Ahad, 24 Jun 2018

Cheese Brownies Sedap

Mmm.. Sedapnya.. Rasa coklat dan cheese bergabung dalam mulut. Mmm.. Sedapnya..




Resepi ni adalah menggunakan kaedah haba kering. Kalau nak guna kaedah haba lembap seperti mengukus pun boleh juga. Setiap kaedah ada keistimewaan tersendiri. Tapi hari ni kita bakar sama dia..



RESEPI CHEESE BROWNIES
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : FB

Bahan-bahan brownies

250g mentega
1 cawan serbuk koko
3 biji telur
1 1/2 cawan gula halus
1 1/2 cawan tepung naik sendiri ( kalau takde guna 1 1/2 cawan tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder + 1 sudu kecil soda bikarbonat, ayak)
1/2 cawan susu sejat
1 sudu kecil esen vanila

Bahan-bahan cheese

250g cream cheese
3/4 cawan gula halus (kalau nak manis letak 1 cawan)
1 biji Telur
2 sudu besar tepung jagung

Cara-cara membuatnya

Mari kita membaking..



Langkah 1
Cairkan mentega dan serbuk koko dengan api perlahan.



Bila mentega dan serbuk coklat sudah sebati, tutup api. Ketepikan dulu.



Langkah 2
Di dalam bekas yang sesuai, masukkan telur, gula dan susu cair. Putar seketika. Tak perlu kembang tau.

Kemudian masukkan tepung. Gödek guna whisk jer sampai rata.



Langkah 3
Masukkan campuran mentega dan coklat tadi. Kacau sehingga sebati.



Langkah 4
Panaskan oven 180°C selama 10 ninit.

Sapu mentega di dasar dan tepi loyang. Kemudian alas pula loyang 8x8 dengan kertas minyak. Tuang adunan brownies tadi.

Jangan lupa ambil satu sudu adunan brownies untuk dijadikan hiasan. Masukkan dalam piping bag. Ku guna plastik jer. Huhu



Langkah 5
Bakar dalam oven 180°C selama 25 minit atau ikut ragam oven masing-masing.



Langkah 6
Sediakan adunan cheese pula..

Dalam bekas, masukkan cheese, sebiji telur, 2 sudu besar tepung jagung dan 3/4 cawan gula halus.



Putar sehingga kembang.


Langkah 7
Keluarkan brownies dari oven sapukan adunan cheese ke atasnya. Sapu rata.



Langkah 8
Paipkan bancuhan coklat yang kita simpan tadi.



Menggunakan hujung sudu, gariskan di atas garisan coklat tadi. Atau korang lorek ikut kreativiti masing-masing. Mak Hencik tak berapa nak reti.. Lorek sesuka hati jer.. Seni tu. Ko tahu tak apa itu seni? Hahaha.



Langkah 9
Bakar sekali lagi dalam oven pada suhu 180°C selama 15 minit atau sehingga masak.



Langkah 10
Bila masa dah cukup, cucuk tengah kek dengan pisau. Kalau ada kesan basah, kenalah bakar lagi. Kalau dah masak, pisau tu licin jer. Sejukkan dulu sebelum dikeluarkan dari acuan.

Alamak! Buruknya rupa ko wahai brownies. Sedap ke tidak ni? Hihihi

Bismillah..

Sabtu, 23 Jun 2018

Puding Jeli Mangga yang Sangat Sedap

Asalnya dari resepi trifle. Tapi biasalah.. Kita ubah sikit-sikit.. Kita buat mengikut selera sendiri. Huhu.



Kita keluârkan benda yang kita tak berapa suka dan masukkan benda yang kita suka. Kahkahkah. Mak Hencik tak masukkan kek, tetapi tambah buah mangga segar untuk mendapatkan rasa yang sangat lazat. Tak percaya?


RESEPI PUDING JELI MANGGA
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 tin susu sejat
2 tin air (guna tin susu sejat)
1/2 tin susu pekat manis
1/3 cawan gula (kurangkan atau tambahkan ikut suka)
1 cawan tepung kastard
Secubit garam

2 biji buah mangga
1 bungkus jelly perasa blueberry (atau perasa lain yang digemari)

Cara-cara membuatnya.


Buah mangga dikupas kúlitnya dan dipotong dadu. Ketepikan dulu.


Langkah 1
Masukkan dalam kuali besar susu sejat, air, susu pekat manis, tepung kastard, gula dan secubit garam. Kacau sehingga rata dan tidak berketul.


Langkah 2
Buka api dan kacau menggunakan whisk. Mula-mula ringan jer tau. Bila dia dah likat, jadi makin berat..


Kacau.. Kacau.. Kacau sehingga meletup-letup. Lepas tu boleh tutup api.


Langkah 3
Sediakan bekas yang sesuai. Mak Hencik guna bekas plastik kecil untuk lebih mudah dimakan.

