Sabtu, 3 Ogos 2019

Kuih Apam Labu

Sedap juga dimakan begitu sahaja tanpa kelapa parut. Lembut dan gebu sekali!


Ada lebihan buah labu kuning hari ni. Lebihan dari buat lauk masak lemak putih bersama daun cekur manis tadi.Nak buang sayang. Jadi kenalah buat sesuatu.. 


  
Pikir punya pikir, keluarlah idea buat kuih apam labu ni. Berbanding apam nasi biasa tanpa perisa tu, apam  ni lebih sedap. 



RESEPI APAM LABU
Oleh Dapur Cempakasari
(menghasilkan 21 biji)

Bahan-bahan

1 cawan nasi
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1/2 cawan labu yang telah direbus dan dilenyek
1 1/2 cawan air
3/4 cawan gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil yis segera
sedikit pewarna kuning 
kelapa parut secukupnya

Cara-cara membuatnya.

Jom..Jom kita mengapam hari ni..



Buah labu dibuang kulit, direbus sehingga empuk, ditoskan air dan dilenyek sikit. Tak nak lenyek pun tak per sebab kita nak kisar dia juga nanti.



Di dalam mesin pengisar, masukkan air, nasi, gula, garam sikit dan labu lenyek. Kisar sehingga hancur.



Kemudian masukkan tepung gandum dan tepung beras.Kisar lagi sehingga adunan bercampur sebati.




Apabila adunan sudah bercampur sebati, masukkan ke dalam bekas yang sesuai. Alaaa..masukkan jer la dalam besen sederhana besar supaya senang nak kacau-mengacau nanti.



Masukkan yis segera dan beberapa titis pewarna kuning untuk mencantikkan kuih apam labu kita. Kacau sehingga sebati.



Lepas tu tutup adunan tadi dengan kain maslin. Amboiii! Mak Hencik guna tuala jer..Jangan kau bedal tuala muka tu ya.. Hahahahaha

Perap selama 30 minit hingga 1 jam.



Dah siap perap, masukkan dalam jug untuk memudahkan kita menuang ke dalam acuan. Mak Hencik guna acuan lompang. 

Sebelum tu acuan tersebut dioles dahulu dengan minyak untuk memudahkan proses mengeluarkannya nanti.



Selepas oles acuan dengan minyak, susun acuan di daalam pengukus elektrik dan tuangkan adunan apam tadi sehingga hampir penuh.



Balut tudung pengukus dengan kain dan tutup pengukus. Kukus selama 20 minit.



Ni kejadian selepas 10 minit. Dah naik dan kembang.



Apabila telah masak, tutup suis dan buka tudung pengukus. Hati-hati sebab banyak air terperangkap pada kain tu. Panas tau..


Keluarkan dari pengukus dan sejukkan.



Seterusnya kukus pula kelapa parut yang dicampur dengan sedikt garam. Kukus selama 5 ke 10 minit gitu supaya kelapa ni jadi lambat basi.



Sekarang kita bolehlah hidangkan untuk minum petang. Nak buat sarapan pun boleh juga.

Mari kawan-kawan kita makan. Jemput..jemput..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan