Jumaat, 2 Ogos 2019

Cara buat water roux

Inginkan cara untuk melembutkan roti atau donat? Mari cuba bubuh water roux. Hasilnya memang mengujakan!




Mak Hencik dapati apabila dimasukkan water roux ni, tekstur donat menjadi lebih lembut walaupun tidak menggunakan bread softener.

Puasa hati? Ya. Memang puas hati.



WATER ROUX
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : FB

Bahan-bahan

50 gm tepung gandum
250 ml air

Cara-cara membuatnya.

Jom..



Di dalam kuali, masukkan air dan tepung gandum. Kacau sehingga sebati. Jangan sampai ada yang berketul tau.



Kemudian baharulah buka api dapur. Api perlahan sahaja. Kacau selalu.



Kacau sehingga pekat.



Sudah pekat, tutup api. Sejukkan sebentar.



Bila sudah sejuk, masukkan ke dalam bekas yang sesuai. Simpan dalam peti sejuk.

Apabila nak guna, biarkan ia pada suhu bilik. Jangka hayatnya pendek, 3 hari sahaja. Kalau ada perubahan warna, maka jangan lagi guna..

Itu sahaja. Sekian terima kasih. 😀😀😀

Tiada ulasan:

Catat Ulasan