Rangup. Rasa pedas-pedas manis. Bila makan takleh berhenti.. 😂 😂 😂
My best friend, Maswani lah yang mula perkenalkan kerepek cornflakes sambal ni. Sedap sangat dia buat. Resepi ni dia la yang bagi, Iols ikut jer.
Mujur juga menjadi. Sebab nak membuatnya sangat senang. Kalau nak buat berniaga pun boleh, cuma kena cuba dululah untuk dapatkan rasa yang sedap. Lepas tu praktis supaya rasa tak lari. Quality control mesti ada, baharulah customer asyik repeat order jer.
Masa pergi Kuching hari tu, iols tengok ramai yang jual kerepek cornflakes pedas ni. Memang famous agaknya kat sana kan. Tapi memang sedap!
RESEPI CORNFLAKES PEDAS MANIS
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
250 gm cornflakes
1/3 cawan minyak masak
8 sudu makan cili kering kisar
8 sudu makan gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu teh serbuk perasa
1/2 cawan kacang tanah goreng
1/2 cawan ikan bilis goreng
Cara-cara menyediakannya
Jom.. Jom..
Sediakan bahan-bahan dahulu
Bahan utama iaitu cornflakes
Ikan bilis yang telah digoreng
Kacang tanah yang telah digoreng
Cili kering kisar.
Cara-cara menyediakannya.
🌷Panaskan 1/3 cawan minyak
🌷Tumis lada kering kisar sehingga wangi.
🌷Masukkan 1/2 sudu kecil garam, 1 sudu kecil serbuk perasa dan 8 sudu besar gula.
Kacau sehingga gula jadi cair dan likat.
🌷Bila dah likat tutup api.
🌷Biarkan suam sebenar. Jangan sampai sejuk.
🌷Masukkan cornflakes diikuti dengan kacang tanah goreng dan ikan bilis goreng.
🌷Gaullah sehingga sebati.
🌷Lepas tu bolehlah dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.
🌷Sedia untuk dikunyah sambil tengok TV..
Bismillah..