Ahad, 23 September 2018

Gulai Tempoyak Pucuk Ubi

Gunakan tempoyak yang segar baharulah rasa sedapnya sentiasa segar di ingatan!




Setelah empat hari menggantung periuk kerana pergi berkursus di Bandar Tenggara, Kulai, Johor Darul Takzim, hari ni kita dah tak sabar memasak.

Pagi-pagi lagi selepas bersarapan di medan selera Desa Cempaka, ajak suami pergi ke pasar Nilai. Nak beli santan segar untuk stok minggu ini. Santan di situ tak campur air..



Bila sampai di pasar, santan, beli ikan keli untuk buat lauk, beli ikan sardin nak buat laksa dan sedikit sayur-sayuran kampung, termasuklah pucuk ubi. Stok tempoyak sudah ada di rumah lagi pula baru lepas musim durian. Segar lagi.

Gulai ni Mak Hencik buat stail bubuh bawang. Ada yang satu lagi jenis tak bubuh bawang. Jangan bergaduh pula kata tak payah bubuh bawang. Ikut sukalah ya. Stail masing-masing..kata orang, kita raikan persamaan, kita raikan juga perbezaan..
🤗🤗🤗



GULAI TEMPOYAK PUCUK UBI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

4 ikat pucuk ubi
1 cawan tempoyak

*3 biji cili padi, kalau nak pedas tambahlah lagi ikut selera
*1 biji bawang putih
*1/2 biji bawang besar merah saiz sederhana
*2 inci kunyit
*1 cawan air
Bahan bertanda * dikisar halus

Sedikit ikan bilis
1 cawan santan pekat
1 biji cili merah, dipotong serong
Garam secukup rasa
Kalau korang suka gula bubuhlah
Kalau korang biasa letak serbuk perasa pun letaklah

Cara-cara menyediakannya..

Jom..



Pucuk ubi beli di pasar tadi. Satu ikat lima puluh sen sahaja. Mak Hencik beli empat.



Pucuk ubi dihiris sederhana halus, basuh bersih, bilas dan toskan airnya. Kalau uols nak potong halus macam bunga rampai pun boleh. Kalau tak nak potong boleh? Boleh aihhh... cuma batang tu jangan ambil ya.. 😂😂😂



Antara bahan-bahan yang akan digunakan. Ikan bilis, lada merah, santan dan bahan kisar.

Kisar bawang putih, bawang merah, kunyit hidup dan  cili padi sehingga lumat.



Bahan paling istimewa, tempoyak.



Langkah 1
Dalam kuali yang sesuai atau periuk, masukkan santan, bahan kisar, tempoyak dan ikan bilis. Buka api.



Kacau selalu sehingga menggelegak. Sambil itu masukkan garam secukupnya. 



Langkah 2
Bila kuah sudah menggelegak, masukkan pucuk ubi dan cili merah yang dipotong serong tadi.



Kacau sehingga daun pucuk ubi layu. Biarkan kuah menggelegak dan pekat, sebati dengan pucuk ubi.



Langkah 3
Bila kuah sudah pekat, bolehlah tutup api. Ambillah mangkuk hidang untuk menghidang.. Jeng jeng jeng



Inilah rupamu wahai gulai tempoyak pucuk ubi..



Hidangan hari ni menemani gulai tempoyak, ayam goreng bawang putih halia, ikan keli berlada, sambal belacan dan dalam perjalanan ialah ikan belanak masin.

Jemput kawan-kawan..

Bismillah..

Isnin, 17 September 2018

Gulai Kuning Ikan Tongkol dengan Belimbing Buluh

Kesian pula kutengok buah belimbing buluh tergolek-terbaring di atas meja. Nampak sangatlah depa kesunyian dan tidak dipedulikan. 😂😂😂



Baik ku carikan mereka pasangan.. Maka tengahari tadi, ku singgah di kedai Acheh untuk membeli ikan dan kelapa parut. Dah sampai di sana, banyak pula barang-barang yang ku beli. Ku beli ikan tongkol saiz sedang seekor, ayam seekor, kelapa parut sebiji, daun salad, daun pegaga dan cili padi. Melayang rm30. 😆😆😆



GULAI KUNING IKAN TONGKOL DENGAN BELIMBING BULUH
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 keping ikan tongkol (boleh tukar kepada jenis ikan lain yang digemari)
3 cawan santan
*1 biji bawang merah sederhana besar
*1 biji bawang putih
*3 tangkai cili kering, kalau nak pedas boleh tambah cili padi
*7 hiris kunyit hidup
*3 hiris lengkuas
Bahan bertanda * dikisar halus
10 biji buah belimbing buluh, dibelah dua
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara membuatnya

Jom.. jom.. jom..



Belimbing buluh ni jiran yang bagi. Terima kasih daun keladi wahai jiranku..

Bila menggulai bubuh belimbing buluh ni, mak kata tak payah letak asam keping dah sebab belimbing buluh ni akan memberi rasa masam.



Mak Hencik potong kiri kanannya kemudian belah dua. Korang potong macammana?



Ikan tongkol dibersihkan dan ditoskan. Tak payah siang dah ikan ni sebab adik kedai Acheh tadi dah siangkan dan siap potong. Mmm.. senang kerjaku..💃💃💃



Bawang merah, bawang putih, cili kering, kunyit dan lengkuas. Bahan ni semua dikisar halus.



Bahan-bahan yang telah siap dikisar halus.



Santan, Mak Hencik guna santan segar.



Langkah 1
Panaskan periuk dan masukkan santan diikuti oleh bahan kisar.

Kacau selalu sehingga kuah mendidih.



Langkah 2
Apabila kuah sudah mendidih, masukkan buah belimbing buluh sambil dikacau supaya kuah gulai tidak berketul.



Langkah 3
Masukkan pula kepingan ikan tongkol. Kacau lagi sambil masukkan garam dan gula jika suka, secukup rasa.



Langkah 4
Kacau sehingga kuah menggelegak dan pekat. Lepas tu bolehlah tutup api.



Kemudian bolehlah dimasukkan ke dalam mangkuk hidang.



Menu makan tengahari hari ini. Menemani gulai kuning ikan tongkol ialah ayam goreng halia bawang putih, udang goreng dengan sawi pendek, ulam pegaga dan budu.

Jemput makan kawan-kawan..

Bismillah..

Ahad, 16 September 2018

Resepi Akok Durian

Akok durian yang lembut, sangat mudah untuk disediakan. 🎀🎀🎀



Rasa malas dah nak simpan duria yang tinggal sedikit sahaja lagi ni. Mulanya tadi nak masak bingka durian, tapi suami pula teringin nak makan kuih kegemarannya iaitu kuih akok.

"Kalau bubuh isi doyan dalam akok tu boleh tak?"

"Oh boleh jer. Cubalah buat," jawabnya.

Kita pun apa lagi.. terus siapkan bahan-bahan ler. Lepas buat kuih ni nanti bolehlah kita keluar jenjalan..


RESEPI AKOK DURIAN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 cawan santan pekat ( I guna santak kotak kecil)
4 biji telur
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan isi durian
1 cawan air gula merah ( 1 cawan air dimasak dengan 2 kerek manisan kecil dan dua helai daun pandan simpul. Masak sehingga manisan larut. Sejukkan dulu)
1 sudu kecil esen vanila
Secubit garam

Cara-cara membuatnya

Jom jom jom..


Langkah 1
Sapu acuan dengan minyak masak dan panaskan dalam oven suhu 200°C selama 15 minit.


Sementara itu, perisikan isi durian dalam setengah cawan.


Langkah 2
Mula-mula ambil bekas adunan. Masukkan santan, air gula merah atau manisan, telur, tepung gandum, esen vanila dan secubit garam.


Blend atau putar sehingga rata dan berbuih sedikit. Kemudian masukkan isi durian. Kisar lagi sehingga hancur dan sebati.


Tuang dalam bekas yang ada muncung supaya mudah untuk memasukkannya ke dalam acuan.


Langkah 3
Keluarkan acuan dari oven tadi dan tuang bancuhan akok.

Kemudian bakar dalam oven pada suhu 200°C selama 15 minit atau ikut oven masing-masing.


Ni keadaan kuih akok kita yang sedang mekar berkembang.


Langkah 4
Apabila sudah masak, keluarkan dari oven. Tunggu sejuk sedikit nanti dia akan berkedut.

Untuk dapatkan hasil akok yang baik, kepanasan suhu oven memainkan peranan penting. Dengan kata lain, suhu mesti betul-betul panas semasa membakar.


Nahhh.. ni dia hasilnya. Sedia untuk minum petang.

Jom kawan-kawan kita makan..

Bismillah..

Sabtu, 15 September 2018

Gulai Lemak putih Lala

La la la la la.. ♪♫♬♪♫♬ lala ni sedap juga jika dimasak lemak putih. Pastu ada ulam dan sambal belacan. Mmm..menyengat!



Nanti disajikan bersama ayam goreng Thai, sambal belacan dan sayur goreng dengan udang. Hurm.. ok tak menunya..? Kalau okey, angkat tangan.



MASAK LEMAK PUTIH LALA
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

600 gm lala, direndam dengan air, dibasuh bersih dan ditoskan airnya
1 biji bawang merah sederhana besar, ditumbuk
1/2  sudu kecil lada hitam, ditumbuk
3 cawan santan
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara membuatnya

Jom....



Lala yang sudah dibersihkan dan ditoskan airnya.



Tumbuk lada hitam sehingga lumat. Kemudian masukkan bawang merah dan tumbuk lagi sehingga bawang lumat.



Langkah 1
Didihkan santan dalam periuk.



Masukkan bahan yang ditumbuk lumat tadi beserta asam keping.



Kacau selalu sehingga mendidih.



Langkah 2
Apabila kuah sudah mendidih, masukkan lala sambil dikacau selalu supaya santan tidak berketul.

Masa ni boleh masukkan garam secukupnya.



Langkah 3
Apabila kuah mendidih lagi sekali, lala pun sudah terbuka dan tersenyum riang, bolehlah ditutup api.



Langkah 4
Masukkan ke dalam mangkuk hidang dan sedia untuk dinikmati bersama lauk-pauk yang lain.

Jemput makan semua..

Bismillah..