Rabu, 29 Ogos 2018

Sup kaki lembu raya korban

Padanlah harga semangkuk sup kaki lembu pun rm15 atau rm20 di gerai biasa..



Cara nak memprosesnya ambil sedikit masa. Kaki-kaki lembu itu perlu dibakar dahulu. Sesudah kaki berubah warna menjadi hitam, keluarkan dari api. Kikislah kulit kaki tu untuk membuang bulunya dan buang juga kukunya. Sudah selesai tu, bolehlah hiris nipis-nipis sebelum dimasak.


RESEPI SUP KAKI LEMBU RAYA KORBAN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 batang kaki lembu - dibakar, dikikis kulit dan dihiris nipis
1500 ml air atau secukupnya
4 ulas bawang putih - diketuk
1 inci halia - diketuk
1 inci lengkuas - diketuk
1 biji tomato - dipotong empat
4 batang daun sup - dipotong seinci panjang
1 sup bunjut
3 biji cili padi - diketuk
1/2 Labu bawang besar - dipotong wedges
2 biji limau kasturi - ambil jusnya

1 biji bawang merah besar - dihiris nipis dan digoreng garing.
Garam, gula Dan serbuk perasa secukupnya

Hiasan
Bawang goreng
Daun sup dihiris halus

Cara-cara menyediakannya

Marilah mari.. Marilah mari..


Bahagian kaki yang telah menjalani proses pembakaran.

Semua tu bukan I yang buat.. Anak lelaki mak mentua I yang buat.. Hahaha.


Hiris bahagian kaki tadi nipis-nipis. Yang tulangnya tu biarkan jer ler.. Yang ni I yang buat. Hihihi


Tomato dan daun sup. Baru jer beli tadi nih.


Ketuk bawang putih dan halia.


Sediakan periuk, masukkan tulang kaki, bahagian kaki yang dihiris, tomato, halia ketuk, lengkuas ketuk, cili padi ketuk, bawang putih ketuk, daun sup hiris kasar, sup bunjut dan air secukupnya. Rebuslah sehingga mendidih.


Sementara itu sediakan limau nipis dan hiris halus bawang merah.


Tumis bawang merah sehingga garing. Bila sudah garing, angkat, toskan minyak dan tutup api.


Masukkan bawang goreng tadi. Masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa. Perah jus limau me dalamnya. Biarkan dia terus menggelegak.


Potong wedges bawang besar Boland.


Masukkan dalam periuk sup. Biar dia lembut sedikit kemudian bolehlah tutup api.

Dah masak dahhh..


Cara Mak Hencik menghidang, Mak Hencik masukkan hirisan kaki, tabur tauge atasnya kemudian baru tuang kuah sup yang pan as Tadi.


Akhir sekali, hiaskan dengan daun sup yang dihiris dan bawang goreng.

Jemput makan kawan-kawan.

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan