Pencuci mulut istimewa dari nenek moyang. Sangat sedap apabila dimakan. Tambah-tambah lagi jika dimakan sejuk. Ohhh.. nikmatnya!
Pagi tadi Pak Hencik ada sebut nak makan sira pisang yang orang lama-lama buat dahulu. Dia siap bagitau cara-cara buat dan bahan yang digunakan.
Iya betul. Cara ni adalah cara yang mak kita buat masa kita kecil dahulu. Sira pisang ni biasanya hidangan wajib ada di meja hidangan di bulan Ramadhan. Sira pisang inilah yang kita biasa makan pada tahun 70an dan 80an. Waktu itulah Mak Hencik meniti zaman kanak-kanak dan remaja. 😊😊😊
SIRA PISANG CARA TRADISI
Oleh Dapur Cempakasari
BAHAN-BAHAN
7 biji pisang, dikupas kulit dan dipotong serong
1/3 cawan gula
1 cawan air
5 tangkai bunga cengkih
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil pewarna kuning
2 helai daun pandan, disimpul
CARA-CARA MEMBUATNYA
Jom kita mulakan..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan