Ahad, 8 Oktober 2023

Resepi Tepung Kapur yang sangat mudah

Tepung Kapur ialah sejenis kuih tradisi yang sangat mudah untuk dibuat. Rasanya pula sedap. Tidak rugi untuk mencuba membuatnya.


Apa beza antara kuih Tepung Kapur Dan Kuih Kaswi? Ada beza ke tidak? 

Ada beza  Kuih Kaswi dibuat dari tepung gandum dan tepung ubi kayu. Manakala Tepung kapur pula diperbuat dari tepung gandum sahaja.  

Ada lagi perbezaan lain?

Tiada. Tiada lagi perbezaan lain. Selain dari tepung yang digunakan, bahan-bahan yang lain adalah sama.

Jadi, jika nak buat kuih kaswi, tiba-tiba baru perasan tepung ubi dah habis, maka buatlah kuih Tepung Kapur. (Macam saya hari ni lerrr.. hihihi)

Lagi satu, jika suka rasa yang lembut, pilihlah kuih Tepung Kapur. Sebaliknya jika suka kuih yang kenyal-kenyal sikit, pilihlah Kuih Kaswi.

Jom kita ke dapur.


RESEPI KUIH TEPUNG KAPUR

Bahan-bahan

Bahan A

1 cawan gula
1 cawan gula merah
2 cawan air
1 helai daun pandan, disimpul

Semua bahan dimasak sehingga gula hancur. Tapis dan sejukkan.

Bahan B

3 cawan tepung gandum
3 cawan air
2 sudu besar kicap 
2 sudu besar air kapur

Semua bahan B dicampur sehingga sebati. Ketepikan.

Bahan C

1 cawan kelapa parut putih
Sedikit garam

Bahan di atas dicampur dan dikukus sebentar. Ketepikan

Cara-cara membuatnya 


1. Masak bahan A iaitu 2 cawan air, 1 cawan gula, satu cawan gula merah dan daun pandan yang disimpul sehingga hancur. Sejukkan.


2. Sediakan bekas. Masukkan 3 cawan tepung gandum.


3. Tapiskan bahan A yang telah sejuk tadi.


4. Masukkan 3 cawan air, 2 sudu besar air kapur dan 2 sudu besar kicap.

5. Gaul sehingga rata.

6. Ambil acuan yang sesuai. Mak Hencik guna loyang 10"x3"x3". Sapu dengan minyak masak kemudian alas dengan plastik.
(Cadangan lain saiz loyang ialah 10"x10")


7. Tuang dalam loyang.


8. Kukus selama 40 minit. 

9. Bila sudah masak, sejukkan dahulu.

10. Kukus kelapa parut putih yang telah dicampur dengan sedikit garam selamat 5 minit.


11. Bila kuih sudah sejuk,  keluarkan dari loyang.

12. Potong ikut suka kita. Kikiki

13. Salut dengan kelapa parut putih yang telah dikukus tadi.


14. Siap untuk dimakan. Sebelah tu tangkap gambar dulu. Hihihi

15. Jemput makan sahabat semua. Bismillah..

Sabtu, 26 Ogos 2023

Kuih Kaswi Yang sedap dan mudah

 Bancuh-bancuh, tapis, kukus dan tinggal 30 minit.. Dah siap!

Masa makan semasa jamuan hari tu, rasa sedap sangat kuih ni. Betullah kata orang, benda yang percuma.. ada orang tolong buatkan.. memang sedap! Hihihi.

Bila dah lapang hari ni, gigihla Mak Hencik mencari resepi. Ternyata resepi mudah dibuat. Sekali buat, terus jadi. Cumanya resepi asal Che Nim takde kicap, tapi resepi ni Mak Hencik tambah kicap untuk menggelapkan warna dan menaikka  rasa lemak kottt. Hihihi


RESEPI KUIH KASWI YANG SEDAP

Oleh Dapur Cempakasari 


Bahan-bahan

Bahan A

2 cawan air

1 cawan gula merah

1 cawan gula

1 helai daun pandan - dicarik dan disimpul


Bahan B

2 cawan tepung gandum

1 cawan tepung ubi

3 cawan air

2 sudu besar air kapur

2 sudu besar kicap manis

Sedikit garam


Bahan C 

Kelapa parut putih 

Sedikit garam

- Gaul rata 


Cara-cara membuatnya

Jom.. jom kita mulakan..



,🍰 Kesemua bahan A iaitu air, gula merah dan gula dimasak sehingga gula hancur. Jangan lupa masukkan daun pandan supaya kuih berbau wangi.

🍰 Dah hancur segala, sejukkan kemudian tapis ke dalam sebuah bekas.


🍰 Masukkan semua bahan B iaitu tepung gandum, tepung ubi, air, kicap, air kapur dan garam. 


🍰 Kacau sehingga rata dan tidak berbintil.


🍰 Tapiskan adunan.


🍰 Sediakan loyang. Sapu dengan sedikit minyak.

🍰 Tuang adunan ke dalam loyang.

🍰 Cadangan saiz  loyang ialah 8'X8' atau 9'X9'


🍰 Kukus selama 30 ke 40 minit, atau sehingga kuih masak.

🍰 Boleh cucuk bahagian tengah kuih dengan lidi atau pencucuk kek tu (entah apa laa orang panggil benda alah tu). Kalau dah licin tu maksudnya dah masak. Kalau belum masak, jawabnya kena sambung kukus semula.


🍰 Bila dah masak, keluarkan dari loyang. Wajib sejukkan dahulu sebelum dipotong.

🍰Kalau nak makan pagi sebagai sarapan, malam dah boleh buat. Pastu sejukkan.


🍰Lepas tu kukus pula kelapa parut putih yang dicampur dengan sedikit garam. Kukus dalam 10 minit supaya kelapa tahan lama dan lambat basi.


🍰Ni kuih yang dah sejuk. Bolehlah potong ikut citarasa masing-masing.


🍰 Lepas tu, salutlah dengan kelapa parut tadi.


🍰Hidangkan dan bolehlah dimakan.

🍰 Mmm.. sedapnya. Jemput makan sahabat semua..

🍰 Bismillah..

Isnin, 14 Ogos 2023

Petua Telur Rebus Kulit Licin

Petua nak telur rebus cantik.

Sumber: Facebook Berkongsi Kuih Muih dan Masakan


Cara-cara:

Masukkan 1/2 sudu besar garam halus dalam air rebusan.

Api sederhana kecil. Selepas air mendidih baru masukkan telur ya. 

Hasilnya kulit telur tidak retak dan nak kupas pun senang.

Cubalah.



Petua ini, penulis asal dapat lama dah dari Makcik yang berniaga di kedai makan. Terima kasih ya Makcik.

Sabtu, 29 April 2023

Petua defrost Daging dengan cepat.

 ALAMAK TETAMU DATANG MENGEJUT!


Daging pula masih beku, macam mana ni??

Saya cuma nak bagi tip..harap dapat membantu semua.

Masa raya ni kadang ada tetamu yang datang mengejut. Nak masak.. daging masih keras dalam freezer..nak defrost ambil masa jugak kan? Di sini saya bagi tip macam mana nak defrost dengan kadar segera.

Letakkan daging tu di atas dulang besi (jangan buang plastiknya) tindih dengan periuk yang berisi air biasa(jgn isi air panas). InshaAllah..dalam masa tak sampai setengah jam daging tu akan lembut balik. Cubalah..

.

Kredit: Sharifah Nor Hj Abdullah

Ahad, 9 April 2023

Kuih Siput Empat Langkah yang mudah

 Makan satu nak lagi. Makan sebalang nak lagi sebalang!

Kuih siput ni mempunyai peminat tersendiri, iaitu kaki suka mengunyah. Jadi, sangat sesuaila dibuat mengunyah semasa tengok tv, semasa bersembang bersama keluarga dan termasuklah juga dihidangkan  semasa perayaan.


RESEPI KUIH SIPUT YANG MUDAH
Sumber resepi: Suisan Aliezsha via FB

Bahan-bahan

1 kg tepung gandum
1 cawan marjerin
1/2 cawan gula
1 sudu kecik garam
1 sudu besar serbuk perasa maggi
1 biji telur
1 1/2 cawan santan - kalau tak cukup tambah air sikit-sikit
3 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu besar jintan manis - ditumbuk halus
1 sudu besar jintan putih - ditumbuk halus
Sedikit daun kari dihiris halus, jika suka

Daun kari secukupnya untuk menggoreng
Minyak masak secukupnya 


Cara-cara menyediakannya.

Jom..


Langkah 1

🎁Dalam sebuah bekas, masukkan tepung gandum, marjerin, telur, serbuk kari, gula, garam, serbuk perasa Maggi, jintan putih dan jintan manis yang ditumbuk serta air 

🎁Gaul sehingga rata. Jika santan tidak mencukupi, tambahlah air sedikit demi sedikit.


Langkah 2

🎁Uli sehingga membentuk adunan yang tidak melekat di tangan.


🎁Sediakan acuan kuih siput dan satu dulang. 

🎁Tabur dulang dengan sedikit tepung gandum supaya kuih siput tidak melekat di bekas.


Langkah 3

🎁Mulakan membentuk kuih siput. Time ni, ya Allah.. rasa macam bercinta😂😂😂













🎁 Selepas selesai satu lapisan kuih siput, tabur pula sedikit tepung gandum. Tujuannya supaya nak elakkan melekat antara satu sama lain.


🎁Teruskan membentuk kuih siput sehingga habis adunan.

🎁Tapi jangan lupa, selepas habis satu lapisan kuih siput, tabur dengan sedikit tepung gandum.


Langkah 4

🎁Panaskan minyak yang banyak, masukkan kuih siput dan sedikit daun kari.

🎁Kacau sekali-sekala


🎁Bila sudah kekuningan, angkat dan toskan minyak.


