Khamis, 19 Mac 2020

Ikan Selar Masak Kicap

Dok tengok-tengok kita masak sejak tadi lagi. Mai la makan..


Hari ini hari pertama Lock Down selama 14 hari berikutan Covid19. Kawalan pergerakan ini meminta kita duduk d i rumah dan hanya keluar untuk perkara yang perlu sahaja. Kalau keluar pula, hanya seorang sahaja iaitu ketua keluarga.

Perhimpunan yang melibatkan ramai orang hendaklah dielakkan. Restoran boleh dibuka tetapi hanya untuk bawa balik atau bungkus dan dimakan di rumah. Kedai-kedai keperluan seperti kedai runcit dan kedai serbaneka boleh dibuka untuk membekalkan keperluan kepada orang ramai. Kedai-kedai selain itu hendaklah ditutup.

Semoga Covid19 dapat dibendung.Aamiin.



Untuk menu masakan hari ini, kita masak Ikan Selar Masak Kicap. Biasa ikan ni Mak Hencik goreng kunyit jerrr, tapi hari ni kita simbah badan dia dengan kicap manis yang pastinya sedap apabila dinikmati nanti.

Ada yang suka tak ikan selar masak kicap ni?

Jom kita memasak.




IKAN SELAR MASAK KICAP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan


3 ekor ikan selar, saiz sedang
3 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
5 tangkai cili kering
1 biji tomato - dipotong empat
1/2 biji bawang besar Holland - dipotong wedges
1 biji bawang besar - dipotong serong
1/2 cawan air
3 sudu besar kicap manis
3 sudu besar minyak masak untuk menumis
Minyak secukupnya untuk menggoreng ikan

Cara-cara menyediakannya.

Sebelum memasak, kita sediakan bahan-bahannya dahulu. Jommmm..



Ikan selar disiang, dibasuh bersih kemudian toskan airnya.

Selepas tu, goreng ikan tadi. Balikkan supaya masak sekata, Bila sudah masak, angkat dan masukkan ke dalam pinggan. Ketepikan.

Ikan yang digoreng tu tak perlu bubuh garam dan kunyit ya. Just goreng kosong gitu jer.


Bawang putih, bawang merah kecil dan cili kering yang telah dibuang biji dan direndam dengan air panas sekejap dikisar sehingga hancur. Ketepikan.


Potong tomato, lada hijau dan bawang besar Holland. Ketepikan.

Cara-cara memasak.




Langkah 1

Panaskan 3 sudu besar minyak masak. Tumis bahan kisar sehingga garing. Kacau selalu supaya tidak hangus.




Langkah 2

Bila bahan tumis sudah garing, masukkan 1/2 cawan air.




Masukkan 3 sudu besar kicap atau secukupnya.




Masukkan 1 sudu besar gula. Kacau sebati. Tunggu sehingga mendidih.



Langkah 3

Bila kuah sudah mendidih, masukkan bahan yang telah dihiris tadi iaitu tomato, lada hijau dan bawang besar Holland.



Langkah 4

Masukkan pula ikan selar yang telah digoreng tadi. Biarkan kuah mereneh buat seketika sambil menanti ia pekat sedikit.




Langkah 5

Bila kuah sudah agak pekat, bolehlah tutup api.




Masukkan ke dalam pinggan hidang.


Taburkan dengan hirisan daun sup, jika ada, sebagai hiasan. Siap sudah lauk kita untuk hari ini. Jom kita hidangkan bersama lauk-pauk yang lain untuk kita menikmati hidangan tengahari..

Jemput makan semua..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan