Khamis, 15 Februari 2018

Resepi Goreng Pisang Berserdak

Resepi pisang goreng ini saya dapat dari mak. Zaman dulu mana ada tepung goreng pisang segera macam yang ada pada hari ini. Yang paling saya suka adalah kupingnya. 😍😍 Krup krup apabila dimakan. Sedap...


Suami Mak Hencik juga hantu goreng pisang.  Jadi kerap jugalah Mak Hencik buka gerai goreng pisang di rumah. 😀😀 Kadang-kadang petang, kadang-kadang malam. Bila dia dah beli pisang tu, maknanya kena buka gerailah tu.. 😂😂


RESEPI PISANG GORENG BERKUPING
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

10 biji pisang nangka
2 1/2 cawan tepung beras
1 1/3 cawan air
1 biji telur ayam
1 sudu kecil kapur - dicampur dengan 1/2 cawan air
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
Beberapa titis pewarna kuning
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara mebuatnya

Jom jom jom


Antara bahan yang digunakan, tepung beras, air kapur, air dan telur itik. Bahan yang tidak berselfie ialah gula, garam dan pewarna kuning.


Caranya mudah sangat. Campur jer semua bahan tu dan kacau sampai sebati. Jangan ada yang berketul-ketul tu. Mak Hencik guna whisk.

Telur itik tu boleh jer tukar ke telur ayam. Kebetulannya Mak Hencik ada stok telur itik, jadi Mak Hencik pun gunakanlah.

Kalau rasa cair sangat, tambahlah tepung sikit. Kalau rasa pekat sangat pula, boleh tambah air sikit. Ketepikan dulu.

Masa ni dah boleh panaskan minyak dalam kuali.


Pisang dibuang kulit dan dibelah dua. Oleh kerana pisang ni panjang, Mak Hencik potong lagi dua. Korang potonglah ikut suka korang ya. Mohon jangan dilenyek pula. Kita nak goreng, bukan nak buat cekodok.


Selepas tu bolehlah kita merendam beberapa ketul pisang ke dalam adunan yang kita buat tadi.


Apabila minyak sudah betul-betul panas, bolehlah kita mula menggoreng.


Balikkan apabila sudah garing.


Apabila sudah masak, angkat dan toskan minyak.


Gorenglah sampai habis. Lepas tu bolehlah dimakan. Ada pula air teh O. Ooo la la

Jemput makan jom.

Bismillah..

Rabu, 14 Februari 2018

Ayam Masak Kari Palembang yang sedap

Masakan ini tidak guna santan, pakai air sahaja. Mudah pun mudah. Cepat pun cepat. Sedap pun sangat sedap. 😜😜



Masakan ini saya belajar dari seorang kawan, Kak Rohana. Dia pula belajar masakan ini dari ibu mentuanya. Katanya, Kari Ayam Palembang ini biasanya dimakan dengan nasi himpit pada hari raya.

Semasa mula berkahwin dulu, dia rasa pelik laa jugak sebab sudah biasa makan nasi himpit dengan kuah kacang. Tapi setelah tahun demi tahun berlalu, dia rasa laagi pelik kalau nasi himpit dimakan tanpa ayam palembang ini. 😁😁. 

Bagi saya dan keluarga pula, semestinya kami makan bersama nasi. Makan pula panas-panas ditemani telur dadar. Perghhhh!



RESEPI AYAM MASAK PALEMBANG
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 ketul ayam - dipotong sederhana besar
1 biji bawang merah sederhana besar
1 biji bawang putih
1/2 inci halia - dihiris halus
1 biji buah tomato - dipotong wedges
1/2 biji bawang holand
3 sudu besar serbuk kari - dibancuh dengan 1/2 cawan air
3 cawan air
1/3 cawan kicap manis
1 biji kentang - dipotong wedges
3 tangkai daun kari
1 sudu kecil garam atau secukupnya
1 sudu kecil gula atau secukupnya
1 sudu besar asam jawa atau secukupnya - dibancuh dengan sedikit air
3 tangkai daun kari
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara membuatnya

Jom kita ke dapur



Ayam dipotong sederhana besar, dibersihkan dan ditoskan airnya.




Antara bahan-bahan untuk memasak.




Halia, bawang putih, bawang merah dan lada hijau dihiris.



Serbuk kari dicampur dengan 1/2 cawan air



Langkah 1
Panaskan minyak masak, tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada hijau yang dihiris.

Kacau seketika sehingga bawang layu dan berwarna kekuningan.



Langkah 2
Masukkan bancuhan serbuk kari. Kacau sekali-sekala sehingga air kering.



Langkah 3
Masukkan ayam. Gaul rata. Kacau sekali- sekala sehingga ayam separuh masak.



Langkah 4
Masukkan air asam jawa.



Langkah 5
Masukkan tomato dan daun kari.



Langkah 6
Masukkan kicap manis. Kacau lagi sehingga rata.




Langkah 7
Masukkan air, bawang holand dan kentang. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.




Langkah 8
Biarkan sehingga mendidih dan masak. Dalam masa itu, bolehlah rasa sedap ke tidak. Mmm.. sodap!


Langkah 9
Apabila sudah masak, bolehlah tutup api. Masukkan ke dalam mangkuk hidangan. Mana nasi nih. Nasi ooo nasi..

Jemput makan kawan-kawan

Bismillah..

Isnin, 12 Februari 2018

Resepi Kuih Baulu @ Bahulu Evergreen

Baulu ni sangat lembut. Sangat sedap. Sungguh mudah untuk membuatnya. 😋😋


Kuih baulu adalah sejenis kuih tradisional orang Melayu. Dahulunya dihidangkan semasa hari raya. Buat awal-awal, kemudian simpan dalam tin. Kalau tepung yang digunakan betul-betul kering, kuih baulu boleh tahan sampai sebulan.


Zaman sekarang ni, kuih baulu boleh dibeli di mana-mana, boleh dimakan bila-bila masa sahaja. Tapi kalau kita buat sendiri, lebih segar tau. Boleh makan panas-panas pula. Yang lebih tu boleh disimpan untuk dimakan di lain hari pula..


RESEPI KUIH BAULU
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 biji telur
3/4 cawan gula halus
1 1/4 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil ovallete
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanila
Sedikit minyak untuk disapu pada acuan

Cara-cara membuatnya

Jom kita buat


Langkah 1
Putar telur, ovallete dan gula hingga kembang.
Kemudian masukkan esen vanilla. Putar lagi.


Langkah 2
Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diputar. Masukkan juga baking powder.


Adunan baulu yang telah diputar.


Langkah 3
Mak Hencik masukkan ke dalam piping bag untuk mudahkan tuang ke dalam acuan. Kalau nak guna sudu ke scoop ke boleh ajer. Terpulang pada skill uols.


Langkah 4
Acuan baulu hendaklah disapu sedikit minyak dan dipanaskan dalam oven selama 10 minit supaya baulu tidak melekat pada acuan dan mudah tanggal.


Langkah 6
Masukkan adunan baulu ke dalam acuan baulu. Mak Hencik guna acuan kuih cara dan juga acuan baulu cermai.


Langkah 7
Bakar pada suhu 200 C selama 20 minit.


Langkah 8
Bila sudah keperangan, bolehlah dikeluarkan dari oven dan keluarkan baulu dari acuan.

Acuan baulu disapu minyak dan dibubuh adunan, kemudian dibakar. Ulangi proses sehingga habis.


Langkah 9
Sejukkan dulu baulu sebelum disimpan di dalam balang. Sebelum tu baik kita rasa dulu baulu kita sebiji dua. Mmm.. sedap. Ha ha ha

Jemput makan.

Bismillah..

Ahad, 4 Februari 2018

Roti Gulung Sosej Goreng Celup Tepung

Mak aihhh..! Panjangnya nama mu. Macam susah jek nak buat ni.. susah apanya. Kita guna roti sandwich sahaja.. Gi beli sekarang sebungkus. Ini arahan. 😎😎




Yang sebenarnya, yang biasanya berlaku ialah roti tu dah hampir luput tarikh dah, baru la ku bergegas buat roti gulung sosej ni. Anak-anak memang suka sangatlah dengan hidangan ni.

Selalunya ku goreng bersalut telur, tapi ada kalanya ku goreng celup tepung. Biar ada garing-garing kulitnya. Mmmm.. sedapnya. Kejap jer licin. 😋😋



ROTI GULUNG SOSEJ CELUP TEPUNG
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

10 batang sosej - dipanggang atas kuali jek kemudian potong dua.
10 keping roti sandwich
Sedikit mayonaise
Sedikit sos cili

Bahan pelekat
1 sudu besar tepung gandum dibancuh dengan sedikit air

Bahan celup tepung
1 cawan air dibancuh dengan 1/4 cawan tepung gandum.

Cara-cara menyediakannya

Jom buat sama-sama




Antara bahan yang diperlukan, sosej, roti, mayonaise dan sos cili.



Roti dipotong tepi.




Gunakan roller ke apa nama dia, torak ke, ke pencanai .. arghh apa-apa lah untuk menipiskan roti. 😇😇




Roti yang dicanai nipis tadi dipotong dua.


Susun roti di atas dulang. Ni bukan nak bakar tau. Ni cuma nak ruang yang luas nak susun roti, pastu kerja kita cepat siap.




Picitkan sos cili dan mayonaise




Ratakan menggunakan sudu.




Letak sosej di hujungnya kemudian gulung.
Gulung kemas-kemas tau.




 Bancuhan tepung sebagai pelekat




Gulung sosej dan lekatkan hujung roti dengan pelekat tepung.




Buat sampai habis dan masukkan ke dalam bekas.

Kalau nak buat sebagai sarapan pagi, Mak Hencik simpan dulu dalam peti sejuk. Esok nak goreng baru Mak Hencik keluarkan.



Untuk menggoreng, kita bancuh tepung dengan air. Bancuhan tepung ni agak cair juga.

Sekarang boleh panaskan minyak yang banyak untuk menggoreng.




Bila minyak sudah panas, bolehlah kita ambil roti dan celup ke dalam bancuhan tepung dan goreng.




Bila warna sudah keperangan, bolehlah dibalikkan. Balikkan roti tu tau. Jangan ko balikkan kuali pulak.




Bila sudah keperangan keadaan roti sosej tu, bolehlah diangkat dan ditos minyak.

Terus goreng roti sosej sampai habis.




Inilah hasil kita di dapur. Boleh buat sebagai sarapan, minum petang,  atau bila-bila yang kita suka seperti waktu malam sebelum tidur.. Apa ko kesah?! 😂😂

Jom makan

Bismillah..