Ahad, 8 Oktober 2023

Resepi Tepung Kapur yang sangat mudah

Tepung Kapur ialah sejenis kuih tradisi yang sangat mudah untuk dibuat. Rasanya pula sedap. Tidak rugi untuk mencuba membuatnya.


Apa beza antara kuih Tepung Kapur Dan Kuih Kaswi? Ada beza ke tidak? 

Ada beza  Kuih Kaswi dibuat dari tepung gandum dan tepung ubi kayu. Manakala Tepung kapur pula diperbuat dari tepung gandum sahaja.  

Ada lagi perbezaan lain?

Tiada. Tiada lagi perbezaan lain. Selain dari tepung yang digunakan, bahan-bahan yang lain adalah sama.

Jadi, jika nak buat kuih kaswi, tiba-tiba baru perasan tepung ubi dah habis, maka buatlah kuih Tepung Kapur. (Macam saya hari ni lerrr.. hihihi)

Lagi satu, jika suka rasa yang lembut, pilihlah kuih Tepung Kapur. Sebaliknya jika suka kuih yang kenyal-kenyal sikit, pilihlah Kuih Kaswi.

Jom kita ke dapur.


RESEPI KUIH TEPUNG KAPUR

Bahan-bahan

Bahan A

1 cawan gula
1 cawan gula merah
2 cawan air
1 helai daun pandan, disimpul

Semua bahan dimasak sehingga gula hancur. Tapis dan sejukkan.

Bahan B

3 cawan tepung gandum
3 cawan air
2 sudu besar kicap 
2 sudu besar air kapur

Semua bahan B dicampur sehingga sebati. Ketepikan.

Bahan C

1 cawan kelapa parut putih
Sedikit garam

Bahan di atas dicampur dan dikukus sebentar. Ketepikan

Cara-cara membuatnya 


1. Masak bahan A iaitu 2 cawan air, 1 cawan gula, satu cawan gula merah dan daun pandan yang disimpul sehingga hancur. Sejukkan.


2. Sediakan bekas. Masukkan 3 cawan tepung gandum.


3. Tapiskan bahan A yang telah sejuk tadi.


4. Masukkan 3 cawan air, 2 sudu besar air kapur dan 2 sudu besar kicap.

5. Gaul sehingga rata.

6. Ambil acuan yang sesuai. Mak Hencik guna loyang 10"x3"x3". Sapu dengan minyak masak kemudian alas dengan plastik.
(Cadangan lain saiz loyang ialah 10"x10")


7. Tuang dalam loyang.


8. Kukus selama 40 minit. 

9. Bila sudah masak, sejukkan dahulu.

10. Kukus kelapa parut putih yang telah dicampur dengan sedikit garam selamat 5 minit.


11. Bila kuih sudah sejuk,  keluarkan dari loyang.

12. Potong ikut suka kita. Kikiki

13. Salut dengan kelapa parut putih yang telah dikukus tadi.


14. Siap untuk dimakan. Sebelah tu tangkap gambar dulu. Hihihi

15. Jemput makan sahabat semua. Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan