Jumaat, 3 April 2020

Cornflakes Pedas

Rangup. Rasa pedas-pedas manis. Bila makan takleh berhenti.. 😂 😂 😂


My best friend, Maswani lah yang mula perkenalkan kerepek cornflakes sambal ni. Sedap sangat dia buat. Resepi ni dia la yang bagi, Iols ikut jer.


Mujur juga menjadi. Sebab nak membuatnya sangat senang. Kalau nak buat berniaga pun boleh, cuma kena cuba dululah untuk dapatkan rasa yang sedap. Lepas tu praktis supaya rasa tak lari. Quality control mesti ada, baharulah customer asyik repeat order jer.

Masa pergi Kuching hari tu, iols tengok ramai yang jual kerepek cornflakes pedas ni. Memang famous agaknya kat sana kan. Tapi memang sedap!


RESEPI CORNFLAKES PEDAS MANIS
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

250 gm cornflakes
1/3 cawan minyak masak
8 sudu makan cili kering kisar
8 sudu makan gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu teh serbuk perasa
1/2 cawan kacang tanah goreng
1/2 cawan ikan bilis goreng

Cara-cara menyediakannya

Jom.. Jom..

Sediakan bahan-bahan dahulu


Bahan utama iaitu cornflakes


Ikan bilis yang telah digoreng


Kacang tanah yang telah digoreng


Cili kering kisar. 

Cara-cara menyediakannya.


🌷Panaskan 1/3 cawan minyak

🌷Tumis lada kering kisar sehingga wangi.


🌷Masukkan 1/2 sudu kecil garam, 1 sudu kecil serbuk perasa dan 8 sudu besar gula.


Kacau sehingga gula jadi cair dan likat.


🌷Bila dah likat tutup api.

🌷Biarkan suam sebenar. Jangan sampai sejuk.


🌷Masukkan cornflakes diikuti dengan kacang tanah goreng dan ikan bilis goreng.


🌷Gaullah sehingga sebati.

🌷Lepas tu bolehlah dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.

🌷Sedia untuk dikunyah sambil tengok TV..

Bismillah..

Khamis, 2 April 2020

Ayam Masak Thai

Rasa yang sangat sedap. Tak boleh nak move on! 😋😋😋



Ramai pula yang share masakan ayam masak Thai di Wall facebook. Kebetulan hari ini, tak ada idea pula nak masak apa. 

Pagi tadi kami sekeluarga sarapan pagi dengan pau sahaja. Masing-masing dah tanya menu untuk tengahari ni. 

Nampak resepi ni pun mudah sahaja. Bahan-bahan yang digunakan pun yang basic sahaja. Tak ada bahan yang pelik-pelik. Jadi, baik kita cuba. 

Apabila sudah dirasa..ya ampunn sedapnya. Berbaloi-balik sangat uols. Trust me!! 


RESEPI AYAM MASAK THAI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

🎈10 ketul ayam
🎈Sedikit garam
🎈Sedikit serbuk kunyit
Bahan bertanda 🎈 digaul sehingga sebati

👒5 biji bawang merah kecil
👒5 biji bawang putih
👒5 tangkai lada hijau
👒3 tangkai lada merah
👒5 biji cili padi
Bahan bertanda 👒 dikisar hingga hancur.

2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 cawan air
1/2 biji bawang besar Holland - dipotong besar
2 batang serai - diketuk
5 helai daun limau purut
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit mi

Cara-cara menyediakannya

Jom kita masuk ke dapur kita yang paling lawa di dunia..

Mula-mula kita buat persediaan bahan dahulu ya.


Ayam dibasuh bersih dan ditoskan. Kemudian lumurkan dengan garam dan kunyit.

Goreng ayam sehingga masak, tetapi tidak perlu garing.


Sudah masak, angkat. Toskan minyak dan masukkan ke dalam pinggan. Ketepikan.


Hiris bawang besar Holland, ketuk serai dan ramas sikit daun limau purut.


Bawang merah, bawang putih, lada besar hijau semua sebab lada Merah besar tak ada, cili api secukupnya. Kalau nak pedas tambah jer cili padi banyak-banyak.


Semua bahan di atas dikisar sehingga hancur lumat.

Cara memasak.


Panaskan minyak masak. Tumis bahan kisar sehingga wangi dan garing.


