Cara masak bayam Brazil? Boleh cuba masak lemak putih.
Tak nak guna bayam Brazil pun boleh. Boleh ganti dengan sawi, bayam hijau, pegaga, daun belalai gajah dan lain-lain.
Kebetulannya kat rumah ni ada tanam bayam Brazil. Kalau nak makan ulam, boleh terus petik kat belakang dapur ni haa.
Benihnya adalah anak pokok daripada pemberian jiran depan rumah. Subur sangat pokok bayam Brazil ni. Kalau petik daunnya nanti ia akan bertambah subur. Jadi, baik sangat lah kalau kita petik. Ya dak? 😂😂😂😂
RESEPI SAYUR LEMAK CAMPUR BAYAM BRAZIL
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
5 tangkai bayam Brazil
5 batang anak jagung - dibelah dua
1 cawan tauge
1/2 batang karot - disagat
1 biji lada merah - dipotong panjang
1/2 biji bawang merah besar - ditumbuk
1 ekor ikan selayang - panggang, ambil isi dan tumbuk
3 cawan santan
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara menyediakannya
Marilah kita ke dapur. Jommm...
👛Bayam Brazil dibasuh bersih dan ditoskan.
👛Sayuran yang digunakan dalam masakan ini.
👛Santan pekat 1 cawan dicampur dengan 2 cawan air menghasilkan 3 cawan santan.
👛Isi ikan yang diasingkan isi dengan tulang.
👛Tumbuk bawang merah besar sehingga lumat. Kemudian masukkan isi ikan tadi dan tumbuk lagi sehingga lumat.
👛Potong kiub tauhu.
Cara memasak.
👛Dalam periuk, masukkan santan, bahan tumbuk, lada merah dan anak jagung.
👛Buka api.
👛Kacau selalu supaya santan tidak berketul.
👛Tunggu sehingga anak jagung masak.
👛Bila anak jagung sudah masak, masukkan bayam Brazil, karot dan tauge.
👛Masukkan pula tauhu, garam dan gula sesedap rasa.
👛Kacau sehingga rata dan biarkan sayuran layu.
👛Bila dah masak, bolehlah tutup api.
👛Masukkan ke dalam mangkuk hidang. Sedia untuk menjamu selera.
👛Hidangan hari ini seadanya. Jemput makan sahabat..
👛Bismillah.. 😋😋😋