Masukkan satu senduk kecil bancuhan kastard ke dalam setiap bekas. Taburkan pula buah mangga yang dipotong kiub.


Langkah 4
Masak jeli mengikut langkah yang tertera pada kotak. Hahaha.

Masukkan 2 cawan air dan serbuk jeli ke dalam periuk kecil. Panaskan sehingga serbuk jeli hancur. Tutup api.


Langkah 5
Tuang satu senduk kecil ke daam setiap bekas yang telah kita masukkan kastard dan mangga tadi.

Biarkan jeli keras sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.

Puding jeli ni sangat sedap dimakan sejuk.

Bismillah..

Jumaat, 22 Jun 2018

Popia Sayuran Ringkas Amat

Lebihan karot dan tauge ada tersadai dalam peti sejuk. Pergi beli sengkuang di Kedai Acheh seketul, sambil-sambil beli ayam. Bolehlah buat popia goreng inti sayur-sayuran. Bolehlah isi perut kami sekeluarga di waktu petang.



RESEPI POPIA SAYURAN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 bungkus kulit popia
1 batang karot - disagat
2 cawan tauge
1 biji sengkuang saiz kecil - disagat
1 sudu kecil serbuk pati ikan bilis
1 sudu kecil gula
1 sudu besar tepung gandum dibancuh dengan sedikit air until dijadikan gam.
Minyak untuk menggoreng secukupnya

Cara-cara membuatnya

Jom.. Jom..


Bancuhan tepung gandum.


Kulit popia


Tauge, karot sagat dan sengkuang sagat dicampur di dalam bekas. Masukkan serbuk pati ikan bilis dan gula. Gaul sehingga rata.

Inilah version yang paling ringkas yang kubuat. Huhu


Ceraikan kulit popia selapis demi selapis until memudahkan kits menggulung.

Ambil sekeping dan letakkan di tempat yang rata. Ambil sedikit campuran sayuran Dan letakkan di atasnya.


Lipat ke atas.


Kemudian lipat kiri dan kanan. Sapu bancuhan tepung di hujung bahagian at as kulit popia.


Lepas tu, gulunglah dengan kemas.

Sajer jer nak tunjuk.. Sebenarnya korang dah terrer pun.. Hihihi


Buatlah sampai habits.


Panaskan minyan secukupnya untuk menggoreng popia pula.
Apabila sudah kekuningan, balikkan supaya keseluruhan popia masak dengan sekata.

Bila sudah masak, angkat dan toskan minyak.


Bolehlah dihidangkan dengan sos pencicah yang dibeli di pasaraya. Keh keh keh.


Ringkas cenggini pun sedap juga tau. Jemput makan semua..

Bismillah..

Selasa, 12 Jun 2018

Popia Gulung Cheese

Alahai... Berebut dengan anak-anak pula nak makan benda alah ni. Sedap sungguh!



Marilah kita buat sendiri anak-anakku. Kita pakat-pakat gulung supaya puas sikit menguyah. Sambil gulung popia, sambil kita tengok cerita Nur. 😂😂😂


RESEPI POPIA GULUNG CHEESE
Oleh Dapur Cempakasari
Resepi asal : FB

1 paket kulit popia
Sedikit tepung gandum dan air - dikacau sedikit supaya membentuk adunan  pekat sebagai pelekat.
3 sudu besar serbuk cheese
3 sudu besar gula aising

Minyak secukupnya untuk menggoreng kaedah minyak penuh

Cara-cara membuatnya


Gulung popia dengan chopstik dan lekatkan hujungnya. Buat sampai habis.


Gunting serong batang popia gulung tadi dalam 1 inci panjang.


Panaskan minyak secukupnya dan goreng popia potong serong tadi.


Bila dah berubah warna ke perang-perangan, angkat dan toskan minyak.
Biarkan sejuk seketika.


Dalam bekas, masukkan serbuk cheese dan gula aising. Gaul sehingga rata.


Bila dah rata, ahaaaaaa.. bolehlah rasa. Kikiki. Jangan! Puasa ni.. kikiki


Masukkan dalam balang sakti. Kejap jer nanti isi dalamnya akan hilang di dalam kegelapan usus kitorang. Hahaha

🌼TerimakasihAllah
🌼KauMahaPengampun

Kuih Bingka Labu @ kuih Kemboja Labu

Sedap! Rasa lemak santan dan susu sejat, rasa manis secukupnya dan lembut teksturnya. 🎃🎃🎃

Lebihan labu yang dibuat masak sayur lemak sebelum ni masih ada lagi separuh.
Jadi, bolehlah kita buat kuih. Ada banyak pilihan kuih, tapi aku pilih yang paling mudah, iaitu bingka labu.

Mmm.. sedap tak bingka labu?


RESEPI BINGKA KEMBOJA LABU
Oleh Dapur Cempakasari
Resepi asal : FB

Bahan-bahan

200g labu - dibuang kulit, basuh bersih dan rebus sehingga lembut, kemudian lenyek. (Kuguna 1  1/2 cawan, malas timbang)
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1 cawan susu sejat
3/4 cawan gula - kalau nak manis letak 1 cawan
3 biji telur
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanila

Untuk hiasan
Sedikit bijan putih atau hitam

Cara-cara membuatnya..

Jom.. jom kita ke dapur.

Langkah 1
Kupas kulit labu, potong kiub, basuh bersih dan rebus bersama air sehingga lembut.
Bila dah lembut, toskan air, lenyek dengan sudu jer dan biarkan sejuk.


Langkah 2
Ambil acuan kuih kemboja dan tuang dua sudu besar minyak masak ke dalam setiap acuan. Sapu dengan cermat ke seluruh bahagian dalam acuan. Cukup 3 acuan kemboja sahaja untuk bancuhan ini.

Masukkan acuan-acuan ini ke dalam oven selama 10 minit pada suhu 200°C. Atau ikut ragam oven masing-masing.


Langkah 3
Di dalam bekas, masukkan semua bahan. Santan, susu sejat, gula, tepung gandum, labu lenyek, garam, minyak sapi dan minyak masak.

Resepi asalnya letak 2 sudu besar minyak dalam acuan tapi entah kenapalah tersilap baca dan telah.. telah kumasukkan ke dalam adunan ni. Hihihi. Tapi rasanya sedap tau!

Atau masukkan semuanya dalam mesin pengisar dan kisar sehingga sebati.


Langkah 4
Kisar sehingga sebati. Biar semua bahan bergaul mesra..


Langkah 5
Keluarkan acuan dari oven yang dipanaskan tadi. Tuang bancuhan yang dikisar sebati tadi ke dalam setiap acuan. Kemudian taburkan bijan. Tak kisahlah bijan hitam ke.. putih ke..


Langkah 6
Bakar dalam oven selama 40 minit pada suhu 200°C. Atau ikut ragam oven masing-masing. Kalau nak garing tambah lagi masa ya.

Resepi asal 150°C selama 40 minit.


Langkah 7
Bila sudah masak, keluarkan dari oven. Sejukkan dulu sebelum dipotong.

Kuih untuk berbuka sudah sedia,
Jom cuba, mudah sahaja.

🌼TerimakasihAllah
🌼KauMahaPengasih

Ahad, 10 Jun 2018

Biskut Florentine

Biji labu, kuaci dan bijan hitam ada dalam stok, yang tak ada cuma badam keping sahaja. Jadi kenalah gi kedai bakeri lagi.. bila gi kedai bakeri benda lain lagi dibeli. Hadoiii.. kempis poketku! 😥😥😥


RESEPI BISKUT FLORENTiNE
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : FB

Bahan-bahan

200g tepung florenta
250g badam keping
100g bij labu
100g biji kuaci
20g bijan hitam

Cara-cara membuatnya

Jom..


Antara bahan-bahan yang digunakan. Bijan hitam, biji kuaci, biji labu, badam keping dan tepung florenta.

Tepung florenta ni beli di kedai bakeri. Dah siap ada gula.

Jom mulakan..


Bakar badam keping, kuaci, biji labu dan bijan hitam dalam oven selama 5 minit pada suhu 160°C.

Dah siap, keluarkan dari oven dan sejukkan seketika.

Apabila bahan kekacang tadi sudah sejuk, bolehlah kita teruskan operasi.


Dalam bekas adunan, masukkan tepung florenta, badam slice, kuaci, biji labu dan bijan hitam. Gaul sehingga rata.

Panaskan oven selama 10 minit pada suhu 160°C.

Sambil tu kita boleh teruskan misi kita..


Masukkan kurang lebih 1 sudu besar ke dalam cup berlilin tu. Kalau nampak tebal, adjustlah. Kurangkan sikit. Jangan terlalu tebal.

Pilih cup yang berlilin ker apa. Dia macam licin sikit kat dalamnya tu. Jadi, dia tak melekat.


Contoh cup yang diguna. 👆👆

Semua ni anak-anaklah yang sibuk nak membantu. Jadi, biar depa lah yang buat. Bila budak-budak yang buat, faham-faham sahajalah. Ada tebal..ada yang nipis. Huhu

Bila dah siap semua, bolehlah dimasukkan ke dalam oven dan bakar pada suhu 160°C selama 8-10 minit. Selalu intai jendela oven tu ya. Maklumlah lain oven lain ragamnya. Huhu

Dulang pertama tadi rasanya 10 minit, bila buat yang kedua macam nak hangusla pulak. Tak sempurna betul diriku ini. Huhu



Dah nampak perang sikit, keluarkan dari oven dan sejukkan seketika.

Tekan sikit bawah cup tu, dia akan tanggal sendiri.

Okebai!

🌼terima kasih Allah