Jumaat, 20 September 2019

Sardin Gulung Rangup

Rangup di luar, lembut di dalam. Ada yang suka tak?



Kuih ni lah yang Pak Hencik selalu beli kalau balik kampung dia di Kampung Laut, Kelantan.

Di pasar Kampung Laut ni banyak jenis kuih-muih dijual, tapi dah memang dia suka kuih ni, jadi kuih ni lah antara yang dibelinya.



Arwah ayah mertua pun selalu juga beli kuih ni masa dia ada dulu. Biasanya lepas subuh lagi dia akan pergi cari makanan untuk sarapan pagi. Kuih inilah antara yang menjadi pilihannya, kuih sardin gulung rangup.



KUIH SARDIN GULUNG RANGUP
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : FB

Bahan-bahan

4 cawan tepung gandum
1 sudu makan tepung beras
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh garam
2 sudu teh gula
1/4 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin
1 cawan atau secukupnya air ais atau air dari peti sejuk

Mak Hencik buat separuh sahaja
(dapat 12 biji kuih sardin gulung)

2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil tepung beras
2 sudu kecil tepung jagung
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1/8 cawan minyak masak
1 sudu besar marjerin
1/2 cawan air ais atau air dari peti sejuk

Cara-cara membuatnya

Jom.. Jom kita ke dapur.



Langkah 1
Panaskan 1/8 cawan minyak bersama 1 sudu besar marjerin.



Langkah 2
Sediakan 2 cawan tepung gandum. Tambahkan 1 sudu kecil tepung beras dan 1 sudu besar tepung jagung. Masukkan juga 1/2 sudu kecil garam dan 1 sudu besar gula.

Tuang minyak panas dan gaul guna sudip kayu. Bila sudah suam sikit, baharulah guna jari.



Gaul dan ulilah sehingga adunan tidak melekat di tangan.



Langkah 4
Bulatkan adunan sebesar bola ping pong.



Langkah 5
Ambil satu biji adunan dan canaikan sehingga nipis. Menggunakan pisau, buat garisan di bahagian atas seperti dalam gambar. Sapu dengan sedikit air di bahagian bergaris supaya ia melekat dengan elok.



Letak inti di bahagian bawahnya kemudian gulung dengan kemas.



Buatlah sampai habis.



Akhirnya panaskan minyak dan goreng sehingga keperanggan.



Sudah masak, angkat dan toskan minyak.



Bolehlah kita buat minum petang bersama teh o panas.

Jemput makan semua..

Bismillah..

Khamis, 19 September 2019

Resepi satey ayam yang mudah

Lembut dan sedap. Nikmatnya!

😍😍😍 

Kalau nak berniaga satay, boleh ambik resepi ni. Resepi ni sumbangan rakan FB yang telah Mak Hencik cuba dan ternyata sangat sedap hasilnya. 


Mak Hencik biasa buat sate ni pada hari perayaan. Malam nanti pula kita sediakan satay untuk BBQ. Menu lain yang biasa kita bakar ialah ayam, sotong, daging kambing, kerang dan ikan.

Sedap juga tau makan satay ni. Tambah-tambah kalau resepinya menjadi. InsyaaAllah menjadi. Haa.. Apa lagi. Jom kita try!



RESEPI SATE AYAM
Oleh Dapur Cempakasari
(menghasilkan 70 batang satay saiz besar jugak la)

Bahan-bahan

2 kg isi ayam - dibasuh bersih dan dipotong kiub
1 labu bawang putih
2 biji bawang merah besar
1 cawan gula
1 cawan gula merah
5-6 batang serai
2 1/2 inci halia
2 sudu besar jintan putih
2 sudu besar jintan manis
1 sudu besar ketumbar
3 inci Kunyit hidup
3 sudu besar kunyit serbuk
2 1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk perasa, jika suka. 


Cara-cara membuatnya


Ajom kita ke dapur..


Rendam lidi satay selama sejam lebih kurang supaya lidi tidak mudah terbakar apabila satay dibakar nanti.


 Serai dihiris halus. Sediakan juga bawang putih, bawang merah, kunyit dan halia.


Biji jintan manis, jintan putih dan ketumbar.

Semua bahan seperti bawang putih, bawang merah, halia, kunyit, jintan putih jintan manis, ketumbar, Serai, gula, gula merah dan garam dikisar sehingga halus. Ketepikan


Isi ayam dibasuh bersih dan diasingkan kulit. Kulit tu pun ambil juga tau.


Potong kiub isi ayam dan kulit ayam pula dipotong dalam 2-3 inci panjang.


Seterusnya,  ambil bahan kisar tadi dan tuang ke dalam bekas isi ayam.


Lepas tu kita gaullah ayam dan bahan kisar tu sehingga sebati.

Bila sudah sebati segala, kita perap dalam 2-3 jam supaya rempah ratus dan rasa masin manis diserap pada ayam. Kita tutup bekas dan simpan dalam peti sejuk.

Kalau nak lagi sedap, peraplah semalaman.


Sesudah diperap, keluarkan bekas ayam dari peti sejuk dan bermula lah proses mencucuk pula.

Ambil sebatang lidi dan cucuk seketul ayam diikuti oleh kulit ayam dan seterusnya diikuti pula dengan dua ketul isi ayam. Cucuk dengan cermat dan kemas. Buatlah sampai habis.


Kalau ada anak-anak tu kita kerah jer tenaga diorang supaya cepat siap kerja mencucuk ni. 😂😂😂

Buatlah sampai habis..


Tibalah masanya untuk membakar. Maka bakarlah satay sehingga masak.


Bila satay sudah masak, angkat dan bakar yang lain pula sehingga habis. Sambil membakar tu bolehlah ambil sebatang satay dan makan. Ambil lagi sebatang dan makan. Dan makan lagi..


Jemput makan semua..

Bismillah.. 

Selasa, 17 September 2019

Puding Roti Jelly Kristal

Cantik menawan. Lemak, manis, lembut dan gebu.. Rasa tertawan!




Semasa ke pasaraya untuk membeli barang basah tadi. Mak Hencik sudah menanam dalam kepala otak ni untuk membeli agar-agar serbuk. Tup Tup bila sampai di rumah baharulah Mak Hencik teringat. Apakan daya..

Oleh kerana hayat roti pun dah tinggal dua hari lagi, maka projek buat puding roti viral bertukar dengan kreatifnya menjadi puding roti jeli kristal. Tapi caranya jadi lebih mudah. Rasanya pun sedap. Lebih- lebih lagi jika dimakan sejuk. Sedap. Cubalah.



PUDING ROTI JELI KRISTAL
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

12 keping roti sandwich, dicarik atau dipotong kiub
1 tin susu cair atau susu sejat
1/2 tin susu pekat manis
2 sudu besar mentega, dicairkan
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
Sedikit kismis
Sedikit badam hiris atau kekacang pilihan lain
1 bungkus jeli kristal perisa strawberi atau perisa lain yang digemari

Cara-cara membuatnya

Jom.. Jom kita memuding hari ni.



Roti keping dicarik-carik. Tapi hari ni Mak Hencik rajin sikit, Jadi Mak Hencik potong kiub.



Mak Hencik gunakan kismis hitam dan badam hiris.



Telur 3 biji



Langkah 1
Di dalam bekas yang sesuai, masukkan susu cair, susu pekat, mentega cair, telur dan esen vanilla. Kacau sehingga rata dan sebati menggunakan whisk. Kita nama kan bancuhan ni sebagai bancuhan telur ya.

Tip: untuk kurangkan hanyir telur, buang benda yang bertali  dalam telur tu dulu sebelum digunakan.



Langkah 2
Sediakan acuan atau loyang yang sesuai. Sapu dengan minyak masak atau mentega.



Langkah 3
Tabur separuh daripada roti yang dicarik atau dipotong kiub tadi ke dalam loyang. Ratakan.

Lepas tu taburkan pula separuh kismis dan badam hiris.

Kemudian tuang separuh daripada bancuhan telur ke atas roti yang ditabur kismis dan badam hiris.



Langkah 4
Ulangi langkah 3 untuk lapisan kedua.

Tabur dan ratakan roti.
Tabur pula kismis dan badam hiris ke atas roti tadi.
Tuang bancuhan telur ke atasnya.



Langkah 5
Lepas tuang bancuhan telur, tekan-tekan sikit roti dengan sudu supaya roti tenggelam dalam bancuhan telur.



Langkah 6
Masukkan loyang ke dalam pengukus dan kukus selama 20 minit.



Langkah 7
Bila puding roti sudah masak, kita keluarkan dari pengukus dan sejuk kan sebentar.

Sementara itu kita sediakan jeli kristal.

Caranya ialah ikut sahaja cara-cara yang tercatat di kotak tu. 😁😁😁



Langkah 8
Panaskan 2 cawan air dan masukkan serbuk jeli dan serbuk gula.



Kacau sehingga hancur.



Langkah 9
Bila sudah hancur, tuang bancuhan jeli ke atas puding roti yang disejukkan tadi dengan cermat.



Ini dia hasilnya.



Bila dah sejuk sikit, masukkan ke dalam peti sejuk.



Bila puding roti sudah sejuk, jeli pun sudah beku, maka bolehlah dipotong.



Haaa.. Ambillah dua ketul untuk dirasa.

Jemput makan kawan-kawan.

Bismillah..

Sup Petola Harta Karun

Meriah dengan pelbagai aneka harta karun.. Hirup dengan kuahnya pula. Sedap bagai nak luruh jantung!

😂😂😂




Sup harta karun ni Mak Hencik masukkan sayur petola sebab rasanya dah lama juga dia bermastautin dalam peti sejuk. Kalau suka boleh sahaja nak masukkan mana-mana sayur yang sesuai seperti cendawan, sawi, kobis, brokoli bunga kobis, ketiak jagung dan lain-lain lagi.



SUP PETOLA HARTA KARUN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 biji buah petola, dibuang sisi tajam dan dipotong serong

5 ulas bawang putih, dihiris
3 ulas bawang merah, dihiris
1 biji lada besar hijau atau merah
Segenggam ikan bilis

5 cawan air
1 ketul kiub ayam
3 sudu kecil garam
5 sudu kecil gula

Cara-cara membuatnya

Mula-mula kita sediakan bahan dahulu.



Sayur petola yang telah disiang dan dipotong serong. Basuh bersih kemudian toskan.



Aneka bebola harta karun. Pilihlah yang mana kita suka.

Ini 👆👆 adalah antara lebihan selepas buat steam boat tempohari.

Jom kita memasak pula..



Langkah 1
Panaskan minyak masak dan tumiskan bawang putih, bawang merah dan segenggam ikan bilis.



Langkah 2
Bila bahan tumis sudah berwarna keperangan, masukkan air.



Langkah 3
Bila kuah sudah mendidih, masukkan kiub ayam, garam dan gula secukupnya



Masukkan juga sayur petola.



Langkah 4
Tunggu sehingga sayur petola separuh masak, baharulah kita masukkan segala harta-karun.

Kacau sekali sekala dan biarkan  semua bahan masak sepenuhnya.



Bila sudah masak, tutup api.



Hidangkan dalam mangkuk yang sesuai. Yang pasti jangan dibubuh dalam mangkuk ayun. 😂😂😂

Jom kita menjamu selera. Nak makan bersama nasi putih sedap. Nak makan dan ratah sup ni sahaja pun sedap dan kenyang sebab banyak tu harta karun yang boleh dikutip. 😂😂😂

Bismillah..