Begitu ringkas.. begitu mudah.. begitu cepat. Tepung dibancuh dan ditambah sedikit sayur-sayuran.
Sambil menonton tv waktu petang, mulut rasa nak mengunyah pula. Terus sahaja ke dapur dan melihat bahan-bahan dalam peti ais. Teringat pula dekat Mak Cik yang jual pasembor berhampiran rumah lama.
Sambil berbual, cepat pula tangannya mencampur bahan cucur udang. Bahannya biasa sahaja tetapi kenapa rasanya sedap? Mungkin kerana minyak goreng yang sama.. Korang rasa kenapa..?
CUCUR SAYURAN YANG RINGKAS
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
3 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 biji telur
Sedikit garam
Sedikit udang kecil - dibuang kulit
Sedikit karot - disagat
Sedikit tauge
Sedikit daun bawang - dipotong halus
Sedikit daun sup - dipotong halus
Sedikit bawang merah besar
Sedikit pewarna kuning jika suka
Cara-cara membuatnya
Jom jom jom
Di dalam mangkuk adunan, masukkan tepung, tauge, daun sup, daun bawang, bawang merah, karot, udang, telur dan air. Kacau sehingga sebati.
Oh lupa pulak, masukkan garam sekali.
Nampak pucat pula cucur sayuran ni. Baik Mak Hencik masukkan warna kuning. Tapi tengok-tengok habis pula pewarna kuning. Mmm... Ambil warna oren pun jadilah. Hehe
Kacau sehingga sebati.
Sementara itu kita sudah boleh mula panaskan minyak dalam kuali.
Apabila minyak sudah panas, bolehlah kita menggoreng cucur sayuran kita. Balik-balikkan dan angkat apabila sudah masak. Toskan minyak.
Goreng lagi cucur sayuran sehingga habis adunan.
Sudah masak!
Sangat sedap dicicah dengan sos cili Thai. Makan pula semasa masih panas. Jemput makan kawan-kawan semua.
Bismillah..