Sabtu, 8 Jun 2019

Cara buat laksam yang sangat mudah

Laksam yang sangat enak dimakan dengan kuah lemak putih. Perghhh..!


Resepi ini Mak Hencik simpan lamaaaaaa sangat. Sehinggakan penyumbang resepi pun sudah tak tahu siapa. Anyway, syukran kepada penyumbang resepi ni.. Ia memang menjadi dengan jaya sekali.



Resepi Laksam
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil tepung ubi (Mak Hencik tak letak sebab tak ada stok. He he)
4 cawan air suam
Secubit garam
Sedikit minyak masak untuk disapu pada loyang

Cara-cara membuatnya

Jom.. Jom.. Jom..



Mula-mula sekali campur semua bahan dan gaul sebati.



Perap sekejap, dalam 30 minit. Biar ajee gitu ya. Tapi tutup la.



Sementara tu, sediakan loyang untuk mengukus laksam. Dulu-dulu mak selalu guna tudung periuk. Tapi sekarang Mak Hencik guna loyang buat kek jer senang. So uols boleh guna jer laa mana-mana loyang yang sesuai.

Sapu minyak dulu supaya laksam mudah dikeluarkan nanti.



Letak loyang dalam pengukus dan biarkan sekejap supaya loyang panas sikit.



Tuang dua senduk rata atau sehingga menutup dasar loyang.



Kukus sampai masak. Mak Hencik letak timer 10 minit sahaja.



Bila sudah menggelembung gitu πŸ‘†πŸ‘†tandanya sudah masaklah dia.



Keluarkan dari pengukus dan terus digulung.



Inilah hasil masak laksam hari ni. Dapat 5 gulung.

Laksam ni dimakan dengan kuah lemak putih. Jom masak kuah pula yang semudah ABC!

Kuah Laksam

Bahan-bahan

5 ekor ikan selayang atau sardin,direbus kemudian diasingkan isi dengan tulang dan dikisar sehingga halus. (nak guna ikan kembung ke ikan seluar ke.. Pun boleh. Terpulang ya)
3 cawan santan sederhana pekat
1 1/2 biji bawang merah besar
1 ulas bawang putih
1 hiris halia
1 keping asam keping
1/2 sudu kecil lada hitam, ditumbuk halus
Garam dan gula secukup rasa



Bawang merah, bawang putih dan halia dikisar halus.



Di dalam periuk, masukkan santan, isi ikan rebus kisar, bahan kisar, asam keping, serbuk lada hitam dan kacau sehingga mendidih. Masukkan garam dan gula secukup rasa.



Bila kuah sudah mendidih dan pekat, rasa pun sudah sedap, bolehlah tutup api.

Laksam boleh dihidangkan bersama ulam-ulaman pilihan dan sambal lada.

Ulam-ulaman
Daun kesum, dihiris halus
Bunga kantan, dihiris halus
Kacang panjang, dihiris halus
Timun, dibuang empulur dan disagat halus
Tauge

Sambal lada
10 tangkai cili kering, dipotong dibuang biji dan direbus. Apabila sudah lembut, kisar bersama sedikit garam.


Gambar lengkap tak dapat di sediakan kerana masa tu dah sibuk nak berbuka puasa. Hu hu hu

Sabtu, 1 Jun 2019

Biskut Cornflakes Madu

Mudah untuk di sediakan.. Dan mudah habis!


Ni biskut pebret anak-anak. Maka setiap kali beraya, inilah antara biskut wajib yang akan dibuat. Atau lebih tempat lagi, mereka yang buat! πŸ˜€πŸ˜€

Lepas buat tu simpan di tempat yang selamat supaya selamat wujudnya pada hari raya. Kalau tidak nanti bila tiba hari raya karang, biskut ni dah selamaaaat jalan. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

Biskut ni juga adalah kegemaran PrettyZiela, kawan Mak Hencik. Pernah terjadi semasa beraya di rumah saudara sambil bersembang tu di ambil biskut ni dengan bekasnya sekali. Alih-alih dah habis bersembang, bekas dah tinggal kosong di'sapu'nya. 😁😁😁


Biskut Cornflakes Madu
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahannya

1 kotak besar cornflakes
3/4 daripada 250 gm mentega
1/2 cawan madu
5 sudu besar gula (membukit)
Paper cup secukupnya

Hiasan
Coklat rice warna-warni atau apa-apa yang sesuai ikut kegemaran masing-masing

Cara-cara menyediakannya.

Jom...


Antara bahan-bahan yang digunakan.


1. Masukkan cornflakes ke dalam bekas yang besar dan sesuai untuk menggaul. Biarkan.

2. Masukkan mentega, gula dan madu ke dalam kuali dan buka api. Biar kan mentega cair sambil dikacau sehingga sebati. Bila sudah cair mentega dan sebati adunannya, tutup api.


3. Tuang ke dalam bekas yang berisi cornflakes tadi. Hati-hati semasa menuang sebab panas tu beb! Lepas tu kacau guna senduk kayu ke senduk besi ke.. Ada ku kesah?! Hahaha

Bila dah rata segala, berhenti lah mengacaunya ya. Tak perlu tunjuk over rajin pula ya.


4. Sementara tu sediakan paper cup yang kecil tu.


5. Sudukan ke dalam paper cup secukupnya. Jangan bubuh sikit sangat pulak. Nanti nampak nau kau tu taik hidung masin. Jangan buka aib sendiri tu ya. Ehe he he. Jangan bubuh banyak sangat pula, nanti nampak pula kau tu pemboros. (pulak dah πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…)


6. Lepas tu tabur dengan hiasan yang disukai. Mak Hencik guna coklat rice warna-warni.

*panaskan oven selama 10 minit pada suhu 180°C


7. Bakar dalam oven selama 10 minit.


8. Keluarkan dari oven dan sejuk kan sebentar sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara.


Jangan lupa sorok kan di tempat yang selamaaaat.

Selamat hari raya..
Maaf zahir dan batin..

Jumaat, 31 Mei 2019

Biskut Semperit Klasik

Sangat mudah untuk membuatnya. Dah tentu-tentu jadi! 😜😜😜


Lagi tinggal beberapa hari lagi nak raya. Kebetulan pula cuti sekolah. Hah! Apa lagi.. Anak-anak.... Jom buat biskut raya. Tadi korang kata bosan, kan. 😁😁😁


Biskut bunga dahlia atau samperit  ni banyak versi. Tahun ni kita berkenan dengan resepi dari Facebook, biskut samperit klasik. Biskut ni rangup dan tidak berderai. πŸ‘πŸ‘


Biskut Samperit Klasik
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

250 gm mentega
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung kastard
1 cawan tepung jagung
1 cawan gula halus
1 sudu kecil esen vanila
2 biji kuning telur
Sedikit pewarna merah, jika suka.

Hiasan
Coklat cip atau ceri atau ikut kegemaran memasing.

Cara-cara membuatnya

Jom..


Di dalam mangkuk adunan, masukkan gula kastor, mentega, kuning telur dan esen vanilla. Kacau rata menggunakan sudip.


Kemudian masukkan tepung kastard, tepung jagung dan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil digaul sehingga rata.


Adunan dibahagi dua. Satu bahagian di letak pewarna merah. Satu bahagian lagi dibiarkan warna asal.

*biskut ni asalnya warna kuning, tapi sajer jer nak kelainan warna. Hehe


Nak bagi mudah, cantumkan adunan seperti di atas πŸ‘†πŸ‘†. Lepas tu masukkan dalam acuan samperit. Nak yang pecah 6 ke 8 ke 15 ke suka hati uols.


Tekan ya jangan tak tekan. πŸ˜€πŸ˜€


Letak hiasan di atasnya.

*Biarkan selama 30 minit sebelum dibakar supaya kelopaknya tidak jatuh nanti.


Panaskan oven pada suhu 180°C selama 10 minit. Kemudian bolehlah bakar selama 25 minit atau ikut ragam oven masing-masing.


Bila sudah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan sedikit sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara.


Inilah hasilnya hari ini. Kudapan di hari raya nanti.

Selamat menyambut aidil fitri
Maaf zahir dan batin..

Khamis, 30 Mei 2019

Kek Coklat Lembap Moist dan Mudah

Cara yang paling mudah untuk menyediakannya! Tak perlu mixer. Tak perlu blender. Godek-godek sahaja guna whisk. Huhuhu


Resepi yang banyak tersebar di laman media sosial. Ramai juga yang telah mencuba dengan jayanya. Hurm.. Mak Hencik dah lama sangat tak membuat kek coklat kukus ni. Tapi hari kita kita cuba buat. Confirm jadi punya. Hehehe


Kebetulan juga Pak Hencik request kek coklat lembab ni sempena hari jadinya pada 24 Mei. Walaupun hari tu jatuh pada pertengahan bulan puasa, tak apa.. kita buatkan juga. Mengembirakan orang itu satu ibadah, apatah lagi insan yang paling rapat dengan kita, iaitu suami dan anak-anak. Ya dak?



KEK COKLAT LEMBAB KUKUS
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan kek coklat

2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula halus
1/2 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair @ susu sejat, didihkan (kalau takde gantikan jer dengan air)
1 cawan serbuk koko
1 cawan milo, jika suka boleh tambah 
4 biji telur 

Bahan-bahan topping coklat

2 cawan coklat coin beryls
1 cawan whipping cream
2 sudu besar mentega


Cara-cara membuatnya

Jom....




Antara bahan-bahan yang digunakan. Tepung naik sendiri, gula halus, susu pekat manis, serbuk coklat, minyak masak dan telur.



1. Didihkan secawan susu cair.



2. Sediakan bekas yang sesuai. Masukkan gula halus, susu pekat manis, telur dan serbuk koko. Kacau sehingga rata.




3. Masukkan susu cair yang panas mendidih tadi. Kacau lagi.



4. Masukka tepung naik sendiri sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.



5. Akhirnya masukkan minyak masak dan kacau sehingga rata dan sebati.

*Kalau guna pengukus dapur gas, masa ni dah boleh panaskan pengukus.



6. Sediakan loyang 9 inci. Sapu minyak di sekelilingnya. Mak Hencik alas dengan plastik juga supaya mudah ditanggalkan nanti.



7. Tuang adunan kek coklat ke dalam acuan.



8. Masukkan ke dalam pengukus dan tutup dengan aluminium foil supaya air tidak menitis ke dalam kek. Kukus di dalam pengukus selama 40 minit atau sehingga masak.

*Boleh juga balut penutup pengukus tu dengan kain untuk elakkan air menitis ke dalam ke.



9. Setelah masak, bila sudah sejuk sikit, keluarkan kek dari loyang. 

Sementara itu kita buat toppingnya pula.


9. Gunakan kaedah double boiler. Masukkan air ke dalam periuk, lepas tu letakkan pula pan kat atasnya. 

Di dalam pan, masukkan 2 cawan coklat coin, 2 sudu besar mentega dan 1 cawan whipping cream. Biarkan diorang cair sesama sendiri. Kacaulah sikit kalau rajin ya.



10. Dah cair segala, biarkan sejuk sikit. Bila sejuk, ia akan jadi pekat sikit. Senanglah kita nak tuang atas kek nanti.



11. Dah agak-agak sesuai dah masanya, kita curahkan ajer ke atas kek coklat tadi. Hiaslah dengan hiasan yang disukai. Mak Hencik pula hias dengan marshmellow, rembat yang anak punya. Hihihi.

Dah siap dah.. Tunggulah waktu berbuka, baru boleh makan.

Sambil-sambil membaca buku,
mari makan kek coklat;
Selamat hari jadi buat suamiku,
Semoga bahagia di dunia dan akhirat..

Ahad, 12 Mei 2019

Mashed potato Homemade @ Kentang putar buat sendiri.

Segar dari dapur.. 😍😍


Ini adalah menu berbuka puasa kami pada 2 Ramadan 2019. Anak-anak tidak mahu makan nasi. Jadi mereka sendiri pilih menu yang luar biasa ni. 😁😁😁

Oleh kerana Mak Hencik pun balik lewat sikit pada hari tersebut, maka cadangan anak-anak diterima dengan hati yang terbuka. πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€


Mashed Potato @ Kentang putar home made
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

6 biji kentang, dikupas dan direbus sehingga empuk
1/3 cawan susu segar
Sedikit garam

Bahan untuk sos gravy

1 sudu besar mentega
3 sudu besar tepung gandum
3 cawan air
1 ketul kiub ayam
1 sudu kecil serbuk lada hitam kasar
2 sudu besar sos tiram
Sedikit serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah
Sedikit garam dan gula jika suka.
Sedikit kicap manis, jika suka

Cara-cara membuatnya.


Rebus kentang sehingga empuk. Bila sudah empuk, angkat dari dapur dan toskan airnya.

Kemudian lenyek kentang sehingga hancur.


Bila kentang sudah hancur, masukkan sedikit garam, diikuti oleh susu segar yang dimasukkan sedikit demi sedikit sambil dikacau sehingga sebati.

Kalau kentang yang digunakan bersaiz besar, mungkin kita perlukan lebih sedikit sudu segar. Sebaliknya jika kita guna kentang yang kecil saiznya, maka mungkin kita gunakan kurang susu.


Bila sudah sebati campuran susu segar dan kentang lenyek, adunannya lembut jer. Biar kan jer dulu. Kita buat sos gravy pula.

Cara buat sos gravy


Antara bahan-bahan yang digunakan. Mentega, tepung gandum dan serbuk lada hitam kasar.


Mula-mula panaskan pan dan masukkan mentega.


Bila mentega sudah cair, masukkan tepung gandum dan cepat-cepat kacau. Kacau sehingga tepung bertukar ke warna keperangan.


Lepas tu masukkan air. Kacau sehingga sebati. Kuah yang pada awalnya cair, akan bertukar menjadi pekat sedikit. Jadi, selalulah kacau.


Bila kuah sudah mendidih, masukkan kiub ayam. Kalau boleh hancurkan dulu ya supaya cepat larut dalam air. Hehehe. Teruskan mengacau dengan jayanya.


Sambil itu, masukkan sedikit garam dan sedikit gula jika suka, diikuti oleh serbuk lada hitam kasar.


Kacau perlahan-lahan sehingga sos pekat.


Bila sos gravy sudah memekat, tutup api.


Boleh dihidangkan bersama kentang lenyek tadi.

Hari ni kami makan burger buat sendiri letak cheese keping, kentang goreng dan kentang putar homemade.


Jom.. Jom kita menikmatinya pula.

Bismillah..