Mmm.. Sedapnya.. Rasa coklat dan cheese bergabung dalam mulut. Mmm.. Sedapnya..
Resepi ni adalah menggunakan kaedah haba kering. Kalau nak guna kaedah haba lembap seperti mengukus pun boleh juga. Setiap kaedah ada keistimewaan tersendiri. Tapi hari ni kita bakar sama dia..
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : FB
Bahan-bahan brownies
250g mentega
1 cawan serbuk koko
3 biji telur
1 1/2 cawan gula halus
1 1/2 cawan tepung naik sendiri ( kalau takde guna 1 1/2 cawan tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder + 1 sudu kecil soda bikarbonat, ayak)
1/2 cawan susu sejat
1 sudu kecil esen vanila
Bahan-bahan cheese
250g cream cheese
3/4 cawan gula halus (kalau nak manis letak 1 cawan)
1 biji Telur
2 sudu besar tepung jagung
Cara-cara membuatnya
Mari kita membaking..
Langkah 1
Cairkan mentega dan serbuk koko dengan api perlahan.
Bila mentega dan serbuk coklat sudah sebati, tutup api. Ketepikan dulu.
Langkah 2
Di dalam bekas yang sesuai, masukkan telur, gula dan susu cair. Putar seketika. Tak perlu kembang tau.
Kemudian masukkan tepung. GΓΆdek guna whisk jer sampai rata.
Langkah 3
Masukkan campuran mentega dan coklat tadi. Kacau sehingga sebati.
Langkah 4
Panaskan oven 180°C selama 10 ninit.
Sapu mentega di dasar dan tepi loyang. Kemudian alas pula loyang 8x8 dengan kertas minyak. Tuang adunan brownies tadi.
Jangan lupa ambil satu sudu adunan brownies untuk dijadikan hiasan. Masukkan dalam piping bag. Ku guna plastik jer. Huhu
Langkah 5
Bakar dalam oven 180°C selama 25 minit atau ikut ragam oven masing-masing.
Langkah 6
Sediakan adunan cheese pula..
Dalam bekas, masukkan cheese, sebiji telur, 2 sudu besar tepung jagung dan 3/4 cawan gula halus.
Putar sehingga kembang.
Langkah 7
Keluarkan brownies dari oven sapukan adunan cheese ke atasnya. Sapu rata.
Langkah 8
Paipkan bancuhan coklat yang kita simpan tadi.
Menggunakan hujung sudu, gariskan di atas garisan coklat tadi. Atau korang lorek ikut kreativiti masing-masing. Mak Hencik tak berapa nak reti.. Lorek sesuka hati jer.. Seni tu. Ko tahu tak apa itu seni? Hahaha.
Bakar sekali lagi dalam oven pada suhu 180°C selama 15 minit atau sehingga masak.
Langkah 10
Bila masa dah cukup, cucuk tengah kek dengan pisau. Kalau ada kesan basah, kenalah bakar lagi. Kalau dah masak, pisau tu licin jer. Sejukkan dulu sebelum dikeluarkan dari acuan.
Alamak! Buruknya rupa ko wahai brownies. Sedap ke tidak ni? Hihihi
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan