Sedapnya. Bertambah sedap apabila dimakan bersama kelapa parut putih.
Campuran air bawang merah dan halia serta serbuk lada hitam menjadikan rasa apam ni sebijik seperti yang Mak Hencik makan semasa kecil dahulu.
Teringat pula dekat arwah mak yang sangat gemar makan kuih ni. Rindu mak!
APAM BAKAR KELANTAN
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
3 cawan tepung beras
1 cawan gula pasir (kalau tak suka manis, boleh kurangkan kepada 3/4 cawan)
1/2 sudu teh garam
2 sudu teh yis segera
1/2 sudu teh lada hitan - ditumbuk halus
1 ulas bawang merah
1/2 inci halia
300 ml air
3 biji pisang berangan - dilenyek
4 ketul tapai ubi - dilenyek
Kelapa parut putih - dicampur sedikit garam dan dikukus 10 minit supaya tahan lama.
Cara-cara menyediakannya.
Mula-mula kita sediakan bahan-bahannya dahulu ya. Jom!
Langkah 1
Hiris bawang merah dan halia.
Tumbuk bawang merah dan halia tadi sehingga lumat.
Masukkan 300 ml air dan kacau sebati.
Lepas tu kita tapis dan masukkan ke dalam bekas. Ketepikan.
Langkah 2
Tumbuk lada hitam sehingga halus. Ketepikan.
Langkah 3
Pisang sebanyak 3 biji dan tapai ubi sebanyak 4 ketul.
Lenyek sehingga hancur.
Langkah 4
Di dalam bekas, masukkan 3 cawan tepung beras, lada hitam yang ditumbuk halus, garam, gula dan yis segera.
Langkah 5
Masukkan air dan kacau sehingga sebati.
Langkah 6
Masukkan pula pisang dan tapai yang dilenyek tadi.
Kacau lagi sehingga rata dan sebati. Bancuhannya cair sedikit dari cekodok.
Gini ler kepekatannya lebih kurang. Guna kaedah cuba jaya ya.. 😊😊
Langkah 7
Tutup bekas dengan kain selama 4-5 jam atau sehingga ia kembang dan berbuih. Biasanya kalau nak makan pagi esok, malam ni dah boleh prepare dah.
Langkah 8
Bila adunan sudah kembang dan berbuih, bolehlah kita start untuk membakar pula.
Kita bakar atas kuali jer, bukan dalam oven tau.
Langkah 8
Lengser sedikit minyak pada kuali sebelum menuang 1 senduk kecil ke dalamnya.
Tutup dengan tudung periuk.
Bila sudah masak bahagian bawah, buka tudung periuk. Kat atasnya tu ada effect berlubang-lubang. Lepas tu kenalah balikkan supaya kedua-dua belah masak sekata. Tutup dengan tudung periuk tu ya.
Bila sudah masak, angkatlah kuih apam bakar kita tuuu. Kalau tak angkat nanti jadi hangus pula. Kena buang nanti, membazir pula. Huhuhu
Bakarlah apam bakar ni sampai habis..
Akhir sekali, kukus kelapa parut putih yang dicampur dengan sedikit garam. Kukus dalam 10 minit giteww supaya kelapa parut ni tahan lama, lambat basi.
Untuk dimakan, ambillah sebiji apam bakar kelantan ni dan letakkan sedikit kelapa atau orang Kelate panggil nyior..Makanlah dengan cermat. Sebelum tu bacalah bismillah dahulu ya.
Bismillah..