Sedap ke telur ni? Cuba la buat. Gerenti sedap!
Kalau tak ada masa nak masak lauk untuk dimakan dengan nasi, kita pun goreng telur mata. Curah kicap sikit. Tahap paling sempoi lah tu. Hahaha
Jom cuba!
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : Encik Asik Abdullah
Bahan-bahan
3 biji telur ayam
3 biji bawang putih - diketuk
1/2 biji bawang besar Holland - dihiris kasar
1 biji lada hijau - dipotong serong
1 biji tomato ๐
- dipotong wedges
1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
1/3 cawan sos lada hitam
1/2 cawan air
Minyak secukupnya untuk menumis dan menggoreng
Cara-cara membuatnya.
Mula-mula kita buat persediaan awal sebelum memasak.
Telur 3 biji untuk 3 orang makan.
Sebenarnya ikut korang ler nak potong macamana pun.. Memasak ni kan satu seni ๐ ๐ ๐
Cara memasak. ๐
Bila bahagian bawahnya sudah kekuningan, balikkan telur supaya kedua belah sama kaler.
Dah masak, angkat dan toskan minyak.
Buat sampai habis.
Panaskan 2 sudu besar minyak masak, masukkan bawang putih yang diketuk dan tumis sehingga bawang berubah warna kekuningan
Kepada orang yang alah kepada bau hanyir telur disarankan supaya basuh kuali sehingga bersih dan guna minyak baharu untuk proses menumis.
Lepas tu masukkan bawang besar Holland dan lada besar hijau. Kacau sehingga hampir layu.
Lepas tu masukkan sos lada hitam dan kacau sebentar.
Oh ya.. Mak Hencik tak tambah garam dan gula dah sebab sos lada hitam tu dah secukup rasa. Tapi kalau korang nak tambah pun boleh.. Ikut citarasa masing-masing ya. ๐๐๐
Akhirnya curahkan sos lada hitam tadi ke atas telur yang telah tersedia di dalam pinggan.
Sedia untuk dihidangkan.
Bismillah.. ๐ท