Segar dan menyejukkan tekak..
Hidangan pencuci mulut atau desert ni paling mudah disediakan. Paling sedap apabila dimakan setelah disejukkan dalam peti sejuk.
KOKTEL BUAH-BUAHAN
Oleh Dapur Cempakasari
1 tin buah-buahan campuran, asing kan air dan buahnya
1- 2 bungkus sumi jeli
1 cawan coco de nata
1 tin susu cair @ susu sejat
2 tin air, sukat guna tin susu cair tadi
7 sudu besar gula
1/2 cawan tepung kastard di campur dengan 1/2 cawan air
1 sudu kecil esen vanilla
Secubit garam
Cara-cara menyediakannya
Jom.. Jom.. Kita buat sekarang. Kita masak kuah dia dulu.
1. Satukan susu cair, air, gula, esen vanilla dan sedikit garam di dalam periuk. Buka api. Biarkan ia mendidih sambil dikacau sekali sekala.
2. Bancuh tepung kastard dan air. Apabila kuah sudah mendidih, tuang ke dalam periuk tadi sambil dikacau.
3. Kuah dah jadi pekat sedikit. Tutup api. Tuang ke dalam bekas hidang. Sejukkan.
4. Bila sudah sejuk, masukkan buah campuran, nata de coco dan sumi jeli. Bubuh ais.
5. Siap untuk dinikmati. Yum yum..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan