Ahad, 12 Mei 2019

Mashed potato Homemade @ Kentang putar buat sendiri.

Segar dari dapur.. 😍😍


Ini adalah menu berbuka puasa kami pada 2 Ramadan 2019. Anak-anak tidak mahu makan nasi. Jadi mereka sendiri pilih menu yang luar biasa ni. 😁😁😁

Oleh kerana Mak Hencik pun balik lewat sikit pada hari tersebut, maka cadangan anak-anak diterima dengan hati yang terbuka. 😀😀😀


Mashed Potato @ Kentang putar home made
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

6 biji kentang, dikupas dan direbus sehingga empuk
1/3 cawan susu segar
Sedikit garam

Bahan untuk sos gravy

1 sudu besar mentega
3 sudu besar tepung gandum
3 cawan air
1 ketul kiub ayam
1 sudu kecil serbuk lada hitam kasar
2 sudu besar sos tiram
Sedikit serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah
Sedikit garam dan gula jika suka.
Sedikit kicap manis, jika suka

Cara-cara membuatnya.


Rebus kentang sehingga empuk. Bila sudah empuk, angkat dari dapur dan toskan airnya.

Kemudian lenyek kentang sehingga hancur.


Bila kentang sudah hancur, masukkan sedikit garam, diikuti oleh susu segar yang dimasukkan sedikit demi sedikit sambil dikacau sehingga sebati.

Kalau kentang yang digunakan bersaiz besar, mungkin kita perlukan lebih sedikit sudu segar. Sebaliknya jika kita guna kentang yang kecil saiznya, maka mungkin kita gunakan kurang susu.


Bila sudah sebati campuran susu segar dan kentang lenyek, adunannya lembut jer. Biar kan jer dulu. Kita buat sos gravy pula.

Cara buat sos gravy


Antara bahan-bahan yang digunakan. Mentega, tepung gandum dan serbuk lada hitam kasar.


Mula-mula panaskan pan dan masukkan mentega.


Bila mentega sudah cair, masukkan tepung gandum dan cepat-cepat kacau. Kacau sehingga tepung bertukar ke warna keperangan.


Lepas tu masukkan air. Kacau sehingga sebati. Kuah yang pada awalnya cair, akan bertukar menjadi pekat sedikit. Jadi, selalulah kacau.


Bila kuah sudah mendidih, masukkan kiub ayam. Kalau boleh hancurkan dulu ya supaya cepat larut dalam air. Hehehe. Teruskan mengacau dengan jayanya.


Sambil itu, masukkan sedikit garam dan sedikit gula jika suka, diikuti oleh serbuk lada hitam kasar.


Kacau perlahan-lahan sehingga sos pekat.


Bila sos gravy sudah memekat, tutup api.


Boleh dihidangkan bersama kentang lenyek tadi.

Hari ni kami makan burger buat sendiri letak cheese keping, kentang goreng dan kentang putar homemade.


Jom.. Jom kita menikmatinya pula.

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan