Katanya seri muka pelangi. Tapi tengok lah dah jadi seri muka apa.. Apa nak kata.. Ku ketawa ajer laaa.. 😆😆😆 Korang pun marilah join ketawa sekali. 😂😂😂
Semua ni mungkin kerana Mak Hencik masukkan secawan air daun pandan menggantikan air. Jadinya warna merah dah jadi cekelat. Hihihi 😆😆😆
Tapi rasanya tetap sedap memukau selera. Ya ek? 😋😋😋 Cuba lah..
Terima kasih saudari Aznati Azhar yang mengepost seri muka pelangi nya yang sangat cantik memikat pandangan mata di FBnya beberapa hari lepas. Awak beri saya inspirasi... Tapi I punya kuih talam tak cantik lakkk. Kalau awak tertengok nanti mesti awak tergelak. Sebelum tu biar saya gelak dulu lah ya. 😂😂😂
RESEPI SERI MUKA PELANGI
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
Lapisan bawah
2 cawan beras pulut
1 cawan santan
1 sudu kecil garam
Lapisan atas
2 cawan santan pekat
1 cawan air (Mak Hencik guna air daun pandan)
1 cawan gula
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kastard
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil garam
3 pewarna pelangi pilihan
Cara-cara membuatnya
Jom kita menalam hari ini..
Beras pulut direndam 2 jam.
Toskan beras pulut dan masukkan ke dalam besen kecil. Masukkan 1 cawan setengah santan dan 1 sudu kecil garam. Gaul sehingga sebati.
Masukkan ke dalam loyang yang telah dioles dengan minyak dan dialas dengan plastik. Santan tu lebih sikit-sikit jer dari aras pulut.
Kukus pulut selama 20 minit.
Sementara itu kita buat lapisan atas.
Di dalam besen kecil, masukkan 2 cawan santan pekat dan 1 cawan air. Masukkan juga 3/4 cawan tepung gandum, 1/4 cawan tepung kastard, sebiji telur, Secubit garam dan esen vanilla. Kacau sehingga rata.
Sediakan kuali yang sesuai. Masukkan satu cawan gula. Kemudian kita tapis bancuhan tadi ke dalam kuali.
Buka api. Masak dan kacau bancuhan tadi menggunakan whisk sehingga naik wap. Tutup api. Biarkan dahulu sebentar.
Sementara itu pulut tadi sudah masak.
Angkat loyang yang mengandungi pulut dan keluarkan dari pengukus. Tekan pulut menggunakan alat yang sesuai supaya kemas.
Sesudah pulut sudah ditekan elok, masukkan semula loyang ke dalam pengukus tapi jangan pasang suis dahulu.
Kita sambung penyediaan untuk lapisan atas.
Bahagikan adunan kepada 3 bekas dengan 3 warna pilihan. Mak Hencik pilih warna hijau, kuning dan merah.
Tuang warna hijau. Tutup pengukus dengan penutup yang dibalut dengan kain. Kukus 10 minit.
Tuang pula lapisan kuning. Tutup pengukus. Kukus lagi 10 minit.
Akhir sekali tuang warna merah pula. Next time Mak Hencik kena bubuh pewarna merah banyak sikit supaya lebih menyerlah. Warna macam di atas tu☝️☝️nampak pudar dan tak menarik. 😅😅😅
Tutup pengukus dan kukus lagi 10 minit.
Akhir sekali, bila sudah masak buka tutup pengukus dan kukus lagi 5 minit tanpa penutup supaya kuih talam kita lambat basi.
Bila sudah cukup 5 minit, tutup suis pengukus elektrik dan keluarkan dari pengukus. Sejukkan.
Tunggu kuih betul-betul sejuk baharulah boleh dipotong menggunakan pisau plastik.
Siaplah kuih kita hari ini. Walaupun ada kesilapan warna, tapi it's all right..kita kan tidak sempurna.. 😅😅😅
Jom rasa sikit sorang..
Bismillah.. 😋😋😋
Gebu, tidak berderai, lembut dan lemak. Oh! Saya suka.
Adakah awak sama macam saya?
Rasa masam manis jem nenas pun punyalah sedap. Padahal jem nenas tu bukan kubuat.. ku beli jer.
Alamak! Tercakap pula. Bocor rahsia.. 😂😂😂
Kebetulan petang tadi singgah di kedai bakeri sebab nak beli bread improver. Tiba-tiba ternampak jem nanas. Dan tiba-tiba I rasa teringin nak makan tat nanas. Ish! Mengidam ker I ni?! 😜😜😜
RESEPI TAT NENAS
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : FB Azlina Ina Fan
Bahan-bahan
250 gm mentega
3 sudu besar susu pekat manis
3 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar minyak sapi
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
Sedikit pewarna kuning
Hiasan
1 biji putih telur dicampur dengan beberapa titis pewarna kuning
Cara-cara membuatnya
Jom kita buat tat nanas.. Sekejap nenas.. Sekejap nanas.. Yang mana satu betul nih?!
Jem nenas tu kita gentel siap-siap supaya mudah dan cepat proses membuatnya nanti.
Dalam bekas yang sesuai, masukkan satu ketul mentega, 3 sudu besar susu pekat manis, 1 biji kuning telur, 2 sudu besar minyak sapi dan 1 sudu kecil esen vanila. Kacau sehingga rata. Guna sudip ya. Tak payah susah-susah pakai mixer bagai.
Bila sudah rata, masukkan pula 2 sudu besar tepung jagung dan 2 sudu besar tepung kastard. Kacau rata.
Kemudian masukkan 3 1/2 cawan tepung gandum sedikit demi sedikit. Kacau lagi sehingga rata. Bila sudah berat, guna jari pula untuk mengadun.
Adunan Mak Hencik tadi lembik sikit, Jadi Mak Hencik tambah sedikit tepung gandum. Kalai dah elok adunan, jangan tambah dah ya. Adunan jangan keras ya nanti bengkak pula jari nak menekan.
Acuan yang digunakan. Acuan plastik jer. Itu pun kakak yang bagi. 😁😁😁
Ambil sikit adunan, masukkan dalam acuan dan tekan. Buat panjang-panjang sikit agak-agak boleh gulung. Heeeee
Lepas tu letak jem nenas yang digentel di atasnya dan gulung.
Dapatlah dua dulang tapi satu penuh dan satu lagi suku penuh jer.
Telur putih dicampur dengan pewarna kuning sebagai hiasan.
Masa ni boleh panaskan oven 180 C selama 10 minit.
Sapu putih telur tadi di atas tat nenas.
Bakar dalam oven 180 C selama 20 minit atau ikut oven masing-masing
Bila sudah masak, keluarkan dari oven.
Sejukkan sebentar sebelum di masukkan ke dalam balang.
Simpan dalam balang atau bekas kedap udara.
Jom menikmatinya sambil tengok TV.
Bismillah..
Sedap sungguh kata orang. Kita? Kita pun kata sedap sungguh juga!
Masakan kerabu ni adalah masakan kegemaran mak. Kalau ada lauk kerabu, dia akan berselera untuk makan.
Banyak jenis kerabu yang biasa mak buat semasa mak masih sihat. Antaranya kerabu pucuk beko, buah beko, kerabu bunga nipah, kerabu buah nipah, kerabu pucuk paku dan kerabu jantung pisang.
Petang semalam mak ada menyebut nak makan kerabu jantung pisang. Jadi kami telah pergi ke pasar untuk mencari jantung pisang. Mak Cik yang jual tu beri harga rm3. 00 untuk sebiji jantung pisang. Katanya jantung pisang gegala. Betul ke namanya pisang gegala? Huhuhu
RESEPI KERABU JANTUNG PISANG
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1 biji jantung pisang - dihiris, direbus sehingga lembut, ditoskan dan diperah airnya.
3 ekor ikan sardin - dipanggang dan diasingkan isi dengan tulang, ditumbuk halus
1/3 cawan kelapa parut - disangai dan ditumbuk halus
1/2 sudu besar lada hitam - ditumbuk
3 biji bawang merah kecil - ditumbuk
1 cawan santan pekat - dididihkan
Garam, gula dan jus limau nipis secukupnya.
Cara-cara membuatnya
Jom.. Jom.. Masuk dapur.
Jantung pisang dihiris dan direbus sehingga lembut.
Bila sudah lembut, toskan airnya dan bila sudah sejuk bolehlah kita perah untuk buang airnya.
Kelapa parut yang telah disangai sehingga perang dan garing kemudiannya ditumbuk sehingga halus tetapi tidak perlu keluar minyak seperti yang kita buat kerisik tu.
Secawan santan tu kita didihkan sekejap supaya kerabu lambat basi.
Panggang ikan sardin atau ikan lain pun boleh juga kemudian kita asingkan isi dan tulang. Tumbuk isi ikan sehingga lumat.
Bawang merah kecil dan lada hitam.
Tumbuk lada hitam dan bawang merah sehingga lumat. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan tumbuk sehingga halus.
Di dalam bekas, masukkan jantung pisang yang diperah tadi, santan yang telah dididihkan, isi ikan tumbuk, segala bahan tumbuk tadi dan kelapa parut sangai yang juga telah ditumbuk tadi. (gambar hilang pula)
Perah jus limau nipis ke dalamnya. Kalau ada asam kerat lintang tu lagi baik ya kerana asam kerat lintang ni menghasilkan aroma limau yang sangat memukau.
Gaullah sehingga sebati. Lepas tu rasa kan dulu kesedapannya. Tambah lah rasa yang mana kurang tu ya.
Siaplah kerabu jantung pisang hari ni. Bolehlah dihidangkan.
Saya hidangkan untuk mak hari ni. Semoga mak segera sembuh seperti sediakala. Aamiin ya Rab.
Jemput kawan-kawan..
Bismillah..
Sedapnya maggi goreng mamak. Maggi goreng mamak satu!
Amboiii.. Awak order dengan saya ke? Tapi saya ni bukan mamak ya.. Walau bagaimana pun saya ambil order awak ni.
Tapi tak tau ler jadi ke tidak macam yang awak selalu makan tu.
Selesai makan.
Tak cakap apa-apa pun.. Tak nak puji ke..? Atau beri komen membina..? Tapi Maggi goreng dah tambah dua tiga kali.
Sabau jer laa.. 😂😂😂
RESEPI MAGGI KARI GORENG TELUR
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
4 bungkus maggi kari - dicelur dan ditoskan
4 bungkus perencah kari maggi
3 biji bawang putih - diketuk
3 biji telur
1 biji lada hijau - dipotong serong
Bebola seaweed atau sumber protein yang sesuai
Sedikit minyak untuk menumis
Hiasan
Daun sup - dihiris
Bawang goreng
Cara-cara menyediakannya.
Jom kita masuk ke dapur.
Empat bungkus maggi.
Perencah Maggi. Untuk 4 paket Maggi, Mak Hencik guna 3 paket perencah sahaja untuk kurang kan sikit rasa masin.
Kalau korang nak bubuh 4 bungkus perencah untuk 4 bungkus maggi pun boleh.. Just go on.. Ikut citarasa dan selera memasing..
Bawang putih ketuk, lada hijau dipotong serong, tiga biji telur, perencah kari Maggi dan produk seaweed dipotong kecil.
Maggi yang sudah dicelur dan ditoskan airnya.
Jom kita memasak pula.
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih ketuk dan lada hijau yang dipotong serong.
2. Bila bawang putih sudah kekuningan, masukkan bebola seaweed dan kacau sehingga masak. Lepas tu tolak semuanya ke atas kuali sikit. Kemudian tambahkan sedikit minyak masak.
3. Masukkan maggi diikuti oleh perencah kari maggi dan telur.
Kacau sehingga rata dan sebati. Ingat! Sehingga rata dan sebati tau! Ini arahan. 🤣🤣🤣
Bila maggi dan semua bahan telah bergaul rata dan sebati, tutup api.
5. Hidangkan dalam mangkuk hidangan dan taburkan dengan bawang goreng dan daun sup.
Bersorak anak-anak melihat hidangan pada malam ni. 😆😆😆 Si ayah senyap-senyap duduk mengadap meja.
Jom makan..
Bismillah..