Rabu, 22 Ogos 2018

Roti Cheese yang lembut dan mudah

Cara yang sangat mudah. Guna sukatan cawan sahaja. Guna tangan sahaja. Jadi!



Lembut juga tekstur roti ni. Rasanya pun lemak dan manis. Sedap dimakan sahaja. Sedap dicicah dengan sup berkrim. Cicah dengan teh o pun sedap!

Kalau rajin, boleh ajer buatnya selalu. Buat bun pun ok.



Roti Cheese
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

5 cawan tepung gandum
5 sudu besar gula ( 3 sudu masukkan dalam bancuhan yis, 2 susu lagi masukkan dalam adunan tepung gandum)
2 sudu besar susu pekat manis
5 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil bread softener
1 sudu kecil bread improver
1 sudu kecil double action baking powder (kalau tak ada, guna baking powder pun boleh)
1 1/4 cawan air suam
2 sudu besar yis segera

Hiasan
Mozzarella cheese parut secukupnya
2 sudu besar susu pekat manis dibancuh dengan 2 sudu besar air
Sedikit gula - jika suka manis

Cara-cara menyediakannya

Jom kita buat..



Langkah 1
Mula-mula kita masukkan secawan air ke dalam bekas. Kemudian masukkan 2 sudu besar gula, 1 sudu besar yis dan dua susu besar susu pekat manis. Kita kacau sedikit, agak-agak susu pekat hancur dan sebati dengan air tu. Lepas tu kita biarkan sehingga berbuih seperti di atas. Tapi yang kat atas tu macam dah melampau sangatlah pulak. Huhuhu



Langkah 2
Di dalam bekas adunan, masukkan tepung gandum, minyak, bread softener, bread improver, gula dan double action baking powder.

Ramas menggunakan hujung jari, sehingga semuanya sebati.



Langkah 3
Buat lubang di tengah-tengah, kemudian tuang campuran yis yang berbuih itu. Gaullah sehingga sebati dan membentuk adunan.



Langkah 4
Ulilah adunan sehingga tidak melekat di tangan. Kalau adunan seperi lembik sedikit, tambahlah tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga membentuk adunan yang dikehendaki.



Langkah 5
Seterusnya tutup bekas adunan dengan kain maslim. Mak Hencik tutup dengan tuala 'good morning' jer. Hahaha.

Biarkan dia di situ. Kita tak perlu tunggu, sebab pastilah dia tak bergerak ke mana-mana. Jadi, apa perlu kita buat ya? Nampaknya ada bukit kain yang menimbun tu... Huhuhu



Langkah 6
Selepas sejam, adunannya sudah mengembang elok.



Langkah 7
Tumbuklah adunan tadi untuk mengeluarkan angin. Biar dia kempis semula.



Langkah 8
Kemudian bahagikan kepada adunan kecil-kecil. Kalau nak cantik, timbang setiap adunan 30g atau 40g atau ikut saiz yang disukai.



Langkah 9
Bulatkan. Untuk makluman, Mak Hencik tidak timbang pun... Main agak-agak sahaja. Hihihi.



Langkah 10
Sekarang bolehlah dibentuk bentuk yang disukai. Mak Hencik nak buat bentuk panjang macam kat atas.



Buatlah sampai habis.

Langkah 11
Parut mozzarella cheese. Kalau dah beli yang siap parut, untung ler..



Langkah 12
Bancuhkan sedikit susu pekat manis dengan sedikiiiit air. Kalau tak suka, boleh juga pukul sedikit kuning telur. Tujuannya ialah sebagai pelekat..



Ni rupa sebelum kembang.



Yang ni pulak, dah kembang sikit.

Langkah 13
Sapukan bancuhan susu pekat di atas setiap roti dan taburkan parutan mozzarella cheese di atasnya. Kalau nak manis, boleh taburkan gula.

Tunggu roti kembang sedikit, dalam 15 minit jer kot.

Masa ni bolehlah panaskan oven 180°C selama 10 minit.



Langkah 14
Masukkan roti kita dalam ketuhar 160°C selama 15 minit, atau ikut ragam oven masing-masing.

Intai-intailah ya di balik jendela oven, cuma jangan dibuka pintu ovennya.



Langkah 15
Bila sudah masak, keluarkan dari oven dan kalau nak effect berkilat, bolehlah disapukan butter di atasnya.

Ku tak sapu pun.. Tak sempat dah.. Nak mandi dan bersiap untuk pergi bekerja.



Inilah hasilnya. Lembut. Gebu.. Ada rasa manis-manis lemak.

Sedap nih cicah sup cendawan berkrim. Tak pun cicah air teh atau kopi. Jom kawan-kawan.

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan