Sabtu, 1 September 2018

Kek Pandan Cheese cara Kukus

Kek yang mudah disediakan dan pastinya sedap dimakan!


Resepi ni dah buat berkali-kali dan telah menjadi dengan jayanya. Eh eh eh buat sendiri, nilai sendiri eh? 😁😁😁

Nasiblah..


RESEPI KEK PANDAN CHEESE KUKUS
Oleh : Dapur Cempakasari
Resepi asal : FB Azlina Ina Fan

Bahan-bahan

5 biji Telur gred A
3/4 cawan gula halus
1 sudu besar ovalette
1 sudu besar paste Pandan
1 sudu kecil pewarna hijau
1-2 titis esen pandan
*1 3/4 cawan tepung gandum
*1 sudu kecil baking powder
*1 sudu kecil soda bikarbonat
*1/2 sudu kecil cream of tartar
Semua bahan bertanda * diayak

1/4 cawan susu Segar / susu cair / air
1/4 cawan minyak masak

Resepi Topping Cheese

*250g cream cheese
*1/2 cawan susu pekat manis
*1/2 cawan whipping cream (resepi asal susu cair)
Semua bahan bertanda * diputar

125g cheddar cheese - diparut halus
Sedikit hiasan warna-warni - jika suka

Cara-cara menyediakan Kek Pandan kukus

Jom....


Di dalam mangkuk adunan, masukkan gula, telur dan ovallete. Putar sehingga kembang.


Apabila sudah kembang, masukkan pewarna hijau, pandan paste dan esen pandan.


Putar lagi.


Masukkan tepung gandum yang diayak tadi sedikit demi sedikit dan putar lagi.


Masukkan susu segar dan putar sehingga sebati.


Akhir sekali masukkan minyak masak.


Kaup balik guna sudip kayu sahaja.


Sediakan loyang 10 inci. Oles dengan minyak pada acuan sebelum dilapik dengan plastik. Kemudian, barulah tuang adunan kek tadi.


Masukkan dalam pengukus. Tutup dengan aluminium foil supaya air kukusan tidak menitik atas kek. Lepas tu tutuplah dengan tudung pengukus. Kukuslah sehingga masak.

Mak Hencik letak timer 25 minit.


 Tu dia.. Dah masak dah..


Keluarkan dari acuan dan sejukkan di atas redai.

Sementara itu, jom buat topping pula. 


Putar cream cheese dan susu pekat manis sehingga sebati.


Masukkan whipping cream dan putar lagi sehingga sebati.


Simpan  adunan krim cheese ni dalam peti sejuk sekejap, dalam 5-10 minit. Tujuannya supaya ia pekat sikit.


Sementara itu, kita parut cheddar cheese.


Parut cantik-cantik menggunakan penyagat yang kita beli kat Kedai dua hengget. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Jom menoping!


Masukkan Kek Pandan kukus di dalam bekas yang sesuai.


Tuang semua topping cheese ke atasnya.


Ratakan di atas permukaan kek.


Tabur dengan cheddar cheese parut.


Tabur dengan sedikit twinkle twinkle colourful stars untuk menaikkan seri hiasan πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€. Kemudian, masukkan ke dalam peti sejuk. Nak makan baru keluarkan..


Ni diaaaa.. Jom makan kawan-kawan.

Bismillah..

Jumaat, 31 Ogos 2018

Resepi Cucur Air Panas

Garing diluar, lembut di dalam. Sedap!


Malam tadi sudah buat untuk kudapan malam. Pagi ni buat lagi, untuk menemani bihun dan mi goreng sebagai hidangan sarapan pagi pula.


CUCUR AIR PANAS YANG MUDAH
Oleh Dapur Cempakasari
Resepi asal : fb MAHN

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
2 cawan air panas mendidih - Mak Hencik guna air panas dari filter jer.
1 sudu kecil atau secukupnya garam
3 sudu kecil atau secukupnya gula
2 batang daun sup - dihiris halus
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara membuatnya

Jom.. Jom.. Jom..


Langkah 1
Masukkan tepung gandum dalam bekas. Masukkan garam, gula dan hirisan daun sup. Gaul rata guna sudip kayu jer.


Langkah 2
Buatkan lubang di tengahnya dan tuang air panas.


Langkah 3
Kacau menggunakan sudip kayu atau yang sama waktu dengannya. Awas! Jangan guna tangan. Panas adik kakak oii!

Biarkan adunan sejuk dulu sebelum mila membentuk.


Langkah 4
Bentukkan cucur tadi mengikut kesukaan masing-masing. Mak Hencik bentukkan panjang macam di atas. Nak buat bulat-bulat comel pun boleh juga.

Semasa membentuk cucur tu, tangan kita perlu dibasahkan sedikit kerana adunan cucur tu melekit.


Langkah 5
Panaskan minyak dan goreng cucur tersebut. Bila sudah garing, balikkan cucur supaya kedua-dua belah garing dengan sekata.


Langkah 6
Bila sudah masak, angkat dan toskan minyak.


Sedia untuk dinikmati. Hari ni kita makan sebagai sarapan pagi.. Sedap juga cucur ni dicicah dengan sos cili Thai.

Jemput makan.

Bismillah..

Rabu, 29 Ogos 2018

Sup kaki lembu raya korban

Padanlah harga semangkuk sup kaki lembu pun rm15 atau rm20 di gerai biasa..



Cara nak memprosesnya ambil sedikit masa. Kaki-kaki lembu itu perlu dibakar dahulu. Sesudah kaki berubah warna menjadi hitam, keluarkan dari api. Kikislah kulit kaki tu untuk membuang bulunya dan buang juga kukunya. Sudah selesai tu, bolehlah hiris nipis-nipis sebelum dimasak.


RESEPI SUP KAKI LEMBU RAYA KORBAN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 batang kaki lembu - dibakar, dikikis kulit dan dihiris nipis
1500 ml air atau secukupnya
4 ulas bawang putih - diketuk
1 inci halia - diketuk
1 inci lengkuas - diketuk
1 biji tomato - dipotong empat
4 batang daun sup - dipotong seinci panjang
1 sup bunjut
3 biji cili padi - diketuk
1/2 Labu bawang besar - dipotong wedges
2 biji limau kasturi - ambil jusnya

1 biji bawang merah besar - dihiris nipis dan digoreng garing.
Garam, gula Dan serbuk perasa secukupnya

Hiasan
Bawang goreng
Daun sup dihiris halus

Cara-cara menyediakannya

Marilah mari.. Marilah mari..


Bahagian kaki yang telah menjalani proses pembakaran.

Semua tu bukan I yang buat.. Anak lelaki mak mentua I yang buat.. Hahaha.


Hiris bahagian kaki tadi nipis-nipis. Yang tulangnya tu biarkan jer ler.. Yang ni I yang buat. Hihihi


Tomato dan daun sup. Baru jer beli tadi nih.


Ketuk bawang putih dan halia.


Sediakan periuk, masukkan tulang kaki, bahagian kaki yang dihiris, tomato, halia ketuk, lengkuas ketuk, cili padi ketuk, bawang putih ketuk, daun sup hiris kasar, sup bunjut dan air secukupnya. Rebuslah sehingga mendidih.


Sementara itu sediakan limau nipis dan hiris halus bawang merah.


Tumis bawang merah sehingga garing. Bila sudah garing, angkat, toskan minyak dan tutup api.


Masukkan bawang goreng tadi. Masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa. Perah jus limau me dalamnya. Biarkan dia terus menggelegak.


Potong wedges bawang besar Boland.


Masukkan dalam periuk sup. Biar dia lembut sedikit kemudian bolehlah tutup api.

Dah masak dahhh..


Cara Mak Hencik menghidang, Mak Hencik masukkan hirisan kaki, tabur tauge atasnya kemudian baru tuang kuah sup yang pan as Tadi.


Akhir sekali, hiaskan dengan daun sup yang dihiris dan bawang goreng.

Jemput makan kawan-kawan.

Bismillah..

Ahad, 26 Ogos 2018

Seri Muka Pandan yang Sedap

Pertama kali Mak Hencik cuba resepi ni, terus menjadi. Ya Allah.. Suka sangat rasanya bila kuih yang kita buat tu menjadi dengan elok. Rasanya pula.. Memang sedap macam kuih yang kita tempah tuh. Hahaha. Nampak benar kita selalu tempah kuih.



Bila dah jadi elok, rasa pun sedap, kerap jugalah Mak Hencik membuatnya. Lepas tu berenti tak buat-buat dah la pulak.. Mujur pula hari ini mood rajin datang bertandang. Bolehlah kita buat minum petang.



Resepi Seri Muka Pandan
Oleh Dapur Cempakasari
Terima kasih penyumbang resepi : semoga diberi ganjaran yang berterusan oleh Allah.

Bahan-bahannya

Lapisan bawah

2 1/2 cawan beras pulut - rendam 15 minit
2 1/2 cawan Santan cair
1 sudu kecil garam

Lapisan atas

2 cawan santan pekat
1 cawan air daun pandan
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kastard
1 biji telur
1 sudu kecil pewarna hijau
1 sudu kecil esen vanila
1 cawan gula
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara membuatnya.

Jom jom jom..



Cuci bersih beras pulut kemudian rendam dengan air dalam 15 minit. Ok.. Biarkan di situ sekejap.



Sediakan santan pekat 2 cawan dan santan cawan 2 1/2 cawan. Letak dalam bekas berasingan tau.. Nak guna santan kotak pun boleh.



Lima helai daun pandan dipotong kecil dan dikisar dengan secawan air. Tapiskan dan sukat air pandan sebanyak satu cawan.



Sediakan acuan. Selongkar kabinet dapur dan ambil loyang  saiz 10"X10", empat segi boleh, bulat pun boleh.

Sapu dulu bahagian dalamnya dengan minyak. Minyak masak ke.. Minyak jagung ke.. Minyak bunga matahari ke.. Mentega ke.. Marjerin ke.. Suka hati korang. Minyak urut, minyak cap kapak, minyak angin, minyak senyonyong Dan lain-lain minyak yang sama waktu dengannya tidak dibenarkan..

Pastu alas dengan plastik. Mak Hencik guna plastik saiz 12"X12". Nak guna plastik pasar malam atau orang Kelantan panggil supik gelenyar pun tiada masalah. Yang penting bersih,suci dan murni.. Kikiki



Langkah 1
Ambil acuan yang dialas plastik tadi, masukkan beras pulut yang ditoskan airnya. Masukkan santan cair dan garam. Kacau sedikit menggunakan sudu ke sudip ke. Kita akan dapati aras santan cair tu lebih sedikit daripada aras beras pulut.

Letak dalam pengukus dan kukus selama 25 minit  atau sehingga masak.



Langkah 2
Ambil bekas yang sesuai, masukkan santan pekat, air daun pandan, garam, telur, pewarna hijau, esen vanilla, tepung gandum dan tepung kastard. Kacau menggunakan whisk.

Tapiskan adunan ke dalam kuali atau pan yang sesuai. Mesti tapis tau..



Langkah 3
Masukkan gula. Buka api dan kacau menggunakan whisk sehingga naik wap. Sekejap ajer tau..Jangan sampai berketul. In case dah berketul sikit kat bawah tu, padam api terus.

Biarkan dulu.



Langkah 4
Pulut yang kita kukus tadi sudah masak. Keluarkan dari pengukus. Hati-hati adik-adik manis dan kakak-kakak gojes, panas tau..!



Tekan pulut tadi sehingga mampat. Tekan sama dia. Atas, bawah, kiri, kanan, tengah tepi, bucu, hujung.. Pendek kata semualah..



Langkah 5
Masukkan loyang pulut yang dimampatkan tadi ke dalam pengukus.

Tuanglah bancuhan pandan dari kuali yang kita buat tadi ke atas lapisan pulut.

Nak bagi cantik dan air tak meΓ±itik ke dalam kuih, Mak Hencik tutup dengan aluminium foil.


Langkah 6
Tutup pengukus dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak.



Langkah 7
Bila lapisan atas sudah masak, buka aluminium foil dan tudung pengukus. Kukus lagi 5-10 minit dengan keadaan terbuka dan tidak ditutup.

Tujuannya supaya lapisan pandan tu kering dan cantik. Satu lagi ia akan tahan lama dan lambat basi.


Langkah 8
Dah cukup masa dan siap, tutup suis dan sejukkan dahulu sebelum dipotong. Kalau nak cantik, tunggu dia betul-betul sejuk sebelum dipotong. Potong dengan pisau plastik. Mak Hencik guna pisau plastik yang potong kek tu jer..



Jari saper ler tu tercucuk pulak di saat nak tangkap gambar nih. Hihihi hahaha



Jom kawan-kawan kita menikmati hasilnya.

Bismillah..