Khamis, 6 September 2018

Kuih Lopes Cara Mudah

Antara pilihan mak mak untuk minum petang atau sarapan pagi. Siapa suka kita geng! 😝😝😝💞



Oleh kerana kita hidup di zaman yang serba cepat ni, maka cara buat kuih lopes pun diringkaskan juga..huhu.

Kalau berbual dengan jiran-jiran yang seusia nenek atau mungkin moyang (usia 70 lebih) kita mengenai cara buat kuih lopes ni memang berbeza besar. Depa letak air abu ker apa, pastu balut dalam daun pisang bentuk segi tiga sebelum rebus lama supaya tekstur pulut jadi pejal dan sedap.

Tapi itulah.. Kita tak ada kemahiran buat kuih cara tradisional ni.. Dan tak pernah buat cenggitu. Kita buat sempoi-sempoi jer asalkan ada rupa sikit, ada rasa sikit. Lebih kurang yang kita selalu beli tuh. Ya.. Ya... Yang kita selalu beli tuh... 😂😂😂


RESEPI KUIH LOPES YANG MUDAH
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 cawan beras pulut - direndam dengan air dan pewarna hijau
1/2 cawan air
2 helai daun pandan - dipotong 5 inci panjang atau simpul
*1/2 kelapa parut
*1/2 sudu kecil garam
Bahan bertanda * dicampur dan digaul sebati.

AIR GULA MERAH

1 cawan gula merah
1/2 cawan gula
1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan - di simpul
1 cawan air
Semua bahan di atas, dimasak di atas api sehingga gula dan gula merah larut.

Cara-cara membuatnya.

Jommmm...


1. Beras pulut dibasuh bersih dan direndam dalam air yang dicampur dengan pewarna hijau lebih kurang 15 minit. Boleh letak asam keping sebagai petua untuk mengekalkan warna.

2. Toskan beras pulut dan keluarkan asam keping.

3. Masukkan beras pulut dalam bekas yang sesuai.


4. Kukus pulut tadi dalam pengukus. Mak Hencik letak timer 25 minit.

Sementara menunggu pulut separuh masak. mari kita buatkan airgula melaka.


Caranya sangat mudah.. Di dalam periuk yang sesuai, masukkan secawan air, secawan gula merah,  1/2 cawan gula, secubit garam dan dua helai daun pandan yang disimpulkan.

Masaklah sehingga gula dan gula merah larut.

Apabila air gula masak dengan kepekatan yang dikehendaki, tutup api. Sejukkan.


Bila sudah sejuk, tapis dan masukkan dalam bekas yang sesuai.

Mak Hencik bubuh dalam bekas yang mudah dituang dan mudah disimpan apabila ada lebih.

Sementara itu kembali ke pulut yang dikukus tadi..


5. Apabila pulut sudah separuh masak, keluarkan dari pengukus dan masukkan ke dalam bekas yang sesuai.


6. Tuangkan air ke atas pulut dan kacau dengan perlahan sehingga rata.


7. Seterusnya masukkan semua ke dalam loyang. Letaklah dua helai daun pandan kat atasnya untuk menghasilkan bau wangi daun pandan..


8. Kukuslah sekali lagi lebih kurang 20 minit.


9. Keluarkan Dari pengukus Dan sejukkan sebentar.


10. Kelapa parut putih tu kita kukus dalam keadaan terbuka selama 5 - 10 minit.


11. Pulut Tadi tu pula, kita kepal bentuk bulat dan leperkan. Kalau melekit sangat, guna daun pisang atau sapu tangan dengan air.


12. Ginilah rupanya.. ☝☝


13. Ambil kelapa parut yang kita kukus tadi.


14. Salut pulut lopes dengan kelapa parut.


15. Susun dalam pinggan hidang.


Letakkan air gula merah..


Sedia untuk dimakan bersama keluarga tersayang..

Jemput makan semua..

Bismillah..

Rabu, 5 September 2018

Pau Kentang yang mudah

Cara buat pau cara mudah, guna sukatan cawan. Untuk makluman, walaupun pau ni masih lagi kategori pau kampung, tapi ia tetap gebu!



Bagi Mak Hencik, pau bandar tu dia berderai sikit apabila dimakan. Kalau korang ada resepi tu, mohon share ya.. Kitorang nak cuba.. 😁😁😁

Pau ni pula walaupun pau kampung, ia sangat lembut terutamanya semasa baru keluar dari kukusan. Boleh cuba resepi mudah ini, tak rugi.



RESEPI PAU KAMPUNG GEBU
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan
(Menghasilkan 27 biji pau saiz besar)

5 cawan tepung gandum
5 sudu kecil shortening / minyak masak
1 sudu kecil bread softener
1 sudu kecil bread improver
1 sudu kecil double action baking powder
2 sudu besar gula

*1 1/4 cawan air suam
*2 sudu besar yis segera
*2 sudu besar susu pekat manis
*3 sudu besar gula
Bahan bertanda * dicampurkan an dibiarkan sehingga kembang dan berbuih

Cara-cara membuatnya.

Moh ler kita...

Sediakan inti dulu.. Hari ni kita buat inti Kentang perisa kari.



INTI KENTANG KARI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

5 biji ubi kentang - dikupas dan dipotong dadu.
1 biji bawang putih - dihiris nipis
1 biji bawang merah besar - dihiris nipis
3 sudu besar atau secukupnya serbuk kari
1/2 - 1 cawan air
1 ketul kiub ayam
3 sudu besar atau secukupnya tepung gandum.
Garam dan gula sesedap rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara

1. Kupas kentang, potong dadu dan basuh bersih. Rebus dengan sedikit air sehingga empuk. Toskan air.
2. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan, kemudian masukkan rempah kari dan sedikit air. Kacau sehingga mendidih.
3. Lepas tu, masukkan kentang yang sudah direbus tadi.
4. Masukkan gula, sedikit garam dan kiub ayam. Gaul sehingga rata.
5. Untuk mempercepatkan inti menjadi kering, bubuh sedikit tepung gandum. Kacau sehingga sebati dan rata. 
6. Dah masak, angkat dan sejukkan.

Jom buat adunan pau pula.



Mula-mula sekali kita ambil 1 1/4 cawan air Dan masukkan dalam  bekas yang sesuai. Pastikan bekas tu besar sikitlah ya. Masukkan 2 sudu besar yis segera, 2 sudu besar susu pekat Dan 3 sudu besar gula. Kacau sehingga rata. Kalau ada yis yang terapung-apung dalam air pun biarkan ajer..

Kemudian kita biarkan dulu yis ni sehingga berbuih macam kat atas tu.



Sementara menunggu yis berbuih, kita sediakan tepung pula. 

Kita masukkan tepung gandum dalam bekas, masukkan 2 sudu besar gula, shortening (boleh ganti dengan minyak masak), bread softener, bread improver dan double action baking powder.

Ramas menggunakan jari sehingga ia bercampur sebati. Kemudian buat lubang di tengah-tengah.



Apabila yis kita tadi sudah berbuih, tuangkan ke dalam lubang.

 Kita ulilah tepung kita sehingga membentuk adunan yang lembut. 

Kalau lembik, tambah gandum sikit. Dan kalau keras pula, tambah air sikit. Kalau dah elok, jangan pi rajin duk tambah-menambah lagi wehhh.



Lebih kurang macam ☝☝ la jadinya adunan kita.



Kita tutup pula adunan tadi dengan kain maslin. Mak Hencik guna tuala 'good morning' jer.. 

Tunggu dia kembang, 30-40 minit kot.



Bila dah cukup tempoh, bukalah tudungnya itu. Taraaaaa.. Kembang sudah dia.. Hampir memenuhi bekas.

Dengan menggunakan tangan, tekan-tekan atau tumbuk-tumbuk dia untuk mengeluarkan angin. Biar dia jadi macam saiz yang kita buat mula-mula tadi.

Kemudian bolehlah kita bahagikan adunan mengikut saiz yang kita kehendaki. Untuk adunan nii, Mak Hencik dapat 27 doh kecil.

Ambil 1 doh kecil, leperkan dan masukkan inti kentang kari atau inti lain yang digemari seperti kaya, coklat, kacang, kelapa dan lain-lain. Alas dengan cup kertas.



Masukkan ke dalam loyang.



Tunggu dulu sehingga dia kembang, dalam 15 minit sebelum dikukus.



Bila pau sudah kembang, masukkan ke dalam pengukus dan tutup dengan aluminium foil. Kukus selama 10-15 minit.



Bila sudah masak, keluarkan dari pengukus Dan kukuslah yang lain-lain lagi tu sehingga masak..



Inilah hasil dari mood rajin pada hari ini.. Separuh Mak Hencik masukkan dalam bekas dan simpan dalam peti sejuk untuk sarapan atau minum petang esok.

Jemput makan kawan-kawan.

Bismillah..

Isnin, 3 September 2018

Resepi kambing bakar lada hitam

Cara mudah buat kambing bakar. Guna sos lada hitam jer.. 😁😁😁

Sedap ker kambing bakar sempoi-mempoi gini? Hurmmm.. Sedapla juga.. Ya ke? Iya laa.. Kalau tak caya, cubalah buat dulu. Citarasa kita ni kadang-kadang memerlukan kelainan.. 💚💛💜💓💕💞


RESEPI KAMBING BAKAR LADA HITAM
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahannya

6 keping daging kambing slice
1/2 cawan atau secukupnya sos lada hitam
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar minyak zaitun
2 sudu besar serbuk lada hitam kasar - boleh kurangkan atau lebihkan ikut suka

Cara-cara menyediakannya


Daging kambing ni dibersihkan dahulu, kemudian ditoskan airnya.


Taburkan serbuk lada hitam kasar, sos tiram, sos lada hitam dan minyak zaitun.


Sapu semuanya pada daging kambing sehingga rata dan mestilah menyelaputi keseluruhan daging.


Simpan dalam bekas bertutup dan masukkan dalam peti sejuk. Senang.
Kalau nak guna, boleh keluarkan dan bakar. Kalau tak habis, simpan semula dalam peti sejuk beku.

Tapi hari ini kita tak simpan dalam peti sejuk. Kita terus bakar atas kuali 👇👇


Kami bakar atas kuali jer. Kuali yang tak ajaib pula tu. Nak cari kuali ajaib tu entah dekat mana ler Mak Hencik sorok. 

Jadi korang bolehlah bakar guna peralatan yang sesuai.. Pakai arang ke.. Pakai oven ke.. Pakailah yang mana-mana pun,janji memudahkan diri-sendiri. 😂😂😂


Sudah masak kambing bakar lada hitam ni, angkat..


Kami makan begini sahaja.. Kambing panggang, sos lada hitam dan kentang goreng.

Jemput makan!

Bismillah...

Sabtu, 1 September 2018

Kek Pandan Cheese cara Kukus

Kek yang mudah disediakan dan pastinya sedap dimakan!


Resepi ni dah buat berkali-kali dan telah menjadi dengan jayanya. Eh eh eh buat sendiri, nilai sendiri eh? 😁😁😁

Nasiblah..


RESEPI KEK PANDAN CHEESE KUKUS
Oleh : Dapur Cempakasari
Resepi asal : FB Azlina Ina Fan

Bahan-bahan

5 biji Telur gred A
3/4 cawan gula halus
1 sudu besar ovalette
1 sudu besar paste Pandan
1 sudu kecil pewarna hijau
1-2 titis esen pandan
*1 3/4 cawan tepung gandum
*1 sudu kecil baking powder
*1 sudu kecil soda bikarbonat
*1/2 sudu kecil cream of tartar
Semua bahan bertanda * diayak

1/4 cawan susu Segar / susu cair / air
1/4 cawan minyak masak

Resepi Topping Cheese

*250g cream cheese
*1/2 cawan susu pekat manis
*1/2 cawan whipping cream (resepi asal susu cair)
Semua bahan bertanda * diputar

125g cheddar cheese - diparut halus
Sedikit hiasan warna-warni - jika suka

Cara-cara menyediakan Kek Pandan kukus

Jom....


Di dalam mangkuk adunan, masukkan gula, telur dan ovallete. Putar sehingga kembang.


Apabila sudah kembang, masukkan pewarna hijau, pandan paste dan esen pandan.


Putar lagi.


Masukkan tepung gandum yang diayak tadi sedikit demi sedikit dan putar lagi.


Masukkan susu segar dan putar sehingga sebati.


Akhir sekali masukkan minyak masak.


Kaup balik guna sudip kayu sahaja.


Sediakan loyang 10 inci. Oles dengan minyak pada acuan sebelum dilapik dengan plastik. Kemudian, barulah tuang adunan kek tadi.


Masukkan dalam pengukus. Tutup dengan aluminium foil supaya air kukusan tidak menitik atas kek. Lepas tu tutuplah dengan tudung pengukus. Kukuslah sehingga masak.

Mak Hencik letak timer 25 minit.


 Tu dia.. Dah masak dah..


Keluarkan dari acuan dan sejukkan di atas redai.

Sementara itu, jom buat topping pula. 


Putar cream cheese dan susu pekat manis sehingga sebati.


Masukkan whipping cream dan putar lagi sehingga sebati.


Simpan  adunan krim cheese ni dalam peti sejuk sekejap, dalam 5-10 minit. Tujuannya supaya ia pekat sikit.


Sementara itu, kita parut cheddar cheese.


Parut cantik-cantik menggunakan penyagat yang kita beli kat Kedai dua hengget. 😂😂😂😂😂

Jom menoping!


Masukkan Kek Pandan kukus di dalam bekas yang sesuai.


Tuang semua topping cheese ke atasnya.


Ratakan di atas permukaan kek.


Tabur dengan cheddar cheese parut.


Tabur dengan sedikit twinkle twinkle colourful stars untuk menaikkan seri hiasan 😀😀😀. Kemudian, masukkan ke dalam peti sejuk. Nak makan baru keluarkan..


Ni diaaaa.. Jom makan kawan-kawan.

Bismillah..