Masakan Ringkas. Resepi Mudah. Rasa yang pasti Sedap. Berkongsi menu harian yang lazat dengan langkah bergambar.
Ahad, 8 Oktober 2023
Resepi Tepung Kapur yang sangat mudah
Sabtu, 26 Ogos 2023
Kuih Kaswi Yang sedap dan mudah
Bancuh-bancuh, tapis, kukus dan tinggal 30 minit.. Dah siap!
Masa makan semasa jamuan hari tu, rasa sedap sangat kuih ni. Betullah kata orang, benda yang percuma.. ada orang tolong buatkan.. memang sedap! Hihihi.
Bila dah lapang hari ni, gigihla Mak Hencik mencari resepi. Ternyata resepi mudah dibuat. Sekali buat, terus jadi. Cumanya resepi asal Che Nim takde kicap, tapi resepi ni Mak Hencik tambah kicap untuk menggelapkan warna dan menaikka rasa lemak kottt. Hihihi
RESEPI KUIH KASWI YANG SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
Bahan A
2 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula
1 helai daun pandan - dicarik dan disimpul
Bahan B
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
3 cawan air
2 sudu besar air kapur
2 sudu besar kicap manis
Sedikit garam
Bahan C
Kelapa parut putih
Sedikit garam
- Gaul rata
Cara-cara membuatnya
Jom.. jom kita mulakan..
Isnin, 14 Ogos 2023
Petua Telur Rebus Kulit Licin
Petua nak telur rebus cantik.
Sumber: Facebook Berkongsi Kuih Muih dan Masakan
Cara-cara:
Masukkan 1/2 sudu besar garam halus dalam air rebusan.
Api sederhana kecil. Selepas air mendidih baru masukkan telur ya.
Hasilnya kulit telur tidak retak dan nak kupas pun senang.
Cubalah.
Petua ini, penulis asal dapat lama dah dari Makcik yang berniaga di kedai makan. Terima kasih ya Makcik.
Sabtu, 29 April 2023
Petua defrost Daging dengan cepat.
ALAMAK TETAMU DATANG MENGEJUT!
Daging pula masih beku, macam mana ni??
Saya cuma nak bagi tip..harap dapat membantu semua.
Masa raya ni kadang ada tetamu yang datang mengejut. Nak masak.. daging masih keras dalam freezer..nak defrost ambil masa jugak kan? Di sini saya bagi tip macam mana nak defrost dengan kadar segera.
Letakkan daging tu di atas dulang besi (jangan buang plastiknya) tindih dengan periuk yang berisi air biasa(jgn isi air panas). InshaAllah..dalam masa tak sampai setengah jam daging tu akan lembut balik. Cubalah..
.
Kredit: Sharifah Nor Hj Abdullah
Ahad, 9 April 2023
Kuih Siput Empat Langkah yang mudah
Makan satu nak lagi. Makan sebalang nak lagi sebalang!
Selasa, 31 Mei 2022
Tips Simpan Udang Sentiasa Segar
Susah hati betul kalau nak simpan Udang. Beli mahal-mahal, bila nak masak jadi tak segar pula.
Jom.. ikut petua yang dikongsikan ini!
Bos Saya Bg Petua..
Kalau Nak Simpan Udang Tahan Lama & Fresh Isinya..Taburkan Gula Sebelum Simpan Dlm Peti Ais..Sya Ikut Petua Nie Dr Dulu..
Mmg Betul..Isi Udang Tak Lembik2 & Lembut..
Korang Kalau Nak Cuba..Boleh Cuba..
Credit : Zai Norizah
Sabtu, 30 April 2022
Petua dan tips masakan
Macam-macam petua ada ni..
PETUA DAN TIPS MASAKAN
1. Elak Pedih Mata Kupas Bawang Merah
Rendam bawang dalam air garam 5-10 minit lepas tu dah boleh membawang tanpa rasa sedih.
2. Elak Ikan Goreng Melekat Di Kuali
Panaskan minyak, goreng 2,3 keping asam keping then baru goreng ikan like a boss tak payah pakai helmet sebab minyak juga takkan terpercik.
3. Warna Sambal Cantik
Nak sambal merah sedap cantik, masak lada lama + gunakan gula merah.
4. Buat Rendang
Nak buat rendang gunakan bawang kecil dari bawang besar, sebab bawang besar boleh buat makanan cepat basi.
5. Kurangkan Masin Makanan
Kalau masak tapi masakan tu terlalu masin sebab terlebih garam, cara nak kurang kan rasa masin tu letak lah kentang sampai masak, rasa akan kurang masinnya.. tak caya cuba lah.
6. Tomato Kekal Segar
Nak simpan tomato supaya tomato tak cepat busuk/lembik, simpan dalam bekas bertutup jangan basuh tomato tu. Nak masak baru basuh.
7. Daging Cepat Empuk
Daging nak cepat empuk, rebus sekali sudu kecil dalam rebusan, bukan sudu
8. Timun Rangup
Merangupkan timun untuk buat jelatah timun, potong siap-siap timun tu, rendam dalam air kapur sirih, lepas tu bilas. Kesannya timun rangup walaupun berejam simpan, selalu mak buat sebab menu nasi minyak ada jelatah timun.
9. Elak Nasi Cepat Basi
Nak elak nasi cepat basi, cuci beras bersih-bersih, masak masak nasi letak 2,3 cubit garam. Nasi boleh tahan lama, satu lagi nak elak nasi mentah renjis kan air garam atas nasi tu, balik-balik kan nasi tu dan tutup sampai berwap.
10. Taugeh Kekal Segar
Nak simpan taugeh untuk kekalkan segar, rendam dalam air garam simpan dalam peti ais.
11. Mudah Kupas Telur Rebus
Selepas rebus sejuk kan dulu telur, rendam dalam ais batu, nak kupas kulit telur semudah abc.
12. Ayam Goreng Sedap
Nak dapatkan ayam goreng yang sedap, tumbuk lumat 2,3 ulas bawang putih untuk setengah ekor ayam, lumur garam dan kunyit.Masak sampai garing, ayam goreng lebih sedap/garing.
13. Ayam Goreng Rangup
Nak merangup kan ayam goreng hendak lah mengoreng ayam dengan perah sebiji asam limau nipis ke dalam minyak, melompat lah sekejap kemudian masukkan ayam.
14. Nasi Lemak Cepat Masak
Nak nasi lemak cepat masak, masukkan sebatang garpu atau sudu ke dalam periuk nasi yang bakal di masak. Biarkan di dalam beras sehingga nasi masak. InsyaAllah nasi lemak cepat dimasak.
15. Tahu Tahan Lama
Nak simpan tahu supaya tahan lama, rendam tahu dalam air panas sampai dah sejuk, lepas tu baru boleh simpan dalam peti ais, simpan berhari-hari masih elok lagi tahu tu.
16. Pekatkan Kuah Sup
Kadang-kadang terbubuh banyak air sehingga sup menjadi cair. Nak memekatkan sup mak masukkan sedikit kentang rebus yang dilecek, sup lebih sedap/pekat tau.
17. Mata Pisau Blender Kekal Tajam
Kisarkan garam biasa di dalam blender sehingga beberapa minit. Buat setiap bulan. Mata pisau blender akan kekal tajam, tak yah beli baru ye
Selamat mencuba