Isnin, 5 Ogos 2019

Masak Lemak Sayur Cekur Manis dan Labu

Lauk kampung yang bahaya. Lebih-lebih lagi kalau diregukan dengan ikan masin dan sambal belacan. Sahhhhh...! Menambah nasi berpinggan-pinggan. 😂😂😂



Kalau tak nak makan bertambah, makanlah ramai-ramai. Misalnya makan dengan mak dan pak mentua. Ada ipar-duai sekali. Kalau tak tau malu, tak tahulah.. 😂😂😂


MASAK LEMAK PUTIH CEKUR MANIS DENGAN LABU
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

Daun cekur manis, diambil yang muda
1 biji bawang merah sederhana besar, ditumbuk atau dikisar halus
1 ekor ikan selar saiz kecil, dipanggang, diasingkan isi dan tulang dan ditumbuk atau dikisar halus
3 cawan santan
2 hiris labu kuning, dipotong dadu dan direbus
1 biji lada merah, dipotong serong


Cara-cara membuatnya

Jom menyayur hari ini..


Daun cekur manis,, ambil yang muda, dibasuh bersih dan ditoskan.


Labu kuning, dipotong dadu dan direbus separuh masak.


Tumbuk bawang merah diikuti dengan isi ikan sampai lumat.


Satukan santan, bahan yang ditumbuk tadi dan cili merah di dalam periuk. Buka api.


Kacau selalu sehingga kuah mendidih. Apabila kuah sudah mendidih, masukkan daun Cekur manis.


Kacau selalu supaya santan tidak berketul. Apabila daun sudah layu sedikit, masukkan pula labu tadi. Perisakan dengan garam dan gula secukupnya.


Kacau sekali sekala sehingga buah labu masak sepenuhnya. Rasa kan kuahnya. Bila sudah sedap, bolehlah tutup api.


Hidangkan dalam mangkuk hidang. Siap!

Jemput makan semua..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan