Jumaat, 22 Disember 2017

Laksa Penang Kuah Sardin Tin Rajinnya yang senang nak buat

Guna sardin di dalam tin, jalan pintas untuk buat kuah laksa penang. Rasanya pun sedap..  tahap gaban nih!



Tak kenal maka tak cinta. Begitulah diibaratkan kisah percintaanku dengan laksa Penang. Biasa makan laksa yang halus lembut tu, tetiba hari tu kena makan laksa besar dan licin pula tu. Adoiii apakah ini? Kupanggil dia laksa gemok sebab besar saiznya. Hehe


Sesudah beberapa kali makan laksa gemuk ni, ditambah pula dengan kuahnya yang sedap, maka tergeraklah hati nak membuatnya sendiri. Tapi lecehnya bab nak asingkan isi ikan dan tulangnya tu.


Terima kasih banyak-banyak kepada Huda yang ajarkan diriku buatkan kuah laksa Penang guna sardin tin ni. Kalau tetamu datang mengejut pun boleh masakkan sebab mudah dan cepat.



RESEPI LAKSA PENANG KUAH SARDIN TIN
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

bahan laksa
2 keping laksa kering  - direndam, direbus dan ditoskan

Bahan kuah laksa 
1500 ml air
*2 ekor ikan - direbus. Mak Hencik guna ikan sardin atau selayang.
*1 tin  besar sardin - dibuang sosnya.
bahan bertanda * dikisar halus

**1 biji bawang merah besar
**2 ulas bawang putih
**7 tangkai cili kering
Bahan bertanda ** dikisar halus 

1 sudu besar otak udang
3 keping asam gelugur atau secukupnya
7 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan - dibelah 4
garam secukupnya

ulaman dan aksesori laksa
telur rebus secukupnya
sedikit timun jepun - disagat
sedikit bawang merah besar - dihiris halus
sedikit daun salad - dihiris kasar
sedikit cili padi - dihiris halus
sedikit limau kasturi - dibelah dua.

Cara-cara membuatnya

Jom jom jom kita ke dapur


Langkah 1
Rendam laksa kering di dalam air dan masukkan sekeping asam gelugur. Ini petua dari kawan Raza. Katanya untuk memutihkan laksa. Nanti cantik laksa kita. I follow. Seeloknya rendam semalaman, tetapi Mak Hencik rendam beberapa jam sahaja.



Lepas tu Mak Hencik rebus bersama telur. Sudah masak, toskan airnya.



Langkah 2
Sediakan bahan untuk memasak seperti bawang putih, bawang merah, cili kering, daun kesum dan bunga kantan. Asam keping dan otak udang tidak sempat berselfie.. huhu. Oh ya.. kalau suka boleh juga dimasukkan sedikit belacan.


Langkah 3
Bawang putih, bawang merah, cili kering dikisar halus. Kalau nak pedas, tambahlah cili kering tu ya. Cili padi ke, suka hati uols ya.


Langkah 4
Di dalam periuk, masukkan air, bahan kisar, daun kesum dan bunga kantan yang dibelah empat. Daun kesum tu boleh diceraikan daun dengan batangnya atau boleh jer kalau nak masukkan dengan tangkainya sekali. Kalau ada yang tegur atau marah,tanya kau naper buat gitu, naper buat gini, aku buat gitu.. aku buat gini..  kau hempuk kepala dia dengan senduk. Rasa-rasa dia diam tak?

Masukkan juga asam keping, garam dan serbuk perasa (optional). Lepas tu biar jer mereka berenang-renang dalam periuk sehingga mendidih. Mereka nak bermesra ke, nak berjimba ke, biarkan ajerrr..

  
Ni ikan yang telah direbus dengan sedikit garam, asam dan air. Mak Hencik nak buat ikan rebus goreng. Mak Hencik kipnap 2 ekor. Kalau tak ada tak apa.


Sardin dalam tin dibuang semua sosnya, dibersihkan. Ikan rebus tu pulak diasingkan isi dengan tulang. Ambil isi sahaja, tulang boleh bagi kucing meow makan.

Boleh buang tulang sardin tu kalau nak. Mak Hencik ni nak ringkas. Hahhh ringkas sungguh lerr Jah oii.

Langkah 5
Kisar sardin dan isi ikan dengan air sehingga hancur lumat. Sehingga tidak dapat membezakan antara isi dengan kulit. Inilah masanya nak jadi kejam. Huhu 


Langlah 6
Apabila kuah sudah mendidih, masukkan ikan kisar tadi. Kacau perlahan-lahan jangan sampai tumpah.


Langkah 7
Masukkan juga otak udang. Otak udang ni dibeli siap di kedai. Ada jual. Bagi duit kat tuan kedai, dapatlah benda tu.


Langkah 8
Biarkanlah sehingga mendidih sambil dikacau sekali-sekala. Boleh juga nak menyanyi-nyanyi terutamanya kepada anak-anak dara. Mana tau boleh dapat kahwin dengan datuk you...


Bila dah mendidih rasalah dulu.. kecuali puasa..


Langkah 9
Sementara menunggu kuah laksa mendidih,  kita boleh sediakan bahan aksesori laksa seperti telur rebus, bawang merah besar hiris, timun sagat, cili padi dan daun salad. Limau kasturi sekali kalau ada.


Tu diaaaa kuah laksa dah siap.


Masa untuk makan. Masukkan sedikit laksa dalam mangkuk.


Letakkan ulam-ulaman dan telur rebus.


Tuangkan kuah laksa ke dalamnya. Kalau suka kuah sikit, bubuhlah sikit sahaja. Kalau suka kuah banyak sebab suka hirup, bubuhlah banyak kuahnya. Ikut suka, ikut selera.


Langkah 10
Inilah hidangan kita hari ni. Kuah laksa penang ni sangat sedap sekali kalau kita biarkan semalaman sebelum makan. Nak makan esok, buatlah malam ni. Pagi esoknya panaskan dan boleh dimakan. Rasa asam garamnya sebati dan sedap jadinya.

Sila.. Sila.. Silakan makan kawan-kawan..

Bismillah..

Donat Kegilaan Apakah ini.

Hari ini rupamu tidak lawa, Nat. Aku pun tak dapat make up kau lawa lawa. Maafkan aku, Nat. Tapi.. kau sungguh lembut.. Kau sedap, Nat!



Kau banyak keistimewaan, menjadi pilihan kanak-kanak dan dewasa. Kau kegemaran ramai..  dari gerai kecil tepi jalan di hujung kampung hinggalah ke gedung-gedung mewah bandaraya terkenal.


Setiap kali gambar donat muncul di depanku, setiap kali itulah kau akan ditatap, direnung, diperhati dan ditelek- telek. Lembutkah? Gebukah? Sedapkah?


Resepimu pun ku abadikan di dalam telefonku. Pantang terjumpa resepimu di laman sosial, ku akan save resepimu tanpa ragu. Ku akan share resepimu tanpa silu. Kukumpul resepimu biarpun bila ku tengok semula aku dapati resepimu lebih kurang sama sahaja.


RESEPI DONAT KEGILAAN APAKAH INI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

4 cawan tepung gandum
2 sudu besar mentega
2 sudu besar gula
2 sudu besar susu pekat manis
1 cawan air suam
2 sudu besar yis segera
1 sudu kecil double action baking powder
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu teh garam

1/2 cawan gula kastor untuk menyalut Cik Nat kita
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara membuatnya

Meh ler kita ke dapur



Mula-mula sekali masukkan air dalam bekas, masukkan susu pekat dan yis. Kacau sedikit dan biarkan sehingga berbuih.


Air campuran yis yang sudah berbuih


Di dalam mangkuk adunan, masukkan tepung, telur, esen vanila, garam, gula, mentega dan double action baking powder. Gaul semuanya sehingga menjadi seperti serbuk roti.


Buatkan lubang di tengah-tengah dan masukkan air yis yang berbuih tadi. Gaul sebati dan uli sehingga tak melekat di tangan.

Kalau nak senang bubuh jer adunan dalam bread maker.


Adunan yang sudah siap diuli ditutup dengan kain kasa. Hihi. Ayat Sains Rumah Tangga tu. Okey,  biarkan beberapa jam sehingga kembang.

Sebenarnya seperti biasa, Mak Hencik tutup dengan tutup pengukus. Hihi


Ini adalah rupa adunan yang dah kembang. Tapi nampak macam tak kembang jer. Nampak macam kembang sikit jer. Risau pula hati Mak Hencik. Biasa Mak Hencik bubuh minyak, hari ni tukar dengan mentega. Biasa masukkan baking powder, hari ni Mak Hencik masukkan double action baking powder. Pasal tarikh expired dah nak abis.

 Atau mungkin kerana Mak Hencik bawa dia berjalan 8 km naik kereta ke rumah baru. Apakan daya, Mak Hencik nak ngemas. Mak Hencik usunglah segala..Hihi

Alaaa.. teruskan ajer..Tumbuk tumbuk dia sikit untuk buang udara. Uli dan penyek dengan bertenaga.


Bentukkan bebola kecil. Penyekkan dia sikit dan tebuk lubang. Hurmm.. tak ada pula gambar  Cik Nat yang ditebuk lubang..


Lepas tu apalagi.. Goreng diorang semua dalam minyak yang banyak.


Bila masak angkat dan toskan minyak.


Rupa bentuk  Cik Nat sebelum berbedak


Rupa bentuk Nat selepas dipakaikan bedak dengan gula kastor. Jom buat air teh 0, untuk menemani Cik Nat hari ni.. Sila.. silakan semua..

Bismillah..

Rabu, 20 Disember 2017

Kurma Ayam Laku Keras

Biarpun nampak biasa-biasa sahaja, bahan memasak yang biasa-biasa sahaja, cara memasak yang biasa-biasa sahaja, namun rasamu lazat nikmat terangkat!




Adakah kurma ni yang kita makan semasa mula-mula nak buka puasa? Bukannnnn... Kurma ini tidak dimakan semasa berbuka puasa di bulan Ramadhan. 
Adakah kurma ini yang selalu dikisar dengan susu untuk dijadikan minuman lazat? Bukannn...  Kurma ini tidak boleh sama sekali dicampur dengan susu dan dikisar menjadi minuman lazat.


Ramai orang kata untuk melembutkan daging, boleh diletakkan sebiji dua biji kurma di dalam masakan. Bolehkah diambil biji kurma ini untuk melembutkan daging? Oh tidak bolehhhh. Malahan kurma ini tidak mempunyai biji. Kurma yang tiada biji? Seedless? Ooo.. ternyata kurma ini sangat istimewa dan luar biasa ya..
 

Iya.. benar sekali..Yang istimewanya ialah kurma ini merupakan sejenis lauk yang dimakan dengan nasi atau roti atau roti jala. Kurma ini bukanlah sejenis buah, apatah lagi pokok. Sebaliknya kurma ini selalu bergandingan dengan haiwan. Antaranya ialah kurma ayam, kurma kambing dan kurma daging lembu. Hihihi


AYAM MASAK KURMA LAKU KERAS
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

8 ketul ayam
2 biji bawang putih - dimayang
1 biji bawang merah besar - dimayang
1/2 inci halia - dihiris halus

3 sudu besar rempah kurma
2 batang serai diketuk
2 biji lada hijau atau lada merah
3 cawan santan
1/2 cawan air

2 biji ubi kentang - dipotong sederhana kecil
1 biji bawang besar - dipotong wedges
1 biji tomato - dibelah empat

2 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih

Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar minyak sapi atau minyak masak untuk menumis

Cara-cara membuatnya

Jom jom jom kita ke dapur..


Ayam dibersihkan dan ditoskan airnya


Sediakan bahan untuk memasak


Rempah kurma dibancuh dengan sedikit air dijadikan paste kurma


Langkah 1
Panaskan minyak sapi atau minyak masak. Tumiskan sebentar rempah empat sekawan seperti kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga.


Langkah 2
Kemudian masukkan bawang putih, bawang merah dan halia. Tumis sehingga bawang layu.


Langkah 3
Bila bawang sudah layu, masukkan kurma paste, iaitu campuran serbuk kurma dengan sedikit air. Kacau rata dan biarkan ia kering sedikit.
.

Langkah 4
Bila bancuhan kurma sudah naik minyak, masukkan ayam, ubi kentang dan air asam jawa secukupnya. Gaul sehingga rata dan sebati.
 
Langkah 5
Masukkan serai yang diketuk dan setengah cawan air. Gaul sehingga rata.


Langkah 6
Untuk mempercepatkan ayam masak, tutup periuk dengan penutup sekejap dalam 4-5 minit.


Langkah 7
Kena tengok jugalah periuk yang ditutup sekali-sekala  takut hangit pula dia. Haru jadinya..
Bila air sudah hampir kering, masukkan santan. 


Langkah 8
Masukkan juga, tomato, lada hijau dan merah serta bawang holand yang dipotong wedges.
Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau sekali sekala. Biarkan ia mendidh.


Langkah 9
Apabila kuah kurma sudah mendidih, ayam pun sudah masak, bolehlah kita merasa masakan kita hari ini. Masam, masin, manisnya semua ada. Cantekkkkkk!
 

Langkah 10
Bolehlah kita hidangkan di dalam mangkuk hidangan. Ayam masak kurma..sedap sangat. Jemput makan kawan-kawan semua..

Bismillah..

Ayam Buttermilk Berkuah cepat dimasak sedap dimakan

Rasa lemak berkrim, sungguh lazat menikmatinya..




Teka-teki ayam

 Dalam banyak-banyak ayam, ayam apakah yang paling kaya? Jawapannya ialah ayamas.

Asal dari ayam, tapi tidak disebut ayam. Apakah dia? Jawapannya ialah telur tembelang, telur mata kerbau

Ayam apa paling hebat? Jawapannya ialah ayam jaguh. Huhu

Ayam apa paling hot? Jawapannya ialah ayam api. Hahaha

Ayam berkokok, harimau....? Jawapannya hari mau (mahu) siang

Aduhhh terkena Mak Hencik dengan anak-anak. Masa cuti sekolah beginilah boleh bergurau-senda dengan anak-anak. Hihi...


RESEPI AYAM BUTTERMILK BERKUAH
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 ketul ayam - dipotong kecil
1/2 cawan tepung jagung

2 ulas bawang putih - dimayang
1/2 biji bawang merah besar - dimayang
4 biji cili padi - dipotong serong
3 tangkai daun kari
2 sudu besar mentega
1 cawan susu sejat atau susu cair
1 cawan air
1/2 ketul kiub ayam
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 sudu kecil serbuk lada putih

2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air (optional)

sedikit garam jika perlu
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara memasak

Jom jom jom..


 Ayam dipotong, dibersihkan dan toskan airnya.


Masukkan tepung jagung ke dalam mangkuk berisi ayam


Gaul rata sehingga tepung jagung menyaluti ayam

 Goreng ayam bersalut tepung jagung


Bila sudah masak, angkat dan toskan minyak


Hiris bawang putih dan bawang merah, cili padi dan daun kari.

Langkah 1
Panaskan kuali, masukkan mentega. Tumis bawang putih dan bawang merah. Bila sudah kekuningan, masukkan cili dan daun kari. Kacau rata.

Daun kari tu nak dileraikan daunnya pun ok. Kalau nak masuk sekali dengan tangkainya pun ok juga. Ikut minat dan mood masing-masing..


Langkah 2
Masukkan susu sejat dan air. Kacau sebati sehingga mendidih.


kiub ayam, serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah


Langkah 3
Sambil tu boleh masukkan kiub ayam, serbuk lada hitam dan serbuk lada putih. Bubuh garam sedikiiiiitt sahaja sebab kiub ayam tu dah masin. Kalu tak bubuh garam pun tak apa. Ikut sukalah ya..

Kacau rata hingga mendidih. Bila sudah mendidih dan pekat sedikit kuahnya, tutup api.

Kalau nak lagi pekat, bancuh sesudu dua tepung jagung dengan sedikit air. Tuang ke dalam kuah yang tengah menggelegak. Sekejap jer kuah jadi pekat.


Langkah 4
Tuang kuahnya ke atas ayam goreng tepung tadi.


Langkah 5
Bolehlah dihidangkan. Sedap dimakan panas-panas bersama nasi putih. Makan dengan roti pun sedap. Makan saja pun sedap juga. Hihi

Jemput makan kawan-kawan..

Bismillah...