Isnin, 13 April 2020

Kuih siput kosong letak bawang

Guna bahan asas sahaja. Maklumlah semua nak kena jimat..

Dah tak boleh ke mana-mana ni mulut pun jadi nakal. Ia jadi cepat lapar nak mengunyah. Nak keluar selalu beli barang dan jajan bagai tidak sesuai. Jadi, kami pun buatlah kudapan sendiri. Hangpa tak mau kaa kudapan siput ni.. Sipu ni bukan sebarang siput. Hukum memakannya adalah harus. Kekehkeh.



KUIH SIPUT BAWANG
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

4 cawan tepung gandum
1/2 cawan marjerin
1 biji telur
3/4 - 1 cawan air
1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
1/2 cawan bawang besar Holland - dicincang halus
Minyak secukupnya untuk menggoreng.

Cara-cara membuatnya

Jom..jom..jom..rajinkan diri anda.



Dalam sebuah bekas yang sesuai, masukkan 4 cawan tepung gandum, 1/2 cawan marjerin, 1 sudu kecil garam dan 3 sudu besar gula. Gaul hingga menjadi serbuk roti.



Buatkan lubang di tengah, pecahkan sebiji telur dan tuang air ke dalamnya.



Uli sehingga menjadi doh yang lembut. Kalau lembik, kena tambah tepung tau.




Kalau nak tambah bawang Holland cincang, bolehlah tambah sekarang. Pastu uli lagi sehingga rata.



Seeloknya bawang tu kena betul-betul halus supaya senang nak ditenyeh nanti. 😀😀




Sediakan senjata untuk menyiput.



Sebelum tu kena sediakan dulang atau bekas yang sesuai. Tabur dulu dengan sedikit tepung gandym supaya siput tidak melekat di dulang.

Lepas tu cubit sikit adunan tepung, tenyeh dekat papan pencanai siput shingga ia membentuk seperti siput. Ulangi proses sehingga habis. Kalau buat sorang-sorang, mau lenguh pinggang, lenguh belakang juga. Better buar reramai.

Mak hencik minta budak-budak ni buatkan. Daripada dok ngadap tepon tu baik la korang buat siput mi. Nanti korang jugak yang nak makan.

Dah habis siap semua, bolehlah panaskan kuali yang mengandungi minyak yang agak banyak.


Siput digoreng dengan gembira sehingga masak.


Bila sudah masak, angkat siput-siput yang tidak bernyawa. Goreng yang lain sampai habis.


Toskan minyak. Biarkan ia sejuk sedikit kemudian baharulah dimasukkan ke dalam balang. Hurmmm.. nampaknya macam-macam saiz ada. Mungkin ikut saiz jari orang yang membuatnya..Hihihi

Sekarang bolehlah kita kunyah-mengunyah..

Bismillah..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan