Isnin, 30 Mac 2020

Kuih Beronok Sagu

Ramai dah tak kenal kuih ni sekarang ni, apa lagi nak merasa kesedapannya. Awak pernah rasa?




Beronok sagu adalah sejenis kuih tradisi dari negeri Kelantan Darul Naim. Cara buat kuih tradisi ni sangat mudah. Bahan yang digunakan pun sangat sedikit iaitu biji sagu, santan, halba dan gula. Itu jer.

Cuma rasanya ada juha orang Kelantan panggil kuih ni kuih selipar jepun. Ada juga yang panggilnya sebagai kuih sanggupal, cuma yang ni versi tiada inti. Sanggupal ke asam gumpal? Entahlah.. harap-harap tak ada yang bergaduh sebab panggil nama kuih berbeza-beza. Hahahaha

Jom try..



RESEPI BERONOK SAGU
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan sagu

1 cawan biji sagu kecil kaler hijau
2 cawan air

Bahan-bahan kuah

1 cawan santan kotak
3 cawan air
1/2 cawan gula - boleh tambah atau kurangkan ikut manis masing-masing
1 sudu besar halba
1/2 sudu kecil garam
1 sudu makan tepung beras dicampur dengan 1/2 cawan air - bancuhan tepung beras
2 helai daun pandan disimpul

Cara-cara memasak

Jom kita ke dapur..



🌷Sagu direndam dalam 10 minit, dibasuh bersih dan ditoskan.



🌷Sediakan satu sudu besar halba.

🌷Sediakan juga bancuhan tepung beras.

Mari kita buat..



🌷Panaskan air dalam pan non stick.



🌷Bila sudah mendidih, masukkan sagu.



🌷Kacau rata menggunakan whisk



🌷Kacau sehingga meletup-letup.



🌷Bila biji sagu pun sudah tidak kelihatan warna putih, bolehlah tutup api.



🌷Terus tuang ke dalam bekas yang sesuai. Biarkan sejuk.



🌷Sementara menunggu sejuk, kita masak kuahnya pula.

🌷Masukkan santan pekat ke dalam periuk, air, halba, gula secukup manis dan sedikit garam. Masukkan juga daun pandan simpul.

🌷Kacau selalu supaya kuah tidak berketul.



🌷Apabila kuah sudah mendidih, tuangkan pula air bancuhan tepung beras.



🌷Teruskan kacau sehingga kuah menjadi pekat sedikit.

🌷Bila kuah sudah pekat elok, manis pun dah elok rasanya, bolehlah tutup api.

🌷Biarkan sejuk



🌷Bila kuah sudah sejuk, bolehlah kita masukkan sagu tadi ke dalamnya



🌷Sagu tu boleh dipotong atau boleh juga disudukan sebelum dimasukkan ke dalam kuah.



🌷Dah siap semua, bolehlah digaul supaya sagu dan kuah mesra dan sebati.

🌷Masukkan ke dalam mangkuk hidang.



🌷Ambil mangkuk makan, hidangkan.



🌷Oleh kerana rasa kuih beronok sagu ni manis, minum dengan air masak sudah la yea.. Kan terlebih manis bahaya pula. Hihihi

🌷Jemput menjamu selera. 

🌷Bismillah.. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan