GULAI LEMAK IKAN KELI DENGAN BELIMBING BULUH DAN DAUN KESUM
Oleh Dapur Cempakasari

2 ekor ikan keli, disiang, dibasuh bersih dan dikelar kemudian dilumur dengan garam dan kunyit. 
*1 biji bawang merah besar
*1 biji bawang putih
*1 hiris lengkuas
*1 inci kunyit
*3 biji cili padi, jika nak pedas tambah lah ikut suka
Bahan bertanda * dikisar sehingga hancur.
1 cawan santan pekat + 2 cawan air
7 biji belimbing buluh, atau secukupnya (kalau tak ada, boleh masukkan sekeping asam keping) 
5 tangkai daun kesum
Garam secukupnya

Cara-cara menyediakannya

Jom kita menggulai. Kita sediakan bahan-bahan dahulu ya.. 


Ikan keli disiang dan dibasuh menggunakan air asam jawa dan satu sudu kecil garam sehingga ikan keli tidak lagi berlendir. Kemudian, bilas dengan air sehingga bersih.



Lumur badan ikan dengan garam dan serbuk kunyit sehingga rata.



Selepas itu, ambil kuali non stick dan panaskan atas dapur. Ikan keli yang dilumur kunyit pun kita masukkan sekali. 😉😉



Kita panggang sampai masak. Ala-ala salai lah konon. 😂😂😂

Dah masak, angkat dan biarkan seketika.



Untuk ramuan, kita kisar sampai lumat bawang merah besar, bawang putih, kunyit, lengkuas dan cili padi.

Belimbing buluh dibelah dua. Daun kesum tu boleh diceraikan daun dan batang atau boleh juga dibiarkan begitu sahaja.

Jom mulakan memasak.



Langkah 1
Di atas dapur, tenggekkan periuk yang sesuai. Masukkan santan, bahan-bahan kisar dan belimbing buluh. Kacau selalu sehingga mendidih.



Langkah 2
Bila sudah mendidih, masukkan garam dan daun kesum. Kemudian, masukkan pula ikan keli ala salai tadi. Kacau dengan cermat.



Kacau sehingga mereneh dan kuah jadi pekat sedikit. Lepas tu bolehlah tutup api.



Langkah 3
Bila sudah masak, bolehlah dimasukkan ke dalam bekas hidangan.



Hidangan untuk hari ini seadanya. Jemput makan semua..

Bismillah..