Ikan keli goreng disiram dengan sambal tumis berlada yang pedas-pedas manis. Sedap sekali dimakan dengan nasi putih. Ada yang suka?
Rasanya ikan keli goreng berlada ni sesuai diregukan dengan gulai tempoyak pucuk ubi. Tambah dengan sambal belacan. Untuk anak yang tidak makan ikan keli, Mak Hencik goreng ayam. Untuk Mak Hencik yang tak makan ikan keli dan ayam pun tak makan, Mak Hencik sediakan ikan belanak masin goreng. πππ
IKAN KELI GORENG BERLADA
oleh Dapur Cempakasari
Bahab-bahan
5 ekor ikan keli, saiz sederhana
*15 tangkai cili kering, potong, buang biji dan rendam air panas sekejap
*2 biji bawang putih
*1/2 biji bawang merah besar
Bahan bertanda * dikisar halus
1/2 biji bawang besar Holand, dipotong wedges
1/2 cawan air
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukupnya
Serbuk perasa secukupnya, jika suka
Minyak secukupnya untuk menggoreng dan menumis
Cara-cara memasak
Jom.. jom.. jom..
Langkah 1
Ikan keli disiang, dibasuh bersih dan dikelar. Mak Hencik potong kepala ikan keli tu. Jangan terkejut pula. π
π
π
Untuk hilangkan hanyir, Mak Hencik tabur garam halus dan perah dua biji limau kasturi. Mak Hencik gaul-gaul rata dengan ikan dan biarkan seketika.
Selepas itu, bilas ikan dengan air dan toskan.. Sapu ikan dengan garam dan serbuk kunyit secukupnya.
Langkah 2
Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga masak. Bila sudah masak, angkat dan toskan minyak. Biarkan dulu.
Langkah 3
Kisar bawang merah besar, bawang putih dan cili kering sehingga hancur.
Langkah 4
Seterusnya panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyak. Kacau selalu untuk elakkan daripada hangit.
Langkah 5
Apabila bahan tumis sudah kering, masukkan air asam jawa dan sedikit air, dalam setengah cawan. Jangan lupa untuk masukkan garam dan gula.
Kacau sekali-sekala sehingga bahan tumis hampir kering.
Langkah 6
Bila bahan tumis sudah hampir kering, masukkan bawang Holand yang dihiris wedges.
Kacau selalu sehingga sambal tumis tu pekat. Rasakan dulu sedap ke idak.. Kemudian baharulah tutup api.
Langkah 7
Susun ikan keli goreng di dalam pinggan hidang. Kemudian curahlah sambal tumis berlada tadi ke atas ikan-ikan tersebut. Hiaskan dengan daun sup.
Inilah dia hasilnya..
Hidangan untuk tengahari ini.. jemput makan kawan-kawan. πΊπΊπΊπΊπΊ
Bismillah..