Kuih yang liat-liat lembut dan manis disalut gula sira. Sedap juga rasanya. Pernah rasa?
Kuih ni kuih tradisional, kuih orang lama, kuih orang Melayu. Paling sedap makan masa hari hujan lebat.. Sebab masa tu perut lapar.. 😁😁😁
Kuih tradisional ni bahan asasnya adalah sedikit sahaja. Ia sangat mudah dan tidak rumit. Untuk rasa yang sedap, guna kelapa parut putih yang kulitnya masih hijau. Itu pun kalau kita duduk kat kampung...kalau duduk di bandar, kita beli dan dapat yang mana ada ajer.. Apa-apa pun syukur selalu..
KUIH GEGETAS
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1 1/2 cawan kelapa parut putih (seeloknya pilih yang muda)
2 cawan tepung beras pulut
1 cawan tepung gandum
1 cawan air, atau secukupnya
1/2 sudu teh garam
Minyak untuk menggoreng
Bahan untuk sira
1/3 cawan gula
1/8 cawan air
(sukatan air adalah separuh dari sukatan gula)
Cara-cara membuatnya
Jom kita menguih..
Dalam bekas yang cantik, masukkan tepung beras pulut, tepung gandum, kelapa parut dan garam. Gaul sehingga sebati.
Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga membentuk adunan yang lembut.
Haaa! Macam ni lah. 👆👆
Lepas tu, bentukkan bulat-bulat dan leperkan. Kalau uols rajin, buat bentuk empat segi ke.. tiga segi ke.. Suka hati uols la yea..
Lepas tu, panaskan minyak masak secukupnya dan goreng.
Balikkan biar dia masak sekata.
Lepas dah masak, angkat dan toskan minyak. Goreng lah yang lain-lain tu sampai habis..
Dah habis goreng, biarkan sebentar.
Jom menyira pula..
Letakkan kuali yang bersih dan bebas minyak. Pastikan sudip untuk mengacau juga bebas minyak.
Masukkan gula dan air. Biarkan dia berbuih sambil dikacau sekali-sekala.
Bila dah berbuih gitu, air gula pun dah melekit-lekit.. Jadi, bolehlah masukkan gegetas yang telah disejukkan tadi.
Kacaulah dengan sabar sehingga air gula melekat di kuih dan membentuk bunga gula.
Bila dah kering, bunga gula akan terbentuk pada kuih gegetas nih. Jadi manis lah kuih ni.. Macam kita juga.. 😂😂😂
Dah boleh hidang dah.. Selamat menjamu mulut..
Bismillah