Isnin, 20 Mei 2024

Roti Puri

 Roti puri sedap dicicah kuah kari, sesuai untuk sarapan pagi dan minum petang. Untuk 'supper' pun boleh, tiada masalah jika kita suka.

Paling sedap kalau suka kari kambing, memang tak boleh bawa bincang ler. Lepas cicah, cicah. Lepas cicah, cicah.

Cicah kari ayam pun sedap. Cicah kari ikan tenggiri pun sedap. Hurmmm.. semua sedap nampaknya.

Hari ni Mak Hencik buat Roti Puri cicah dengan kari ayam, isi ayam tu kisar hancur dan dimasak kari.

Jom masak..


RESEPI ROTI PURI

Oleh Dapur Cempakasari


Bahan-bahan

4 cawan tepung gandum

1 cawan air panas mendidih

6 sudu besar minyak masak

1 sudu kecil garam

4 sudu makan gula

1 sudu keci yis segera

Air secukupnya

Minyak masak untuk menggoreng


Cara-cara membuatnya.

Jom.. jom kita ke dapur.


🫶Satukan tepung gandum, minyak masak, gula, yis dan garam dalam bekas. Gaul hingga sebati dan berderai.


🫶Masukkan secawan air panas mendidih.

🫶Gaul menggunakan sudip. Hati-hati kerana sangat panas.

🫶Bila dah sejuk sikit, baharulah digaul guna tangan.

🫶Gaul sehingga membentuk adunan.


🫶Begini la lebih kurang rupa adunan yang siap diuli.


🫶Canaikan adunan. Bahagikan kepada 12 bahagian. 


🫶Bulat-bulatkan doh sebesar bola ping pong.
🫶Ambil sebji bebola, canai nipis menggunakan torak.


🫶Panaskan minyak.
🫶Pastikan minyak betul-betul panas, baharulah masukkan adunan yang dicanai tadi.


🫶Simbahkan minyak ke atas adunan tadi sehingga ia gelembung


🫶Teruskan simbah sehingga ia gelembung cantik dan keperangan.

🫶Kemudian, bolehlah dibalik supaya ia masak sekata 


🫶Dah masak, angkat dan toskan minyak.

🫶Bolehlah nak cicah dengan kuah kari ni..

🫶Jom makan.. bismillah 



Isnin, 13 Mei 2024

Tips Sukatan Masak Kenduri

 Tak tau nak agak nak masak banyak mana untuk 10 orang makan? 50 orang makan? 100 orang makan?

Ini tipsnya.. semoga bermanfaat buat semua, teristimewanya untuk kakak-kakak, adik-adik, abang-abang, mak-mak.. yang nak buat open house, kenduri-kendara, majlis makan kecil-kecilan bersama keluarga dan sebagainya..

Dari page Facebook peminat resepi.

1. Beras biasa- 1 kg 10 orang

2. Beras basmathi- 1 kg 12 orang

3. Daging lembu/kerbau/kambing- 1kg 10 orang

4. Ayam- ikut potong berapa. Contoh- seekor potong 16. Kalau 100 org mkn, 7 ekor cukup

5. Mee 1 peket-6 orang

6. Mihun 1 peket 350gm- 8 orang

7. Kuah- 1 liter 4 orang

8. Spagetti 1 peket 8 orang

9. Pulut 1kg 12 orang

Ini cuma anggaran sahaja. Terpulang kalau nk buat lebih. Yang penting jangan membazir.


kredit Rafeza Abd Razak

Sabtu, 20 Januari 2024

Bakwan Sayur Tok Wan

Bakwan Tok Wan.. pahala dikongsi bersama..

Bakwan atau tepung dibancuh dengan air dan dicampur dengan sayuran enak dimakan panas-panas di waktu petang. Di luarnya garing dan rangup bila dimakan panas-panas. Di dalamnya pula lembut. 



RESEPI BAKWAN TOK WAN

Oleh Dapur Cempakasari

Sumber resepi : Chanel YouTube Tok Wan


Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum

1/2 cawan tepung ubi

1/2 cawan tepung beras

2  cawan air

1 sudu kecil garam

1/2 sudu kecil yis segera

1 sudu kecil serbuk perasa

Sedikit karot - disagat

Daun bawang - dipotong kasar

Bawang merah - dihiris kasar

Lads merah besar - dibelah empat dan dipotong kasar.

3 batang sosej - dipanggang, dibelah dua dan dipotong kasar


Cara membuatnya.

Jom... Ke Dapur!


Bahan sayuran yang dipilih seperti karot, bawang merah, daun bawang, lada merah besar dan sosej yang telah dipotong.



Masukkan tepung gandum, tepung ubi dan tepung beras.


Gaul rata.


Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit. Gaul sehingga rata.


Panaskan minyak.
Bila minyak sudah panas, sendukkan bancuhan tepung ke dalam kuali.


 Bila dah masak, balikkan supaya kedua-dua belah masak sekata.


Bila dah berwarna keperangan, angkat dan toskan minyak.

Ulangi proses menggoreng sehingga habis.


Hasil menggoreng hari ini.

Hidangan yang sudah sedia untuk dinikmati. 

Jemput makan kawan-kawan.

Bismillah..

Rabu, 1 November 2023

Wadey atau Vadai yang Mudah

Pilihan kuih bergoreng yang rangup di luar dan lembut di dalam

Sedap dimakan ketika masih panas. Nak buat pun mudah. Sebahagian menyebutnya wadey dan sebahagian yang lain  menyebutnya vadai. Awak semua sebut apa?


VADAI atau WADEY
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 cawan kacang dhal
1 biji bawang merah besar -dicincang
2 biji cili besar hijau - dicincang
2 tangkai daun kari - dihiris halus
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk perasa, jika suka

Minyak masak untuk menggoreng

Cara-cara membuatnya

Jom..jom kita ke dapur


Rendam kacang dhal semalaman. Kemudian basuh bersih dan toskan.


Kisar halus kacang dhal tadi. Masukkan ke dalam bekas.


Dalam bekas berisi kacang dhal tadi, masukkan bawang merah besar cincang, lada besar hijau cincang, daun kari yang dihiris nipis, garam dan perasa.


Gaul rata.


Bentukkan bulat dan tekan nipis. Kalau berderai, tekan kuat sikit.


Panaskan minyak. Bila dah panas, gorenglah vadai sehingga keperangan.

Bila dah masak, angkat dan toskan minyak.


Hidangkan. Sedia untuk kudapan petang.

Jemput makan semua sahabat, bismillah.. 

Ahad, 29 Oktober 2023

Kebab Ayam yang sedap

Makan kebab yang lazat memang mengenyangkan!

Selain berkhasiat, makanan seimbang ni mudah disediakan. Sangat sesuai untuk anak-anak membawa bekal ke sekolah


RESEPI KEBAB AYAM HOMEMADE
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 keping isi ayam bahagian dada dipotong nipis
1/4 cawan sos lada hitam
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam kasar
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
Secubit garam

6 helai daun salad - dipotong kasar

Sos cili
Sos keju
Mayonnaises

Sedikit minyak masak
6 biji roti hot dog


Cata-cara menyediakannya

Jom.. jom kita ke dapur.


⛔ Isi ayam dibersihkan dan ditoskan.

⛔ Perap isi ayam dengan secubit garam, gula, sos tiram, sos lada hitam, serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah.

⛔Biarkan selama 30 minit.  Kalau nak lagi sedap kena perap lagi lama.


⛔ Panaskan kuali. Sapu sedikit minyak masak.

⛔ Bakar isi ayam atas kuali sehingga masak.


⛔ Sejukkan seketika.


⛔ Hiris nipis ayam yang dibakar tadi.


⛔ Hiris salad


⛔ Sediakan sos cili, sos keju dan mayonnaise.


⛔ Roti hotdog dibelah tepi. Nak belah tengah pun boleh juga 


⛔ Sapu sos cili dan mayonnaise. Susunkan hirisan daging ayam. 

⛔ Picitkan sos cili. Letakkan salad pula. Lepas tu picitkan pula sos cili, mayonnaise dan sos keju.

⛔ Dah boleh makan.. atau..


⛔Bungkus.

Sabtu, 28 Oktober 2023

Resepi Capati Gandum

Makan capati sebagai sarapan di pagi hari buat mengalas perut. Kandungan sihat dengan lemak yang minima sesuai untuk dinikmati oleh semua golongan.


Biasanya pagi-pagi kita makan nasi lemak kan, tapi hari ni kita tukar selera pula. Tambahan pula Pak Hencik tidak ada bersama pagi ni kerana malam tadi dah berangkat ke Beijing. 


RESEPI CAPATI GANDUM

Oleh Dapur Cempakasari


Bahan-bahan

3 cawan tepung gandum

1 1/2 air panas mendidih

3 sudu besar marjerin

1 sudu besar garam


Cara-cara membuatnya

Jom.. jom kita ke dapur.


🟡Didihkan 1 1/2 cawan air.


🟡Dalam bekas hijau, masukkan 3 cawan tepung gandum, 3 sudu besar marjerin dan 1 sudu besar garam. (Mak Hencik guna marjerin ButterCup sebab tu jer yang ada)

🟡Gaul sehingga menjadi seperti serbuk roti.

🟡 Buatkan lubang di tengah.


🟡Tuang air panas mendidih di tengah-tengah.

🟡Kacau menggunakan sudip. Jangan guna tangan ya sebab sangat panas.


🟡Bila dah sejuk sikit, baharulah guna tangan dan uli sehingga menjadi doh yang lembut.

🟡 Rehatkan selama 15 minit.


🟡Bahagikan kepada 8-9 biji bebola.


🟡 Sediakan alas dan torak untuk mencanai. Canai sehingga nipis. Jika melekat, tabur sedikit tepung gandum.


🟡 Panaskan pan. Sapu sedikit minyak. (Mak Hencik guna Buttercup) Kemudian letak capati yang dicanai nipis tadi.


🟡 Tunggu sehingga menggelembung macam di atas.


🟡 Balikkan supaya kedua-dua belah masak sekata.


🟡 Dah masak, bolehlah angkat.

🟡 Teruskan mencanai dan memasak atas api.


🟡Untuk menemani capati, kita masak kari ayam cincang untuk dicicah.

🟡 Jemput makan sahabat-sahabat.

🟡 Bismillah..