Inginkan cara untuk melembutkan roti atau donat? Mari cuba bubuh water roux. Hasilnya memang mengujakan!
Mak Hencik dapati apabila dimasukkan water roux ni, tekstur donat menjadi lebih lembut walaupun tidak menggunakan bread softener.
Puasa hati? Ya. Memang puas hati.
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : FB
Bahan-bahan
50 gm tepung gandum
250 ml air
Cara-cara membuatnya.
Jom..
Di dalam kuali, masukkan air dan tepung gandum. Kacau sehingga sebati. Jangan sampai ada yang berketul tau.
Kemudian baharulah buka api dapur. Api perlahan sahaja. Kacau selalu.
Kacau sehingga pekat.
Sudah pekat, tutup api. Sejukkan sebentar.
Bila sudah sejuk, masukkan ke dalam bekas yang sesuai. Simpan dalam peti sejuk.
Apabila nak guna, biarkan ia pada suhu bilik. Jangka hayatnya pendek, 3 hari sahaja. Kalau ada perubahan warna, maka jangan lagi guna..
Itu sahaja. Sekian terima kasih. 😀😀😀
Tiada ulasan:
Catat Ulasan