Bila sudah garing, masukkan serai, sos tiram dan sos cili. Kacau sedikit.


Kemudian masukkan ayam yang telah di goreng tadi. Gaul sebati.

Lepas tu masukkan secawan air. Masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.

Biarkan kuah mereneh.


Bila kuah sudah hampir kering, masukkan hirisan bawang besar Holland dan daun limau purut.


Gaul hingga rata dan sebati.


Bila bawang besar sudah layu, bolehlah tutup api.


Hidangkan ke dalam mangkuk hidang. Sedia dinikmati bersama nasi putih.

Jom menjamu selera semua..

Bismillah..

Rabu, 1 April 2020

Roti Canai Homemade

Rindunya nak makan roti canai kat kedai makan atau gerai bawah pokok. Tapi semua tutup. Jadi apa perlu dibuat?




Jawabnya perlulah buat sendiri.. Nak jawab apa lagi. Musim #dudukdirumah ni sangat berisiko untuk keluar. Pergerakan dihadkan kepada membeli barang keperluan sahaja. Digalakkan juga membeli barang secara online.

Takut juga kalau order makanan di luar sebab kita tidak tahu siapa pembawa virus Corona ni. Jadi adalah lebih selamat jika kita duduk di rumah dan hasilkan sumber makanan dari dapur sendiri. Jadi, kita buat ajer laa roti canai sendiri. Kalau pertama kali gagal, cuba kali kedua pula. Kalau kali kedua gagal, kita cuba kali ketiga pula. Lama-lama nanti hasilnya akan menjadi juga.. Betul tak..?

Roti canai ni akan menjadi bila roti yang kita tebar tu nipis..Pastu renjis minyak sikit, Itu jer kot tipsnya.

Jom cuba..




ROTI CANAI BUATAN SENDIRI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

800 gm tepung andum
2 sudu makan gula
1 sudu kecil garam
1 sudu makan membukit marjerin
1 biji telur
1 1/4 cawan air atau secukupnya.

1 sudu makan minyak sapi - untuk menyalut bebola
sedikit minyak masak - untuk direnjis pada roti canai 

Cara-cara membuatnya

Jangan tangguh lagi. Mari kita mulakan.. 



Dalam mangkuk yang sesuai untuk menguli, masukkan tepung gandum, telur, garam dan marjerin. Gaul dengan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti.

Lepas tu masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga adunan tidak melekat di tangan. Ini penting ya. Uli sehingga adunan tidak melekat di tangan.

Lepas tu bulat-bulatkan adunan berbentuk bebola, besar sikit kot dari bola ping pong.


Sediakan 1 sudu makan minyak sapi. 



Bebola tadi  disalut dengan minyak sapi. Bau minyak sapi akan menjadikan roti canai kita sedap sangat. 

Mak Hencik dapat 15 biji bebola yang akan menjadi 15 keping roti canai. Masukkan bebola adunan ke dalam bekas bertutup. Adunan ini perlu direhatkan. Maka kita simpan dia di dalam peti sejuk, ruangan biasa sahaja, bukan bahagian frozen. 

Esoknya, pagi-pagi lagi bila kita sudah celik mata, kita keluarkan dulu bekas yang mengandungi bebola roti canai tu.. Biar dia kembali ke suhu bilik.



Masa untuk menebar sudah tiba. 

Ambil sebiji bebola. leperkan dia dengan menyapu sedikit minyak di atasnya.



Mak hencik bukan kidal. Jadi tangan kanan Mak Hencik pegang sebelah kanan atas dan tangan kiri pegang sebelah kiri bawah. Tebarlah dia semahu-mahunya. Kihkihkih

Untuk roti canai yang lembut, pastikan lapisan yang kita tebar tu nipis. Lepas tu renjis sedikit minyak masak kat atasnya sebelum digulung seperti di bawah.



Dah siap  gulung, renjiskan lagi dengan sedikit minyak di atasnya sebelum direhatkan dalam 5-10 minit.

Buatlah sampai habis.



Lepas tu, bolehlah kita panaskan kuali leper dan sapu sedikit minyak masak. 

Kita ambil roti canai yang bergulung tadi dan kita tekan-tekan bagi nipis guna jari kita. Jangan nipis sangat, jangan tebal sangat. Sedang-sedang sahaja.

Apabila kuali leper sudah panas, letakkan roti canai. Renjiskan lagi dengan sedikit minyak, itu pun kalau nampak roti tu kering. Kalau dah nampak elok berminyak, tak payah dah renjis minyak ya.

Apabila sebelah roti canai sudah masak, balikkan supaya kedua-dua belah masak sekata. 

Bila kedua-dua belah sudah nampak keperangan, boleh diangkat roti canai tersebut.

Teruskan sahajalah mengulang proses yang sama sehingga kesemua 15 biji roti canai kita masak semua sekali. 



Dah masak, masukkan ke dalam pinggan. Boleh ditepuk macam kat kedai tu ya supaya roti canainya bertambah gebu.. Papppp!




Hidangkan bersama kuah kegemaran. Hari ini Mak Hencik cicah kuah kari ringkas giler. Anak-anak sangat menggemarinya. Sorang makan dua biji.

Jemput makan sahabat semua..

Bismillah

Isnin, 30 Mac 2020

Kuih Beronok Sagu

Ramai dah tak kenal kuih ni sekarang ni, apa lagi nak merasa kesedapannya. Awak pernah rasa?




Beronok sagu adalah sejenis kuih tradisi dari negeri Kelantan Darul Naim. Cara buat kuih tradisi ni sangat mudah. Bahan yang digunakan pun sangat sedikit iaitu biji sagu, santan, halba dan gula. Itu jer.

Cuma rasanya ada juha orang Kelantan panggil kuih ni kuih selipar jepun. Ada juga yang panggilnya sebagai kuih sanggupal, cuma yang ni versi tiada inti. Sanggupal ke asam gumpal? Entahlah.. harap-harap tak ada yang bergaduh sebab panggil nama kuih berbeza-beza. Hahahaha

Jom try..



RESEPI BERONOK SAGU
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan sagu

1 cawan biji sagu kecil kaler hijau
2 cawan air

Bahan-bahan kuah

1 cawan santan kotak
3 cawan air
1/2 cawan gula - boleh tambah atau kurangkan ikut manis masing-masing
1 sudu besar halba
1/2 sudu kecil garam
1 sudu makan tepung beras dicampur dengan 1/2 cawan air - bancuhan tepung beras
2 helai daun pandan disimpul

Cara-cara memasak

Jom kita ke dapur..



🌷Sagu direndam dalam 10 minit, dibasuh bersih dan ditoskan.



🌷Sediakan satu sudu besar halba.

🌷Sediakan juga bancuhan tepung beras.

Mari kita buat..



🌷Panaskan air dalam pan non stick.



🌷Bila sudah mendidih, masukkan sagu.



🌷Kacau rata menggunakan whisk



🌷Kacau sehingga meletup-letup.



🌷Bila biji sagu pun sudah tidak kelihatan warna putih, bolehlah tutup api.



🌷Terus tuang ke dalam bekas yang sesuai. Biarkan sejuk.



🌷Sementara menunggu sejuk, kita masak kuahnya pula.

🌷Masukkan santan pekat ke dalam periuk, air, halba, gula secukup manis dan sedikit garam. Masukkan juga daun pandan simpul.

🌷Kacau selalu supaya kuah tidak berketul.



🌷Apabila kuah sudah mendidih, tuangkan pula air bancuhan tepung beras.



🌷Teruskan kacau sehingga kuah menjadi pekat sedikit.

🌷Bila kuah sudah pekat elok, manis pun dah elok rasanya, bolehlah tutup api.

🌷Biarkan sejuk



🌷Bila kuah sudah sejuk, bolehlah kita masukkan sagu tadi ke dalamnya



🌷Sagu tu boleh dipotong atau boleh juga disudukan sebelum dimasukkan ke dalam kuah.



🌷Dah siap semua, bolehlah digaul supaya sagu dan kuah mesra dan sebati.

🌷Masukkan ke dalam mangkuk hidang.



🌷Ambil mangkuk makan, hidangkan.



🌷Oleh kerana rasa kuih beronok sagu ni manis, minum dengan air masak sudah la yea.. Kan terlebih manis bahaya pula. Hihihi

🌷Jemput menjamu selera. 

🌷Bismillah..