Ahad, 29 Mac 2020

Ayam Masak Ala Malbari

Rasanya memang sempurna sedap!



Asal resepi ni ialah daging, tetapi di rumah Mak Hencik tiada simpanan stok daging. Oleh itu, Mak Hencik tukarkan dengan ayam. Dalam keadaan Perintah Kawalan Pergerakan begini, apa yang ada untuk dimasak pun syukur alhamdulillah.

Kepada yang mampu, intai-intailah rumah jiran tetangga yang memerlukan. Berilah bantuan sekadar yang kita mampu.

Kepada yang memerlukan pula, jangan segan untuk bertanyakan ketua kampung atau pengerusi taman. InsyaaAllah akan ada insan berhati mulia yang sudi menghulurkan bantuan selain Pusat zakat dan agensi kerajaan berkaitan.

Jom memasak pula.


AYAM ALA MALBARI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1/2 ekor ayam - di potong 10  bahagian

❤️5 ulas bawang putih
❤️1/2 biji bawang merah besar
❤️1/2 inci halia
❤️10 tangkai cili kering
❤️1 sudu kecil ketumbar
❤️1 sudu kecil jintan putih
❤️1 sudu kecil jintan manis
Semua bahan bertanda ❤️ di kisar hingga hancur

1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

1/4 cawan kicap manis
1 biji tomato - di belah 4
2 batang serai - diketuk
1 cawan air
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Mari kita mulakan dengan penyediaan bahan.


Ayam di basuh bersih dan ditoskan.


Cili kering dipotong, dibuang biji dan direndam dalam air panas sekejap. Kalau takde air panas, air paip pun tak apa..


Bawang putih, halia dan bawang merah.


Serbuk ketumbar, jintan putih dan jintan manis


Kisar cili kering, bawang putih, bawang merah, biji ketumbar, jintan manis, jintan putih dan halia sehingga hancur.  Ketepikan.

Cara memasak malbari yang asal : 
Cili kering, bawang putih, bawang merah dan rempah seperti jintan manis dan jintan putih digoreng tanpa minyak dahulu kemudian dikisar hingga halus.

Bahan-bahan ini semua diperap dengan ayam atau daging serta kicap manis.

Tadi Mak Hencik tak ingat, terus diblend macam biasa.


Rempah empat sekawan iaitu kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga.


Tomato dipotong 4, serai diketuk.

Cara-cara menyediakannya.


Panaskan minyak. Tumis kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan bahan kisar sehingga naik bau dan garing.

Cara memasak daging atau ayam Malbari yang asal:
Masukkan sedikit minyak, tumiskan rempah empat sekawan kemudian masukkan ayam perap. Yang lain boleh follow step di bawah. Huhuhu


Masukkan ayam. Masukkan air asam jawa.  Kacau sedikit sehingga bahan tumis bersalut dengan ayam.


Masukkan air. Masukkan kicap manis. Kacau sehingga rata.


Masukkan serai yang diketuk dan tomato.


Ambil tudung periuk tutup kuali dan biarkan sehingga kuah mendidih dan pekat.



Agak-agak kuah dah pekat, buka tudung periuk Kacau sedikit. Rasakan keenakannya. Mmm.. Sedap.


Bolehlah tutup api.


Hidangkan dalam mangkuk hidang. Sedia untuk dinikmati.

Jemput makan..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan