Rabu, 6 Februari 2019

Kek Cawan Buahan @ Fruity Pastry Cup Cake sukatan cawan

Ada banyak biji buah kiwi dalam peti sejuk. Alang-alang ada buah tu, jom ler kita buat kek yang famous dan viral tu..


Kalau ada buah strawberi mesti lagi cantik, tapi ku tak derr.. 😅😅😅


Mudah gilos nak buat kek ni rupanya. Bahan-bahan pun simple, cuma perlu ada buah-buahan segar seperti kiwi, berry, strawberi dan lain-lain. Boleh juga guna buah-buahan dalam tin seperti peach.


KEK CAWAN FRUIT PASTRY
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi: FB Azlina Ina

Bahan-bahan

125gm mentega
3 biji telur
1 cawan gula (Mak Hencik kurangkan sikit)
2 1/2 cawan tepung gandum diayak dengan 1 sudu kecil baking powder
*1/4 cawan susu segar
*1 sudu kecil cuka
*1 sudu besar oren sunquick
Bahan-bahan bertanda * dicampur dan dikacau sebentar. Biarkan 5 minit
1 sudu kecil esen vanilla
Sedikit pewarna kuning
Sedikit snow powder, untuk hiasan
Sedikit buah kiwi atau strawberi atau buah-buahan kegemaran, untuk hiasan

Cara-cara menyediakannya.

Jom kita sediakan bahan-bahannya dahulu.


Campuran susu segar, cuka dan oren sunquick. Kacau sebentar dan biarkan 5 minit. Campuran ini akan menjadi pekat.


Tepung gandum diayak dengan baking powder.


Telur sebanyak 3 biji.


Buah kiwi, dikupas kulit dan dihiris nipis. Kemudian salut dengan gula halus.

Jom kita membuatnya.


Putar gula dan mentega sehingga kembang.


Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil diputar.


Kemudian masukkan campuran susu segar, cuka dan oren sunquick sedikit demi sedikit sambil diputar lagi.


Masukkan pula sedikit pewarna kuning. Kacau menggunakan sudip kayu.


Selepas itu, masukkan tepung gandum yang diayak tadi sedikit demi sedikit sambil dikaup balik dengan sudip kayu.

Wow.. Teruknya gambar-gambarku. 🙈🙈


Kaup balik adunan sehingga rata.


Masukkan ke dalam cawan kertas atau loyang saiz 8"X 8".

Sambil itu boleh panaskan oven pada suhu 180°C selamat 10 minit.


Letakkan kiwi atau buahan segar pilihan.


Bakar pada suhu 180°C selama 30 minit, atau sehingga masak. Nak tahu dah masak ke belum, boleh cucuk bahagian tengah kek dengan cake tester atau lidi atau pisau bersih. Kalau licin jer batangnya, haaa masaklah tu.


Bila sudah masak, keluarkan dari oven.


Taburkan dengan snow powder.


Boleh dimakan!


Hurm...

Jemput makan semua kawan-kawan..

Bismillah..

🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️

Tiada ulasan:

Catat Ulasan