Burger Malaysia Sambal Sardin?! Ada salad? Ada cheese? Lebih meransangkan anak tekak! Sedapnya!!
Bila siap tadi, cuba rasa satu. Sedap! Tapi macam ada benda yang kurang. Bila di tambah sos cili.. Ohohoho.. Terangkan Sungguh rasanya!
Dari satu biji nak masuk dia biji.. Bila nak masuk tiga tu teringat pesan abah. Makan semasa lapar dan berhenti sebelum kenyang. Jadinya tak jadilah masuk mulut yang ke tiga. πππ
BURGER MALAYSIA SAMBAL SARDIN BERCHEESE
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan yang diperlukan.
Bahan-bahan sambal sardin
1 tin kecil sardin, dihancurkan
1 biji bawang putih, dicincang
1/4 biji bawang besar Holland, dicincang
3 sudu besar cili kering kisar
2 sudu besar mayonaise
Bahan-bahan roti burger Malaysia
4 cawan tepung gandum
*1 cawan air
*2 sudu besar yis segera
*2 sudu besar gula
*2 sudu besar susu pekat manis
Bahan yang bertanda * dicampur dan dibiarkan sehingga kembang
1 sudu kecil baking powder
2 sudu besar water roux
2 sudu besar mentega atau shortening
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng terendam
Bahan aksesori
Daun salad, dipotong kasar
Cheese keping, dipotong empat
Cili sos
Cara-cara menyediakannya.
Jom.. Jom kita ke dapur
Langkah pertama kita sediakan sambal sardin dahulu.
Sardin di dalam tin dikeluarkan. Buang sosnya dan hancurkan isi ikan. Biarkan sekejap.
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang merah dan cili kering kisar sehingga kekuningan.
Masukkan sardin hancur tadi. Kacau rata sehingga kering.
Akhir sekali masukkan mayonnaise, gaul rata dan tutup api. Masukkan dalam bekas dan biarkan sejuk.
Mari kita buat roti burger Malaysia pula.
Jom..
Sediakan larutan yis. Air, yis, gula dan susu pekat manis di satukan dan di kacau hingga sebati. Biarkan larutan ini kembang seperti di atas. ππ
Keluarkan water roux dari peti sejuk dan biarkan pada suhu bilik.
Pecahkan telur dan godek sikit.
Di dalam bekas hijau, masukkan tepung gandum, baking powder dan sedikit garam. Gaul rata.
Masukkan telur yang telah digodek tadi.. Gaul rata guna jari
Buatkan lubang di tengah, tuang bancuhan yis yang kembang dan uli perlahan-lah an sehingga membentuk adunan
Lepas tu masukkan mentega atau marjeri atau shortening dan water roux. Uli sehingga licin dan berkilat.
Haaa.. Ni dia. Licin dan berkilat tak? πππ
Seterusnya tutup bekas dengan kain masin.
Biarkan ia kembang 2 kali ganda seperti di atas. ππ
Tumbuk dia untuk keluarkan angin.
Bahagi Adunan mengikut saiz yang dikehendaki. Kalau rajin, boleh timbang 25gm atau 30gm.
Bulat-bulatkan dan susun di atas baking paper yang telah ditabur dengan tepung gandum. Letak jarak-jarakkan sebab nanti ia akan kembang lagi.
Nak bagi cantik, Mak Hencik tekan kat atasnya dengan bekas yang rata.
Biarkan sehingga ia kembang lagi sekali.
Bila ia sudah kembang, sediakan kuali dan minyak untuk menggoreng.
Goreng dengan api yang sederhana.
Balikkan apabila sudah keperangan.
Angkat dan toskan apabila masak.
Gorenglah sampai habis.
Sekarang tibalah masanya untuk kita menghias badan burger Malaysia.
Kita perlukan sambal sardin, daun salad, cheese keping yang dipotong empat dan sos cili.
Roti goreng tadi di belah dua tetapi tidak putus.
Sapu 1 sudu besar sambal sardin, letakkan daun salad, cheese dan picit sedikit cili sos.
Dah siap untuk dimakan. Jom..
Yang ni ππpula kita simpan untuk sarapan esok.
Uda dan dara sehati sejiwa,
Sehati sejiwa hati ditambat;
Sungguh sedap memikat jiwa,
Rasa sekali terus terpikat.
❤️❤️❤️π