Khamis, 4 Januari 2018

Gulai Kuning Ikan Tongkol

Gulai kuning ikan tongkol sedap dimakan bersama sambal belacan dan ulam-ulaman. Sangat mudah untuk menyediakannya.




Nasi berlauk Kelantan ada pilihan gulai ikan atau gulai ayam atau gulai serati. Gulai ikan sudah semestinya dari jenis ikan tongkol atau nama panggilan penduduk tempatan, ikan aya.

Ada pelbagai cara memasak gulai nasi berlauk. Salah satunya ialah gulai kuning.
Ini adalah gulai kuning yang paling mudah. Paling asas. Tapi kesedapannya tidak dapat dinafikan. Sedap dan memikat rasa.



GULAI KUNING IKAN TONGKOL
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

*3 potong ikan tongkol
*2 keping asam gelugur
*1/2 sudu kecil garam atau secukupnya
Bahan bertanda * direbus

**4 tangkai cili kering
**1 biji bawang merah besar
**1 biji bawang putih
**3 hiris lengkuas
**1/2 inci kunyit atau 1 sudu kecil serbuk kunyit
Bahan bertanda ** diikisar halus

4 cawan santan
1 keping asam gelugur
1 biji lada hijau atau lada merah
Garam dan gula secukupnya.

Cara-cara menyediakannya

Jom kita ke dapur. Jom.




Mula-mula kita rebus ikan. Ambil periuk, taburkan sedikit garam, masukkan ikan. Taburkan sedikit garam di atas ikan tadi. Masukkan asa gelugur dan air hampir menenggelami ikan.

Hurm.. merah mata ikan ni. Ko pakai contact lense kan? Huhu


Tutup periuk dan buka api. Biarkan sehingga air hampir kering.


Bila air hampir kering, tutup api.


Antara bahan-bahan untuk memasak.
Kita kisar dulu cili kering, bawang putih, bawang merah, kunyit hidup kalau guna kunyit hidup dan lengkuas.


Di dalam periuk, masukkan santan, bahan kisar, lada merah dan asam gelugur. Kalau tak guna kunyit hidup, bolehlah masukkan serbuk kunyit sekarang. Buka api.


Kacau selalu supaya santan tidak berketul. Sambil tu bolehlah dimasukkan garam dan gula secukupnya. Kacau. Kacau sehingga mendidih.


Apabila kuah sudah mendidih, masukkan ikan tongkol rebus tadi. Kacau berhati-hati supaya ikan tidak hancur.


Biarkan mendidih seketika. Sambil tu bolehlah rasa kejadian gulainya. Tambahlah rasa yang kurang. Biar jadi sedap. Penat-penat masak mestila nak sedap kan.


Apabila rasa sudah sedap, kuah pun sudah pekat elok, bolehlah tutup api.


Hidangkan gulai kuning ikan tongkol kita. Sediakan sambal belacan dan ulam-ulaman. Jemput makan semua..

Bismillah..

Kuih Lompang Lesung Pipit yang mudah dan sedap

Resepi kuih lompang yang menggunakan tepung beras tanpa tepung ubi. Sangat mudah.




Siapa bilang gadis Melayu tak menawan.. tak menarik hati.. tiada memikat..

Gadis Melayu memang menawan, memang menarik hati.. memang memikat.. Apatah lagi yang mempunyai lesung pipit di pipi. Menambahkan manis, menambahkan seri..



Untuk kuih lompang lesung pipit pula, mesti dihiasi dengan kelapa parut untuk menambahkan seri, memikat rasa dan menambah kesedapan. Tanpa kelapa parut, siapalah si kuih lompang...



KUIH LOMPANG LESUNG PIPIT
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : Azie Kitchen

Bahan-bahan

2 cawan tepung beras
*1/2 sudu teh kapur makan
*2 sudu besar air
Bahan bertanda * dicampur sebati kemudian ditapis.

**1/2 cawan gula
**1/2 cawan gula merah
**4 cawan air
Bahan bertanda ** dimasak sehingga gula hancur, sejukkan dan tapis.

1 biji kelapa parut dicampur dengan sedikit garam.

Cara-cara memasak

Jom kita ke dapur




Langkah 1
Di dalam mangkuk adunan, masukkan tepung beras, air gula yang telah disejukkan disukat betul-betul 4 cawan dan air kapur yang telah ditapis.




Kacau sehingga rata. Kemudian tapis. Biarkan dulu.
Kalau guna pengukus tradisional, dah boleh panaskan kukusan tu. Kalau guna pengukus elektrik tak apalah sebab dia terus panas.


Langkah 2
Sapu minyak pada acuan lompang. Susun elok-elok di dalam bekas kukusan. Mak Hencik punya pengukus tu bawahnya tidak rata, jadi Mak Hencik masukkan dalam bekas macam kat atas. Idea sendiri jer, tak payah ikutlah. Hehe



Langkah 3
Tuangkan adunan tepung tadi ke dalam acuan dan terus dikukus. Tuang sampai penuh acuan tau. 



Untuk menghasilkan lubang di tengah kuih lompang, Mak Hencik tidak membalut penutup kukusan dengan kain. Mak Hencik biarkan sahaja tidak berbalut. Mak Hencik letak timer 25 minit.



Langkah 5
Bila dah cukup masa, Mak Hencik pun cepat-cepat membuka tudung pengukus. Takut pula tak jadi kuih lompang ni. Sebabnya banyak air berkumpul di tengah-tengah kuih. Takut tak masak pun ya juga. Maklumlah kali pertama buat kuih ni nih. Tapi nampaknya macam jadi.

Keluarkan kuih lompang dari pengukus.


Langkah 6
Air di tengah kuih tadi Mak Hencik buang. Mak Hencik terbalikkan sikit acuan tu.. terus laju air mengalir keluar. Macam tau-tau sahaja kita tak hendak dia kan. Haha



Langkah 7
Kelapa parut yang digaul garam tadi dikukus sekejap supaya tahan lama, supaya tidak mudah basi. Mak Hencik tak tutup pun masa mengukus tadi, terbuka jer dia. Suka agaknya bersauna di dalam pengukus. Pastu keluarkan dari pengukus dan sedia untuk menemani si kuih lompang lesung pipit.





Langkah 8
Bila kuih lompang sudah sejuk, bolehlah dikeluarkan dari acuan. Mmm.. cantik bentuknya. Tak sangka jadi juga kuih lompang Mak Hencik nih. Sukanya. Akhir sekali, Bubuhlah kelapa parut di atasnya atau disalut badannya pun boleh. Mana-manalah yang korang suka..

Bolehlah menjamu selera. Jom makan kawan-kawan..

Bismillah..

Rabu, 3 Januari 2018

Udang goreng sayuran yang sedap

Udang goreng ringkas macam ni pun mudah.  Yang penting  sedap. 😋😋



Masyarakat Melayu bijak membaca apa yang terdapat di sekeliling mereka. Banyak nama diambil daripada alam sekitar. Sotong katak, pokok periuk kera, ubi badak, ubi itik dan banyak lagi.


Hari ini pula kita masak udang harimau. Sebab badan udang tu ada belang-belang kuning, macam harimau kot. Makanya dinamakan udang harimau..


UDANG GORENG RINGKAS
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

*20 ekor udang saiz sederhana - dibuang janggut dan dibersihkan
*1/2 sudu kecil garam
*1/2 sudu teh serbuk kunyit
Bahan bertanda * digaul sebati dan ketepikan

1 biji bawang merah besar - dimayang
1 biji bawang putih - dimayang
1 sudu besar sos tiram
1 biji lada hijau atau lada merah - dipotong serong
1 biji bawang holand - dihiris bulat
Sedikit bunga kobis - dipotong kecil
Sedikit brokoli - dipotong kecil
Sedikit karot - dipotong halus memanjang
Serbuk pati ikan bilis
Sedikit gula (optional)

Cara-cara menyediakannya

Jom jom jom




Udang harimau yang dipotong sedikit muncung dan janggut misainya dibersihkan, ditos dan digaul dengan kunyit serta garam secukupnya. Ketepikan.


Bunga kobis, brokoli, karot, lada merah dan bawang besar. Mak Hencik bubuh sayur yang mana ada dalam peti sejuk jer. Korang boleh bubuh sayur ikut kegemaran masing-masing. Tak nak bubuh sayur pun tak per jer.


Bawang putih dan bawang merah


Bawang putih dan bawang merah dihiris nipis


Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga kekuningan. Kacau rata supaya tidak hangus.


Kemudian masukkan udang. Kacau lagi. Badan udang akan bertukar ke warna merah.


Bila udang sudah separuh masak, masukkan sedikit gula (optional) dan serbuk pati ikan bilis atau yang sama waktu dengannya. Masukkan juga bawang besar dan sos tiram. Kacau sikit.


Masukkan pula sayur-sayuran yang ada.


 Tutup sekejap dengan tudung periuk. Atau mana-mana tudung yang sesuai kecuali tudung saji atau tudung bawal dan yang seangkatan dengannya.


Buka tudung periuk dan kacau seketika. Kemudian bolehlah tutup api. Tengok tu.. Udang sedang berehat-rehat di dalam kuali.


Masukkan ke dalam pinggan hidangan. Kita sudah boleh menikmati juadah hari ini. Silakan makan semua.. Sila.. Sila..

Bismillah.

Selasa, 2 Januari 2018

Sambal Kicap Pedas Mudah dan Sedap

Sedap dicicah dengan pisang goreng, sedap dimakan bersama soto, bihun sup, mee sup, kue tiew sup, mee kuah, kuetiew goreng.. Ish semualah.. sedap belaka..



Sambal Kicap Pedas Yang Menambah selera
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

25 biji cili akar
1 biji bawang putih - diketuk sedikit
1/2 cawan kicap manis
1 sudu besar gula (kalau suka manis)
3 sudu besar untuk menumis

Cara-cara membuatnya

Jom jom jom


Langkah 1
Sediakan bahan-bahan seperti cili akar dan bawang putih. Cili akar boleh ganti dengan cili padi.


Langkah 2
Panaskan minyak.


Langkah 3
Tumiskan sekejap bawang putih dan cili padi. Bila bawang putih sudah kekuningan terus matikan api.


Langkah 4
Angkat bahan dari kuali. Minyak bekas kita goreng tadi tidak diambil.


Langkah 5
Masukkan dalam pengisar dan kisar bersama kicap dan gula sehingga halus.

Kalau tak nak bubuh gula pun orait juga especially pada yang tak suka manis. Tapi Mak Hencik suka yang letak sedikit gula. Manis-manis pedas.. sedap!


Langkah 6
Bila sudah dikisar, tuang ke dalam bekas. Boleh terus dimakan atau disimpan dalam bekas. Bekas tu pula disimpan di dalam peti ais. Nak makan boleh ambil dan makan. Senang. Boleh jadi penambah selera kepada pelbagai makanan. Cubala..

Isnin, 1 Januari 2018

Asam Pedas Rebus Ikan Siakap yang Sempoi tapi Sedap

Sempoi bahannya, sempoi caranya, sedap hirup kuahnya.. lain orang lain pula nama panggilannya. Masakan ni awak panggil apa?



Subuh subuh tadi si Mamat sudah beritahu si Minah, isterinya yang dia nak makan gulai masin pedas. Ternganga mulut Minah. Mamat ni orang pantai timur, Minah pula orang pantai Barat. Tak pernah didengar nama masakan gitu.

Mimpi apalah si Mamat malam tadi. Biasa nak makan telur mata kerbau goreng kicap jer. Maka, bergegaslah Minah menelefon mak mentua di kampung. Mujurlah Mak Mentuanya sporting dan memberi kerjasama.. ala-ala wonderpet gitu. Apa yang penting? Kerjasama..


ASAM REBUS IKAN SIAKAP YANG SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 keping ikan siakap
3 cawan air
3 tangkai cili kering
1/2 biji bawang merah sederhana besar
1 biji bawang putih
5 hiris lengkuas
1 keping asam gelugur
1/2 inci kunyit - Mak Hencik kehabisan stok, Mak Hencik gantikan dengan 1/2 sudu teh serbuk kunyit.
6 biji bendi
Sedikit daun kesum
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya

Cara-cara membuatnya

Jom masuk dapur



Antara bahan-bahan yang digunakan. Tiada bergambar bersama ialah asam keping dan cili kering. Hehe

Kisar bawang putih, bawang merah, cili kering, lengkuas dan kunyit kalau bubuh kumyit hidup. Kisar sampai hancur lumat.



Di dalam periuk, masukkan kepingan ikan siakap, tuangkan bahan kisar, serbuk kunyit, asam keping dan air. Buka api.

Ikan tu hangpa boleh tukar ikut selera tau. Ikan kembung, selar, keli, sembilang, kerisi, ikan merah, jenahak, tongkol dan lain-lain yang sesuai. Terpulanglah ya..



Masak sampai mendidih. Boleh masukkan bahan perasa seperti garam, gula dan serbuk perasa.



Masukkan tomato dan daun kesum. Mmm.. wangi daun kesum menusuk hidung.



Masak sampai mendidih.



Sambil itu, kita potong bendi. Buang kepala ke ekor ke, potong dua ke.. sukahati hangpa ler..hihi.

Selepas potong tu masukkan dalam air supaya tidak berlendir.



Bila kuah sudah mendidih, masukkan bendi tadi. Kacau-kacau sikit.

Bila bendi sudah masak, rasala dulu kuahnya dah cukup asam garamnya. Mmm.. sedapnya.



Asam pedas rebus kita sudah masak. Rasa pun sudah sedap. Jadi boleh tutup api.



Mana nasi ni.. mana ikan masin goreng ni.. mana sambal belacan ni..
Jom jom kita menjamu selera. Jemput makan kawan-kawan..

Bismillah..