Ahad, 19 September 2021

Rojak Pasembur

Petang-petang macam ni mulalah terasa nak makan rojak pasembur.  Sangat sedap jika ada ais kacang. 


RESEPI ROJAK PASEMBUR
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan Kuah

💙1 biji bawang merah besar
💙5 ulas bawang putih
💙2 hiris halia
💙5 tangkai cili kering, dipotong, buang bijik dan gunting kasar. Jika nak pedas, tambah cili kering
Bahan bertanda 💙 digoreng dan toskan minyak

❤️1/2 cawan udang kertas
❤️1 potong sebesar ibu jari sotong kembang
Bahan bertanda ❤️ digoreng dan ditoskan minyak

4 cawan air
1 cawan kacang tanah tumbuk
5 keping biskut Marie, direndam dengan air sehingga hancur. 
1/2 cawan atau secukupnya asam jawa
2 biji ubi keledek, direbus
1/2 cawan gula merah
Garam dan gula secukupnya

Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan pasembur

Telur rebus
Kentang rebus
Cucur udang
Cucur kelapa
Tauhu goreng

Timun disagat
Sengkuang disangat
Tauge dicelur


Cara-cara membuat kuah rojak pasembur

Jom..buat persiapan bahan dahulu. 

Sebaiknya, sebelum buat kuah bancuh adunan cucur udang dan cucur kelapa dahulu.

Lepas tu rebus keledek dan ubi kentang serta telur. 

Dalam dok merebus ubi bagai tu bolehlah goreng tauhu dan bahan-bahan yang perlu digoreng. Hi3. Ni cadangan jer..😝😝


Ubi keledek direbus, kemudian kisar dengan sedikit air. Ketepikan


Cili kering, bawang merah besar, bawang putih dan halia digoreng dengan minyak. Bila sudah garing angkat dan toskan.

Lepas tu kisar semua bahan tersebut sehingga lumat. Ketepikan.

Udang kertas dan sotong kembang juga digoreng dengan minyak. Dah garing angkat dan toskan.

Lepas tu kisar sehingga lumat bersama s cawan air. Asingkan 1/4 cawan untuk dibuat cucur udang  Ketepikan.

Cara masak kuah pasembur.


💙Dalam periuk, masukkan 4 cawan air, ubi keledek kisar, cili kering-bawang kisar dan udang serta sotong kisar.

💙 Masukkan juga garam, gula, gula merah dan air asam jawa 

💙 Biarkan sehingga mendidih.


❤️Bila mendidih masukkan biskut Marie yang telah hancur direndam air tadi. Kalau tak hancur, kena blend dulu sampai hancur supaya tekstur kuah jadi licin dan cantik.

❤️Masukkan juga kacang tanah kisar.

❤️Biarkan mendidih seketika.


💙Bila rasanya dah sempurna, bolehlah tutup api dan angkat 

💙Rasa kuah rojak pasembur yang sedap mestilah seimbang dari segi rasa masam, masin, manis dan pedasnya.  Sesuaikanlah ikut citarasa.

💙Dah masak kuah, bolehlah tutup api. Ketepikan 

Cara buat cucur udang 

Bahan-bahannya

1 1/2 cawan tepung gandum

1 1/2 cawan air (termasuk 1/4 cawan air udang dan sotong kisar tadi)

1 sudu kecil yis

Sedikit garam


❤️Semua bahan dibancuh dan tutup dengan kain.  Perap lebih kurang 20-30 minit sebelum digoreng.

Cara buat cucur kelapa.

1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 cawan kelapa parut putih
Sedikit garam


💙Semua bahan dibancuh, diperap 20 minit sebelum digoreng.


💙Cucur kelapa yang rasanya lemak-lemak masin.

💙Potong kasar untuk dihidangkan.


❤️Cucur udang yang kembung menawan.

❤️Potong kasar sebelum dihidangkan.


🎉Sagat timun dan sengkuang. Tauge dicelur sekejap.


🎉Telur rebus dibelah dua
🎉Ubi kentang rebus dikupang kulit dan digoreng sebentar kemudian dipotong dadu.
🎉Tauhu digoreng dan dipotong
🎉Cucur kelapa dpotong
🎉Cucur udang dipotong


🎉 Masukkan setiap bahan sikit-sikit ke dalam pinggan, lepas tu curahkan kuah rojak. Siap untuk dimakan.

🎉 Bismillah

Ahad, 29 Ogos 2021

Cara buat laksa beras

Teringin nak makan laksa lemak. Laksa lemak sedap dimakan dengan laksa beras. Mari la kita cuba buat sendiri..


RESEPI LAKSA BERAS
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : Majalah RASA

Bahan-bahannya

2 cawan tepung beras (Mak Hencik guna cap Teratai)
1 sudu besar tepung gandum (tak menimbun)
2 sudu kecil minyak masak 
1 1/2 air panas mendidih (atau secukupnya)
Sedikit minyak untuk disapu pada loyang pengukus

Acuan tu Mak Hencik guna acuan muruku.

Cara-cara membuatnya.

Jom..jom.. jom kita cuba membuatnya.


🌸Panaskan air lebih dari 1 cawan setengah, nanti sukat jer 1 cawan setengah untuk digunakan.

🌸Tunggu sehingga mendidih.


🌸Dalam sebuah bekas, masukkan 2 cawan tepung beras, 2 sudu kecil minyak masak dan 1 sudu besar tepung gandum. 


🌸Air dah mendidih ni


🌸Ambil air dan masukkan ke dalam bekas tepung tadi.


🌸Tuang sikit-sikit air panas mendidih tu sambil dikacau dengan senduk kayu, atau apa-apa senduklah asalkan bukan dengan tangan.


🌸Dah jadi adunan dah tu. Dah sejuk sikit tu bolehlah guna tangan.


🌸Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian. Agak2 muat acuan muruku tu.


🌸Sapu loyang pengukus dengan sedikit minyak masak supaya laksa tak melekat.


🌸Kirai laksa di dalam loyang pengukus. Kirai semua sekali ya semua adunan tadi.


🌸Ni dah siap laksanya, tapi belum masak lagi. Kena kukus dulu.


🌸Letak loyang pengukus atas periuk kukus dan tutup pengukus. Kukuslah selama 15 ke 20 minit. (Habislaaa piuk rice cooker kuuu.. ha3)


🌸Bila laksa dah berubah warna, dah nampak jernih, tutup api kukusan.


🌸Angkat laksa bersama periuk kukus dan lalukan bawah air paip.


🌸Sediakan bekas yang mengandungi air (air paip jer Mak Hencik guna), keluarkan laksa dari loyang pengukus tadi.

Biarkan laksa sejuk dalam air tu, kemudian bolehlah dicerai,-ceraikan urat laksa tersebut.


🌸Selepas tu tapiskan air dan sedia dimakan. 

🌸Nak makan laksa apa ya.. Haaa.. boleh belaka... Laksa utara boleh, laksa  kelantan boleh, laksa Terengganu pun boleh.. laksa apa lagi...


🌸Ni laksa Kelantan. 


🌸Ni pulak laksa Penang.

🌸Jemput makan semua..

🌸Bismillah..


Jumaat, 13 Ogos 2021

Belebak Ubi

 Belebak ubi nama diberi, rasa sekali pasti nak makan lagi, berkali-kali!

Kalau sebut ubi stello, hanya sedikit sahaja yang kenal tapi kalau sebut ubi keledek, pasti semua orang kenal. Hakikatnya, ia merujuk kepada benda yang sama iaitu sweet potato. 😁😁😁

Kalau ada ubi keledek, tak tau nak buat apa bolehlah kita buat kuih traditional ni.

Nak cuter jugak, masa dok tengah mengacau bancuhan dalam kuali, tiba-tiba  lampu padam. Alamak! Elektrik terputus. Tapi dah alang-alang buat, Mak Hencik sambung sampai habis. 


RESEPI BELEBAK UBI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahannya

3 ketul ubi keledek - dikupas kulit, dipotong jejari kemudian direbus hingga empuk dengan sedikit garam.
2 cawan tepung beras 
4 cawan Santan pekat 
1 cawan gula (suka manis tambah lagi)
Secubit garam
1 biji pisang - lenyek
3 titis esen pisang 
Daun pisang secukupnya


Cara-cara membuatnya

Jom kita ke dapur..


✅Jejari ubi kayu direbus hingga empuk dengan sehelai daun pandan disimpul dan sedikit garam.

✅ Ubi keledek tu nak berlainan kaler pun boleh. Kalau letak ubi jepun lagi sedap.


✅Pisang dilenyek. Boleh guna apa-apa jenis pisang pun.

✅Kalau tak nak letak ni pun takpe.


Jom kita mulakan..


✅ Dalam kuali, masukkan santan, tepung beras, gula, garam dan pisang lenyek. Kacau rata sehingga tepung beras bercampur sebati dengan santan. Masukkan juga beberapa titis esen pisang. Lepas tu baharulah buka api.


✅ Kacau selalu sehingga gula hancur dan bancuhan menjadi pekat.


✅ Bila bancuhan dah jadi macam kat atas, tutup api.


✅ Masukkan jejari ubi keledek yang ditoskan air tadi ke dalam kuali adunan.


✅ Gaul rata. Ketepikan.


✅ Sediakan daun pisang. Layur dahulu di atas api gas. Layur tu maksudnya lalukan di atas api supaya jadi layu. Bila daun pisang layu, bila kita membungkus, ia tak pecah. Tapi kalau ada daun pisang  gegala, pisang ni tak payah dilayur sebab ia sejenis daun pisang yang tak pecah apabila digunakan untuk membungkus.

✅ Potong daun pisang sebesar tapak tangan.

✅ By the time daun pisang siap, adunan ubi keledek tu dah sejuk, maka bolehlah kita mulakan proses membungkus.


✅ Bentang daun pisang, letakkan 2 sudu dan lipat. Biar terdedah sikit kat bahagian atas tu.


✅ Susun dalam pengukus.


✅Kukus selama 10  ke 15 minit.


✅. Dah masak dah. Tutup api  Biarkan sejuk sedikit sebelum dihidangkan.


✅ Dah siap.. jemput makan kawan-kawan.

✅ Bismillah..


Rabu, 11 Ogos 2021

Cara simpan kerisik, mudah untuk masak

Nampak macam coklat ke?  Oh tidak! Ini ialah kerisik.  


Selalunya kita beli kerisik dalam plastik dan buat stok untuk disimpan. Bila nak guna, baharulah kita keluarkan dari peti sejuk. 

Masalahnya bermula apabila kita nak masak masakan menggunakan kerisik contohnya rendang, tetapi kita lupa keluarkan awal dari peti sejuk. Terkial-kiallah kita korek guna sudu, ketuk guna alu lesung atau cuba potong guna pisau untuk mengambil kerisik sebab masih beku lagi.

Nak mengatasi masalah tersebut, jom cuba  simpan  cara begini 👇👇

🌸 Ni la rupa kerisik yang Mak Hencik beli kat pasar basah. Biasanya kalau beli yang rupa begini, fresh lagi jadi bolehlah disimpan lama.


🌸Ambik sudu dan masukkan kerisik ke dalam bekas buat ais.

🌸Dah habis masukkan kerisik ke dalam bekas ais, tekan sikit supaya ia mampat. Tekan jer guna belakang sudu.

🌸Lepas tu masukkan ke dalam peti sejuk beku. Tunggu dalam 3 ke 4 jam atau sehingga kerisik menjadi beku.


🌸Bila dah beku, keluarkan dari peti sejuk dan keluarkan dari bekas ais.

🌸 Masukkan dalam bekas dan bolehlah disimpan dalam peti sejuk biasa sahaja.

🌸Bila nak masak, ambik sahajalah seketul atau sebanyak jumlah yang diperlukan. 

🌸Mudah kan?