Sabtu, 6 November 2021

Brownies yang sangat sedap

Buat brownies semudah ABC. Hasilnya setaraf brownies di cafe terkemuka!

Dua tiga kali juga Mak Hencik cuba buat brownies kedut ni, yang ni dikira memuaskan. Jadi selama ni tak berapa nak jadi tu bukanlah salah resepi, tetapi kita sendiri yang tak reti. Hahahah

Hishhh .. jangan ketawa..


RESEPI BROWNIES KEDUT BADAM

Oleh Dapur Cempakasari


Bahan-bahan A

1 cawan dark chocolate Beryl

125 gm mentenga 


Bahan-bahan B

1 cawan gula perang

2 biji telur


Bahan-bahan C

1 cawan tepung naik sendiri

2 sudu besar serbuk koko

1/2 sudu kecil garam

Semua bahan C diayak


Bahan hiasan

1/2 cawan badam slice, kalau tak ada tak payah bubuh☺️


Jom kita ke dapur.

Sebelum tu, kita buat persediaan sebelum memasak dahulu.


Bahan C:  1 cawan tepung naik sendiri, 2 sudu besar serbuk koko dan sedikit garam diayak. Ketepikan


Bahan B : Dalam sebuah bekas, masukkan 1 cawan gula perang, 1/2 cawan gula halus dan 2 biji telur dan kacau sehingga rata menggunakan whisk.

Tak perlu sampai kembang. Ketepikan


Menggunakan kaedah double boiler, cairkan 1 cawan coklat beryl's.


Bila coklat sudah cair, masukkan 125gm mentega.


Kacau rata sehingga butter cair dan sebati dengan coklat cair.

Tunggu biar suam.

Masa ni juga dah boleh panaskan oven 160°C selama 10 minit.


Bila campuran coklat dah suam, tuangkan ke dalam bekas bahan B iaitu campuran telur dan gula tadi.

Kacau sehingga rata.


Seterusnya, masukkan pula bahan C ke dalam campuran tadi. 

Kaup balikkan sehingga rata. Jangan terlebih kacau.


Akhir sekali tuang adunan brownies ke dalam loyang yang telah digris dengan butter dan di alas dengan baking paper.


Ratakan.


Mak Hencik ada stok kepingan badan, jadi Mak Hencik pun tabur di atasnya.
Lawa dakkk?? 


Masukkan ke dalam oven dan bakar pada suhu 160°C selama 40 minit.

Apabila sudah masak, jangan dikeluarkan dahulu loyang brownies nya. Tetapi regangkan sedikit pintu oven untuk dapatkan kedut brownies yang cekci!


Dah hampir sejam Mak Hencik biarkan, jomlah keluarkan dari oven.

Memang ada kejadian kedut di sebalik badam slice.

Rasanya manis (boleh kurangkan sedikit sukatan lain kali), garing di luar dan chewy di dalam. Sedap!

Jemput makan semua..

Bismillah..

Tak sempat nak ambi gambar yang dipotong, kejap jer habis.

Ni buat lagi.. sedap!

Rabu, 3 November 2021

Laksa Goreng Oh Sedapnya

Laksa goreng.. Pelik ke?

Kalau belum pernah makan, memang agak pelik sebab laksa ni makan dengan kuah. Kuah lemak.. kuah utara.. kuah selatan..


Pernah beberapa kali juga terbaca menu laksa goreng ni di laman sosial. Lepas tu office mate, Dinda Liza pun selalu buatkan juga. Katanya sedap dan depa anak-beranak pun suka. Katanya lagi rasanya kenyal-kenyal macam makanan Korea. Hahhh! Ke Korea pulak..😁😁😁


RESEPI LAKSA GORENG

oleh Dapur Cempakasari


Bahan-bahan

1/2 paket laksa kering, dicelur sehingga lembut.

5 ulas bawang putih, ditumbuk

2 sudu besar cili kering kisar, Mak Hencik guna sambal nasi lemak readymade

10 biji meatball, dipotong empat

3 batang sosej dihiris nipis

1 tangkai lada besar hijau, dipotong serong

3 sudu besar minyak untuk menumis

1 sudu kecil serbuk perasa megi

Garam dan sedikit gula.


Cara-cara membuatnya.

Jom kita memasak hari ni.

💟Laksa kering dicelur sehingga lembut. Kalau nak bagi cepat lembut, eloknya kita rendam dulu laksa kering tu dalam dua ke tiga jam. Nanti bila dah celur, kejap jer dia jadi lembut.

💟Dah lembut laksanya, keluarkan dari periuk dan toskan air.

💟Siapkan bahan-bahan lain seperti bawang putih tumbuk, cili kering kisar, lada besar potong serong, sosej dan meatball potong-potong. 😁😁😁

💟Mak Hencik gantikan cili kering kisar tu dengan sambal nasi lemak yang memang siap masak, disimpan dari peti sejuk. Memang lebih sedap rasa laksa goreng ni.

Bahan-bahan semua dah siap, jom mulakan..

💟Panaskan minyak, tumis bawang putih dan cili kering kisar atau sambal nasi lemak sehingga garing.

💟Masukkan meatball. Biarkan selama beberapa minit sambil dikacau. 


💟Agak-agak meatball dah masak, masukkan pula sosej yang dihiris tadi. Kacau lagi dan tunggu sehingga sosej masak.


💟Masukkan sedikit air sebab tadi Mak Hencik tengok dah kering sangat, takut hangus pula. Air dalam dua tiga sudu jer.

Pastu masukkan laksa yang ditoskan tadi. Gaul sehingga rata.

💟Eh eh lupa pula. Sekarang masukkan serbuk perasa megi, garam dan secubit gula untuk seimbangkan rasa. Kalau tak suka letak gula, takyah boh la ya.. ikut citarasa masing-masing 😁😁😁

💟Dah gaul rata, rasa pun dah sedap segala, bolehlah tutup api dan hidangkan.

💟Ni diaaa.. laksa goreng dah siap dah..



💟Cer cubit sikit rasa . Owhhh sedapnya..


💟Dah siap..! Jom sarapan bersama wahai kawan-kawan comelll.

💟Bismillah..😋😋😋

Jumaat, 29 Oktober 2021

Petua lembutkan daging

Nak makan masakan daging ni memang sedap, tapi kadang-kadang rasa frust sebab daging liat. 

Apa kata kita cuba petua untuk melembutkan daging yang dikongsikan oleh Ameerah Md Isa ni.

Bagaimana caranya?  

Ini ceritanya..


 Tengah perap daging dengan soda bikarbonat untuk lauk tengahari. Tetiba perut berbunyi2. Belum breakfast rupanya. Amik la sikit daging yg tgh perap tu. Cuci bersih. Kisar bahan tumisan. Buat nasi goreng. Alhamdulillah.


Daging lembut. Takyah guna daging rimau melalak. Guna bahagian mana2 pun boleh jadi lembut. Yg penting, perap dulu dgn soda selama setengah jam. Pastu cuci sebelum masuk kuali. 😋


Haaa.. macamana..? Just perlu perap dengan soda bikarbonat jer..pastu bilas dengan air sebelum dimasak..👍👍

Ahad, 19 September 2021

Rojak Pasembur

Petang-petang macam ni mulalah terasa nak makan rojak pasembur.  Sangat sedap jika ada ais kacang. 


RESEPI ROJAK PASEMBUR
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan Kuah

💙1 biji bawang merah besar
💙5 ulas bawang putih
💙2 hiris halia
💙5 tangkai cili kering, dipotong, buang bijik dan gunting kasar. Jika nak pedas, tambah cili kering
Bahan bertanda 💙 digoreng dan toskan minyak

❤️1/2 cawan udang kertas
❤️1 potong sebesar ibu jari sotong kembang
Bahan bertanda ❤️ digoreng dan ditoskan minyak

4 cawan air
1 cawan kacang tanah tumbuk
5 keping biskut Marie, direndam dengan air sehingga hancur. 
1/2 cawan atau secukupnya asam jawa
2 biji ubi keledek, direbus
1/2 cawan gula merah
Garam dan gula secukupnya

Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan pasembur

Telur rebus
Kentang rebus
Cucur udang
Cucur kelapa
Tauhu goreng

Timun disagat
Sengkuang disangat
Tauge dicelur


Cara-cara membuat kuah rojak pasembur

Jom..buat persiapan bahan dahulu. 

Sebaiknya, sebelum buat kuah bancuh adunan cucur udang dan cucur kelapa dahulu.

Lepas tu rebus keledek dan ubi kentang serta telur. 

Dalam dok merebus ubi bagai tu bolehlah goreng tauhu dan bahan-bahan yang perlu digoreng. Hi3. Ni cadangan jer..😝😝


Ubi keledek direbus, kemudian kisar dengan sedikit air. Ketepikan


Cili kering, bawang merah besar, bawang putih dan halia digoreng dengan minyak. Bila sudah garing angkat dan toskan.

Lepas tu kisar semua bahan tersebut sehingga lumat. Ketepikan.

Udang kertas dan sotong kembang juga digoreng dengan minyak. Dah garing angkat dan toskan.

Lepas tu kisar sehingga lumat bersama s cawan air. Asingkan 1/4 cawan untuk dibuat cucur udang  Ketepikan.

Cara masak kuah pasembur.


💙Dalam periuk, masukkan 4 cawan air, ubi keledek kisar, cili kering-bawang kisar dan udang serta sotong kisar.

💙 Masukkan juga garam, gula, gula merah dan air asam jawa 

💙 Biarkan sehingga mendidih.


❤️Bila mendidih masukkan biskut Marie yang telah hancur direndam air tadi. Kalau tak hancur, kena blend dulu sampai hancur supaya tekstur kuah jadi licin dan cantik.

❤️Masukkan juga kacang tanah kisar.

❤️Biarkan mendidih seketika.


💙Bila rasanya dah sempurna, bolehlah tutup api dan angkat 

💙Rasa kuah rojak pasembur yang sedap mestilah seimbang dari segi rasa masam, masin, manis dan pedasnya.  Sesuaikanlah ikut citarasa.

💙Dah masak kuah, bolehlah tutup api. Ketepikan 

Cara buat cucur udang 

Bahan-bahannya

1 1/2 cawan tepung gandum

1 1/2 cawan air (termasuk 1/4 cawan air udang dan sotong kisar tadi)

1 sudu kecil yis

Sedikit garam


❤️Semua bahan dibancuh dan tutup dengan kain.  Perap lebih kurang 20-30 minit sebelum digoreng.

Cara buat cucur kelapa.

1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 cawan kelapa parut putih
Sedikit garam


💙Semua bahan dibancuh, diperap 20 minit sebelum digoreng.


💙Cucur kelapa yang rasanya lemak-lemak masin.

💙Potong kasar untuk dihidangkan.


❤️Cucur udang yang kembung menawan.

❤️Potong kasar sebelum dihidangkan.


🎉Sagat timun dan sengkuang. Tauge dicelur sekejap.


🎉Telur rebus dibelah dua
🎉Ubi kentang rebus dikupang kulit dan digoreng sebentar kemudian dipotong dadu.
🎉Tauhu digoreng dan dipotong
🎉Cucur kelapa dpotong
🎉Cucur udang dipotong


🎉 Masukkan setiap bahan sikit-sikit ke dalam pinggan, lepas tu curahkan kuah rojak. Siap untuk dimakan.

🎉 Bismillah

Ahad, 29 Ogos 2021

Cara buat laksa beras

Teringin nak makan laksa lemak. Laksa lemak sedap dimakan dengan laksa beras. Mari la kita cuba buat sendiri..


RESEPI LAKSA BERAS
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : Majalah RASA

Bahan-bahannya

2 cawan tepung beras (Mak Hencik guna cap Teratai)
1 sudu besar tepung gandum (tak menimbun)
2 sudu kecil minyak masak 
1 1/2 air panas mendidih (atau secukupnya)
Sedikit minyak untuk disapu pada loyang pengukus

Acuan tu Mak Hencik guna acuan muruku.

Cara-cara membuatnya.

Jom..jom.. jom kita cuba membuatnya.


🌸Panaskan air lebih dari 1 cawan setengah, nanti sukat jer 1 cawan setengah untuk digunakan.

🌸Tunggu sehingga mendidih.


🌸Dalam sebuah bekas, masukkan 2 cawan tepung beras, 2 sudu kecil minyak masak dan 1 sudu besar tepung gandum. 


🌸Air dah mendidih ni


🌸Ambil air dan masukkan ke dalam bekas tepung tadi.


🌸Tuang sikit-sikit air panas mendidih tu sambil dikacau dengan senduk kayu, atau apa-apa senduklah asalkan bukan dengan tangan.


🌸Dah jadi adunan dah tu. Dah sejuk sikit tu bolehlah guna tangan.


🌸Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian. Agak2 muat acuan muruku tu.


🌸Sapu loyang pengukus dengan sedikit minyak masak supaya laksa tak melekat.


🌸Kirai laksa di dalam loyang pengukus. Kirai semua sekali ya semua adunan tadi.


🌸Ni dah siap laksanya, tapi belum masak lagi. Kena kukus dulu.


🌸Letak loyang pengukus atas periuk kukus dan tutup pengukus. Kukuslah selama 15 ke 20 minit. (Habislaaa piuk rice cooker kuuu.. ha3)


🌸Bila laksa dah berubah warna, dah nampak jernih, tutup api kukusan.


🌸Angkat laksa bersama periuk kukus dan lalukan bawah air paip.


🌸Sediakan bekas yang mengandungi air (air paip jer Mak Hencik guna), keluarkan laksa dari loyang pengukus tadi.

Biarkan laksa sejuk dalam air tu, kemudian bolehlah dicerai,-ceraikan urat laksa tersebut.


🌸Selepas tu tapiskan air dan sedia dimakan. 

🌸Nak makan laksa apa ya.. Haaa.. boleh belaka... Laksa utara boleh, laksa  kelantan boleh, laksa Terengganu pun boleh.. laksa apa lagi...


🌸Ni laksa Kelantan. 


🌸Ni pulak laksa Penang.

🌸Jemput makan semua..

🌸Bismillah..