🎁Nak bagi cepat sejuk, tabur atas dulang pula.


🎁Ulangi sampai habis.


🎁Beginilah hasilnya. Dah sejuk sedikit bolehlah kita simpan di dalam balang kedap udara.

🎁Pastu bolehlah makan. 😊😊😊

Selasa, 31 Mei 2022

Tips Simpan Udang Sentiasa Segar

 Susah hati betul kalau nak simpan Udang. Beli mahal-mahal, bila nak masak jadi tak segar pula.

Jom.. ikut petua yang dikongsikan ini!


               Gambar ihsan Zai Norizah


Bos Saya Bg Petua..

Kalau Nak Simpan Udang Tahan Lama & Fresh Isinya..Taburkan Gula Sebelum Simpan Dlm Peti Ais..Sya Ikut Petua Nie Dr Dulu..

Mmg Betul..Isi Udang Tak Lembik2 & Lembut..

Korang Kalau Nak Cuba..Boleh Cuba..


Credit : Zai Norizah

Sabtu, 30 April 2022

Petua dan tips masakan

 Macam-macam petua ada ni..

PETUA DAN TIPS MASAKAN 

1. Elak Pedih Mata Kupas Bawang Merah  

Rendam bawang dalam air garam 5-10 minit lepas tu dah boleh membawang tanpa rasa sedih. 

 

2. Elak Ikan Goreng Melekat Di Kuali  

Panaskan minyak, goreng 2,3 keping asam keping then baru goreng ikan like a boss tak payah pakai helmet sebab minyak juga takkan terpercik.  

 

3. Warna Sambal Cantik  

Nak sambal merah sedap cantik, masak lada lama + gunakan gula merah. 

 

4. Buat Rendang  

Nak buat rendang gunakan bawang kecil dari bawang besar, sebab bawang besar boleh buat makanan cepat basi. 

 

5. Kurangkan Masin Makanan  

Kalau masak tapi masakan tu terlalu masin sebab terlebih garam, cara nak kurang kan rasa masin tu letak lah kentang sampai masak, rasa akan kurang masinnya.. tak caya cuba lah.  

 

6. Tomato Kekal Segar  

Nak simpan tomato supaya tomato tak cepat busuk/lembik, simpan dalam bekas bertutup jangan basuh tomato tu. Nak masak baru basuh. 

 

7. Daging Cepat Empuk  

Daging nak cepat empuk, rebus sekali sudu kecil dalam rebusan, bukan sudu 

 

8. Timun Rangup  

Merangupkan timun untuk buat jelatah timun, potong siap-siap timun tu, rendam dalam air kapur sirih, lepas tu bilas. Kesannya timun rangup walaupun berejam simpan, selalu mak buat sebab menu nasi minyak ada jelatah timun.  

 

9. Elak Nasi Cepat Basi  

Nak elak nasi cepat basi, cuci beras bersih-bersih, masak masak nasi letak 2,3 cubit garam. Nasi boleh tahan lama, satu lagi nak elak nasi mentah renjis kan air garam atas nasi tu, balik-balik kan nasi tu dan tutup sampai berwap. 

 

10. Taugeh Kekal Segar  

Nak simpan taugeh untuk kekalkan segar, rendam dalam air garam simpan dalam peti ais. 

 

11. Mudah Kupas Telur Rebus  

Selepas rebus sejuk kan dulu telur, rendam dalam ais batu, nak kupas kulit telur semudah abc. 

 

12. Ayam Goreng Sedap  

Nak dapatkan ayam goreng yang sedap, tumbuk lumat 2,3 ulas bawang putih untuk setengah ekor ayam, lumur garam dan kunyit.Masak sampai garing, ayam goreng lebih sedap/garing. 

 

13. Ayam Goreng Rangup  

Nak merangup kan ayam goreng hendak lah mengoreng ayam dengan perah sebiji asam limau nipis ke dalam minyak, melompat lah sekejap kemudian masukkan ayam.  

 

14. Nasi Lemak Cepat Masak  

Nak nasi lemak cepat masak, masukkan sebatang garpu atau sudu ke dalam periuk nasi yang bakal di masak. Biarkan di dalam beras sehingga nasi masak. InsyaAllah nasi lemak cepat dimasak. 

 

15. Tahu Tahan Lama  

Nak simpan tahu supaya tahan lama, rendam tahu dalam air panas sampai dah sejuk, lepas tu baru boleh simpan dalam peti ais, simpan berhari-hari masih elok lagi tahu tu.  

 

16. Pekatkan Kuah Sup  

Kadang-kadang terbubuh banyak air sehingga sup menjadi cair. Nak memekatkan sup mak masukkan sedikit kentang rebus yang dilecek, sup lebih sedap/pekat tau. 

 

17. Mata Pisau Blender Kekal Tajam  

Kisarkan garam biasa di dalam blender sehingga beberapa minit. Buat setiap bulan. Mata pisau blender akan kekal tajam, tak yah beli baru ye 


Selamat mencuba