Hidangan ni adalah untuk sarapan pagi dan makan tengahari kami sekeluarga. Suami dan anak-anak menggemarinya. Saya pun juga makan lontong ni, dulu tak makan. Hehe
Dulunya pelik bila orang makan nasi impit dengan gulai lemak kuning ni. Memang tak leh pergi, orang kata. Tapi suami suka, jadi kenala buat juga. Bila dah ada anak, mereka pun suka. Lama-lama sedap lah pula.
RESEPI KUAH MASAK LODEH YANG SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1/2 biji kobis sederhana besar - dipotong kecil
1/2 cawan udang kecil - ditumbuk kasar
2 biji bawang putih - dimayang
1 biji bawang merah besar - dimayang
1 sudu kecil kunyit
4 cawan santan
1 biji karot
1 pek tempe - digoreng kemudian dihiris nipis
1 biji tauhu - digoreng dan dipotong kiub
1 biji lada hijau atau merah - dipotong serong
1 bungkus kecil fucuk dan suun
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara menyediakannya
Nasi impit ni dah direbus malam tadi. Lontong yang sebenar setahu saya ialah nasi impit berbentuk silinder dibalut daun pisang.
Antara bahan-bahan yang digunakan.
Tempe dan tauhu yang digoreng dan dipotong.
Langkah 1
Panaskan minyak. Tumis bawang dan bawang merah sehingga kekuningan.
Langkah 2
Masukkan udang kering yang ditumbuk kasar. Kacau seketika.
Langkah 3
Masukkan santan. Lepas tu masukkan kunyit serbuk, garam dan gula secukupnya. Kacau selalu dan tunggu sehingga kuah mendidih.
Langkah 4
Bila sudah mendidih masukkan kobis, karot dan lada hijau.
Biarkan sehingga mendidih.
Langkah 5
Akhir sekali masukkan fucuk yang diramas sikit dan suun.
Langkah 6
Bila fucuk dan suun sudah layu, bolehlah tutup api.
Masukkan ke dalam mangkuk hidang.
Hidangan yang disediakan. Nasi impit, kuah kacang, sambal tumis ikan bilis dan kuah lodeh. Jom menjamu selera..
Eh mana telur rebus ni? Hihi. Kitaorang tak makan.. Makan yang ni jer..
Bismillah..
Masakan Ringkas. Resepi Mudah. Rasa yang pasti Sedap. Berkongsi menu harian yang lazat dengan langkah bergambar.
Sabtu, 5 Mei 2018
Jumaat, 4 Mei 2018
Sotong Masak Lemak Cili Padi
Pada minggu yang lalu, kami pergi mencandat sotong. Nasib kami baik pula, murah rezeki kata orang. Masakan tidak. Sotong tak lari pun bila kami cuba menangkapnya.
Yang paling menyeronokkan ialah ia sungguh jinak. Kami berjaya mengaupnya dengan tangan dan terus masukkan ke dalam plastik. Nak tahu apa rahsianya? Mestilah kami gunakan umpan..
Umpan jenis apa? Umpan ni tak ada jenis tapi ada pelbagai warna. Warna hijau, biru merah dan kalau ada yang warna ungu berkeping-keping, maunya rasa macam orang kaya.. πππ
RESEPI SOTONG MASAK LEMAK CILI PADI
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
6 ekor sotong saiz besar
3 cawan santan sederhana pekat
1 batang serai - diketuk
7 tangkai cili padi - kalau nak lagi pedas, tambah lagi cili padi
1 keping asam keping
1/2 inci kunyit
Garam secukup rasa.
Gula jika uols suka, jika tidak tak perlu
Cara-cara menyediakannya
Jommmmmm..
Sotong diasingkan kepala dan buangkan kantung hitam serta biji di kepalanya tu.
Basuh bersih dan potong ikut suka masing-masing.
Guna 3 bahan ni jer. Kunyit dan cili padi ditumbuk atau kisar hingga lumat. Serai diketuk.
Di atas dapur, letak periuk. Masukkan santan, asam keping, serai dan bahan tumbuk atau kisar tadi. Buka api.
Masukkan juga garam secukupnya. Biarkan sehingga ia menggelegak.
Bila sudah menggelegak, masukkan sotong dan kepala sotong tadi. Biarkan sehingga sotong tu masak.
Rasa dulu sedap ke tak. Kecuali bulan puasa atau tak puasa..hehe.
Dah masak,dah sedap, bolehlah tutup api.
Masukkan ke dalam mangkuk hidang. Sedia untuk menjamu selera..
Jemput makan kawan-kawan..
Bismillah..
Yang paling menyeronokkan ialah ia sungguh jinak. Kami berjaya mengaupnya dengan tangan dan terus masukkan ke dalam plastik. Nak tahu apa rahsianya? Mestilah kami gunakan umpan..
Umpan jenis apa? Umpan ni tak ada jenis tapi ada pelbagai warna. Warna hijau, biru merah dan kalau ada yang warna ungu berkeping-keping, maunya rasa macam orang kaya.. πππ
RESEPI SOTONG MASAK LEMAK CILI PADI
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
6 ekor sotong saiz besar
3 cawan santan sederhana pekat
1 batang serai - diketuk
7 tangkai cili padi - kalau nak lagi pedas, tambah lagi cili padi
1 keping asam keping
1/2 inci kunyit
Garam secukup rasa.
Gula jika uols suka, jika tidak tak perlu
Cara-cara menyediakannya
Jommmmmm..
Sotong diasingkan kepala dan buangkan kantung hitam serta biji di kepalanya tu.
Basuh bersih dan potong ikut suka masing-masing.
Guna 3 bahan ni jer. Kunyit dan cili padi ditumbuk atau kisar hingga lumat. Serai diketuk.
Di atas dapur, letak periuk. Masukkan santan, asam keping, serai dan bahan tumbuk atau kisar tadi. Buka api.
Masukkan juga garam secukupnya. Biarkan sehingga ia menggelegak.
Bila sudah menggelegak, masukkan sotong dan kepala sotong tadi. Biarkan sehingga sotong tu masak.
Rasa dulu sedap ke tak. Kecuali bulan puasa atau tak puasa..hehe.
Dah masak,dah sedap, bolehlah tutup api.
Masukkan ke dalam mangkuk hidang. Sedia untuk menjamu selera..
Jemput makan kawan-kawan..
Bismillah..
Khamis, 3 Mei 2018
Sos Cili Ala Thai yang Mudah dan Sedap
Biasa daku beli sos pencicah yang sudah siap, tetapi hari ini kita buat sendiri pula. Ramai rakan-rakan FB sudah membuatnya. Jadi, bolehlah kita cuba juga.
RESEPI SOS CILI ALA THAI
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
*3 tangkai cili kering
*4 tangkai cili merah
*2 biji bawang putih
Bahan bertanda * dikisar dengan 1/2 cawan air
3 cawan air
1/3 cawan cuka
1/3 cawan gula merah
1/3 cawan gula atau secukup - boleh kurang atau tambah ikut rasa masing-masing
1 sudu kecil atau secukupnya garam
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
Cara-cara membuatnya
Bahan-bahan ππdikisar sehingga halus. Kalau nak pedas, boleh tambah cili padi sebanyak yang kita suka.
Masukkan bahan kisar ke dalam periuk. Tambah air dan buka api.
Masukkan juga garam, gula, cuka dan gula perang. Biarkan ia mendidih.
Masukkan juga sos cili sementara menunggu mendidih tu. Kacau sekali-sekala.
Tengoklah tu, ia sudah mendidih. Boleh perlahankan api sikit. Boleh cuba dulu rasanya. Ada masam, manis dan masin secukupnya.
Kemudian, tuang bancuhan tepung jagung untuk memekatkan sos.
Biar mendidih lagi sekali. Lepas tu bolehlah tutup api.
Sejukkan dulu seketika sebelum dimasukkan dalam bekas dan disimpan.
Mak Hencik simpan dalam peti sejuk sebab yang buat sendiri ni tiada bahan pengawet. ππππ
Jom makan dengan keropok ikan, lekor atau keping, tauhu sumbat pun boleh, tauhu bergedil pun boleh, segala jenis cucur dan yang sama waktu dengannya..
RESEPI SOS CILI ALA THAI
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
*3 tangkai cili kering
*4 tangkai cili merah
*2 biji bawang putih
Bahan bertanda * dikisar dengan 1/2 cawan air
3 cawan air
1/3 cawan cuka
1/3 cawan gula merah
1/3 cawan gula atau secukup - boleh kurang atau tambah ikut rasa masing-masing
1 sudu kecil atau secukupnya garam
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
Cara-cara membuatnya
Bahan-bahan ππdikisar sehingga halus. Kalau nak pedas, boleh tambah cili padi sebanyak yang kita suka.
Masukkan bahan kisar ke dalam periuk. Tambah air dan buka api.
Masukkan juga garam, gula, cuka dan gula perang. Biarkan ia mendidih.
Masukkan juga sos cili sementara menunggu mendidih tu. Kacau sekali-sekala.
Tengoklah tu, ia sudah mendidih. Boleh perlahankan api sikit. Boleh cuba dulu rasanya. Ada masam, manis dan masin secukupnya.
Kemudian, tuang bancuhan tepung jagung untuk memekatkan sos.
Biar mendidih lagi sekali. Lepas tu bolehlah tutup api.
Sejukkan dulu seketika sebelum dimasukkan dalam bekas dan disimpan.
Mak Hencik simpan dalam peti sejuk sebab yang buat sendiri ni tiada bahan pengawet. ππππ
Jom makan dengan keropok ikan, lekor atau keping, tauhu sumbat pun boleh, tauhu bergedil pun boleh, segala jenis cucur dan yang sama waktu dengannya..
Rabu, 2 Mei 2018
Tauhu Bergedil Nak Oii yang Sedap
Mudah juga nak buat tauhu bergedil ni.. kalau kau rajinlah, nak oii. Kalau kau malas, semua benda jadi susah, nak oii. Ingatlah pesan mak ni, nak oii..! πππ
Cara buat pun macam buat bergedil jer pun. Penambahbaikan ialah kita sumbat bergedil tu ke dalam tauhu kering yang sudah kita buang isi dalamnya. Isi dalam tauhu tu jangan kau buang pula nak oii..
Habis tu nak letak di mana?
Masukkan sekali ke dalam bergedil tu tadi. Eh awak faham tak ni? Awak faham tak ni, nak oii..
RESEPI TAUHU BERGEDIL
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
10 biji tauhu kering - dipotong dua, bentuk segitiga.
1 biji bawang putih - dicincang
1/2 labu bawang besar - dicincang
1 cawan isi ayam
1/2 ketul kiub ayam
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
Sedikit minyak untuk menumis
3 ketul ubi kentang - direbus dan dilecek
Sedikit daun sup - dihiris halus
Sedikit bawang goreng - diramas
Sedikit garam
Cara buat inti
Tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga layu.
Kemudian masukkan isi ayam kisar, kiub ayam, serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam.
Gaul sehingga rata dan sebati. Bila ayam sudah masak, tutup api. Ketepikan.
Tauhu kering dipotong tiga segi. Buang isi dalamnya. Isi dalamnya disimpan, jangan dibuang. Ketepikan.
Kentang direbus sehingga masak. Kemudian ditoskan airnya. Selepas itu dilenyek semasa masih panas.
Masukkan isi ayam dan isi tauhu kering. Bubuh sedikit garam dan gula secukup rasa.
Bubuh serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah.
Bubuh juga daun sup yang dihiris halus dan bawang goreng. Gaul hingga rata.
Rupa paras tauhu yang sudah di operate. Huhu.
Ambil sedikit adunan bergedil tadi dan sumbatkan ke dalam tauhu kering. Kemaskan supaya tidak terkeluar. Buat sampai habis.
3 biji telur dipecahkan dan dipukul sedikit menggunakan garpu.
Panaskan minyak. Celupkan tauhu bergedil ke dalam telur dan goreng. Bila telur sudah berwarna perang, balikkan.
Bila sudah masak, angkat dan toskan minyak. Gorenglah sehingga habis. Sekejap sahaja, tak lama pun. Hehe
Cara buat pun macam buat bergedil jer pun. Penambahbaikan ialah kita sumbat bergedil tu ke dalam tauhu kering yang sudah kita buang isi dalamnya. Isi dalam tauhu tu jangan kau buang pula nak oii..
Habis tu nak letak di mana?
Masukkan sekali ke dalam bergedil tu tadi. Eh awak faham tak ni? Awak faham tak ni, nak oii..
RESEPI TAUHU BERGEDIL
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
10 biji tauhu kering - dipotong dua, bentuk segitiga.
1 biji bawang putih - dicincang
1/2 labu bawang besar - dicincang
1 cawan isi ayam
1/2 ketul kiub ayam
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
Sedikit minyak untuk menumis
3 ketul ubi kentang - direbus dan dilecek
Sedikit daun sup - dihiris halus
Sedikit bawang goreng - diramas
Sedikit garam
Cara buat inti
Tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga layu.
Kemudian masukkan isi ayam kisar, kiub ayam, serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam.
Gaul sehingga rata dan sebati. Bila ayam sudah masak, tutup api. Ketepikan.
Tauhu kering dipotong tiga segi. Buang isi dalamnya. Isi dalamnya disimpan, jangan dibuang. Ketepikan.
Kentang direbus sehingga masak. Kemudian ditoskan airnya. Selepas itu dilenyek semasa masih panas.
Masukkan isi ayam dan isi tauhu kering. Bubuh sedikit garam dan gula secukup rasa.
Bubuh serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah.
Bubuh juga daun sup yang dihiris halus dan bawang goreng. Gaul hingga rata.
Rupa paras tauhu yang sudah di operate. Huhu.
Ambil sedikit adunan bergedil tadi dan sumbatkan ke dalam tauhu kering. Kemaskan supaya tidak terkeluar. Buat sampai habis.
3 biji telur dipecahkan dan dipukul sedikit menggunakan garpu.
Panaskan minyak. Celupkan tauhu bergedil ke dalam telur dan goreng. Bila telur sudah berwarna perang, balikkan.
Bila sudah masak, angkat dan toskan minyak. Gorenglah sehingga habis. Sekejap sahaja, tak lama pun. Hehe
Sekarang bolehlah kita makan bersama sos kicap pedas. Tapi hari ni kami cicsh guna pencicah yang dibeli atau dibuat ajer.. Pastinya enak sekali makan bersama keluarga tersayang..
Jemput menikmati hidangan kawan-kawan semua..
Bismillah..
Langgan:
Catatan (Atom)